Elizabeta Druga se povlači s vlasti

Kraljica je svesna svojih godina i želi da kada dođe vreme za smenu, sve protekne besprekorno, navode anonimni izvori iz Bakingemske palate

Svijet 14.08.2017 | 07:38
Elizabeta Druga se povlači s vlasti
Kraljica Elizabeta Druga razmišlja da abdicira u korist najstarijeg sina princa Čarlsa, koji punih 68 godina čeka da postane kralj Velike Britanije!

Abdikacija nije nepoznanica u Bakingemskoj palati. Kralj Edvard VIII je 1936. napustio tron kako bi se venčao sa Amerikankom Volis Simpson, koja se dvaput razvodila.

Zdravstveni problemi

Kako prenosi Dejli mejl, pozivajući se na dobro upućene anonimne izvore sa dvora, kraljica Elizabeta Druga (91) poverila se saradnicima da je spremna da prepusti vlast sinu. Ona je suočena sa sve većim zdravstvenim problemima zbog kojih je odlučila da će, ako na tronu dočeka 95. rođendan, odlučiti da se povuče.

Iz Bakingemske palate su ranije u nekoliko navrata demantovali da kraljica uopšte i razmišlja o dobrovoljnom povlačenju s vlasti.

Međutim, kako vreme odmiče, i njeno mišljenje se promenilo. Tome je navodno doprinelo i to što je njen suprug princ Filip nedavno rešio da se povuče iz javnog života u 96. godini.

"Kraljica veoma poštuje instituciju monarhije i zbog toga želi da se uveri da je uradila sve što je u njenoj moći za svoju zemlju i podanike pre nego što preda vlast. Ona je takođe svesna svojih godina i želi da kada vreme bude došlo, tranzicija krune protekne besprekorno", rekao je anonimni izbor blizak Bakingemskoj palati.

Zakon iz 1938. godine

Prema Zakonu o vladavini iz 1937, monarh može da prenese vlast na naslednika u slučaju da je nesposoban da obavlja dužnost. U prilog tome da se očekuju promene na dvoru ide i činjenica da je kraljičin lični sekretar ser Kristofer Gejt iznenada podneo ostavku pre dve nedelje, a mediji spekulišu da je on samo jedan u nizu koji će napustiti dvor pre smene na tronu.

(Dejli mejl)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pero

14.08.2017 09:51

U svakoj državi senilni ljudi rukovode tako i u R Srpskoj neznaju šta su rekli juče jer danas pričaju drugo

ODGOVORITE