Елизабета Друга се повлачи с власти

Краљица је свесна својих година и жели да када дође време за смену, све протекне беспрекорно, наводе анонимни извори из Бакингемске палате

Свијет 14.08.2017 | 07:38
Елизабета Друга се повлачи с власти
Краљица Елизабета Друга размишља да абдицира у корист најстаријег сина принца Чарлса, који пуних 68 година чека да постане краљ Велике Британије!

Абдикација није непознаница у Бакингемској палати. Краљ Едвард ВИИИ је 1936. напустио трон како би се венчао са Американком Волис Симпсон, која се двапут разводила.

Здравствени проблеми

Како преноси Дејли мејл, позивајући се на добро упућене анонимне изворе са двора, краљица Елизабета Друга (91) поверила се сарадницима да је спремна да препусти власт сину. Она је суочена са све већим здравственим проблемима због којих је одлучила да ће, ако на трону дочека 95. рођендан, одлучити да се повуче.

Из Бакингемске палате су раније у неколико наврата демантовали да краљица уопште и размишља о добровољном повлачењу с власти.

Међутим, како време одмиче, и њено мишљење се променило. Томе је наводно допринело и то што је њен супруг принц Филип недавно решио да се повуче из јавног живота у 96. години.

"Краљица веома поштује институцију монархије и због тога жели да се увери да је урадила све што је у њеној моћи за своју земљу и поданике пре него што преда власт. Она је такође свесна својих година и жели да када време буде дошло, транзиција круне протекне беспрекорно", рекао је анонимни избор близак Бакингемској палати.

Закон из 1938. године

Према Закону о владавини из 1937, монарх може да пренесе власт на наследника у случају да је неспособан да обавља дужност. У прилог томе да се очекују промене на двору иде и чињеница да је краљичин лични секретар сер Кристофер Гејт изненада поднео оставку пре две недеље, а медији спекулишу да је он само један у низу који ће напустити двор пре смене на трону.

(Дејли мејл)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Перо

14.08.2017 07:51

У свакој држави сенилни људи руководе тако и у Р Српској незнају шта су рекли јуче јер данас причају друго

ОДГОВОРИТЕ