Greškom objavili vazdušni napad

Dve radio-stanice na Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku kojoj je Severna Koreja prošle nedelje zapretila raketnim napadom, greškom su danas emitovale upozorenje za vazdušnu opasnost, a ostrvljani su pomislili da se pretnja obistinjuje.

Svijet 15.08.2017 | 09:50
Greškom objavili vazdušni napad
Dve radio-stanice, muzički kanal i hrišćanska mreža, upozorili su slušaoce u 12:25 sati po lokalnom vremenu na nepreciziranu opasnost u blizini Guama, a upozorenje je trajalo samo 15 minuta, prenosi britanski "Gardijan".

Služba unutrašnje bezbednosti saopštila je da je upozorenje na opasnost po civile bilo "ljudska greška", u trenutku kada severnokorejski predsednik Kim Džong-un i dalje vrši pritisak razmatrajući mape koje prikazuju raketnu putanju ka ovom ostrvu.

"Neodobrena proba nije povezana ni sa kakvom opasnošću, pretnjom niti upozorenjem", saopštila je Služba za unutrašnju bezbednost Guama, dodavši da sa radio-stanicama radi na tome da se "ljudska greška više ne ponovi".

Zvaničnici Guama su kasnije izjavili da bi u verodostojnom upozorenju na opasnost bila opisana vrsta pretnje.

Londonski dnevnik napominje da se upozorenja na opasnost po civile retko emituju i da se koriste za upozoravanje civila na neposrednu pretnju, kao što je vojni vazdušni udar ili teroristički napad.

Stanovnici i turisti na Guamu uznemireni su jer je Severna Koreja iznela detaljan plan o ispaljivanju četiri rakete u vode oko ove američke teritorije, na kojoj živi 162.000 ljudi i na kojoj se nalaze dve vojne baze.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re Re

15.08.2017 09:45

"PRPA"

ODGOVORITE
Name

Xx

15.08.2017 10:30

Pocelo im se priviđati jesu se prepali neka neka

ODGOVORITE