По чему је специфична ова генерација играча Звезде?

Једна "обична" конференција за медије на којој чак није био ни шеф стручног штаба Црвене звезде претворила се у подужи разговор о (не)очекивано добрим резултатима екипе на старту сезоне великих очекивања и стрепњи.

Фудбал 13.08.2017 | 12:45
По чему је специфична ова генерација играча Звезде?
Фудбалери Црвене звезде одиграће у недељу од 17 часова испод широм отворених капија Стадиона "Рајко Митић" 11. такмичарску утакмицу у сезони 2017/18, која је за њих почела 29. јуна.

Дакле, пре свега 45 дана.

Просек од четири дана између одмеравања снага са ривалима у квалификацијама за Лигу Европе и Суперлиги црвено-бели ће задржати све до септембарске ФИФА паузе, јер их после дуела 5. кола шампионата са Бачком очекује пут у Русију и први од два најважнија меча у сезони (већ!): судар са Краснодаром у плеј-оф рунди квалификација.

Тај меч заказан је за четвртак у 19 часова уз још неизвестан ТВ пренос.

С обзиром на то кад су се окупили, колико дуго припремали и упознавали упоредо, податак да се састав новог тренера Владана Милојевића налази у серији од седам победа уз гол-разлику 18:0 вредан је пажње, тим пре што је стручни штаб упоредо успео и да унапреди игру и подигне форму и уведе младе таленте у ротацију и, осим у случају Бранка Јовичића и Славољуба Срнића, сачува носиоце игре повреда и суспензија.

"Тим ће зависити од рекуперације, опоравка и утакмице са Краснодаром", рекао је у суботу на редовној конференцији за медије нередовни говорник - Милојевићев помоћник Милан Косановић.

Образлажући изостанак шефа струке повредом леђа задобијеном током "петице" у Сурдулици уписане у четвртак увече, Косановић је као признати стручњак у раду са млађим категоријама прихватио подужи разговор о разним актуелним темама у Љутице Богдана не дозвољавајући ниједног тренутка да се скрене фоку са онога што је, тренутно, најважније - гостовање екипе која није освојила ни бод у прва четири кола, па је утолико већ променила тренера.

"Увек утакмице које долазе пред Европу изазивају пажњу јавности у смислу ко ће играти, ко ће се одмарати, али ми их не доживљавамо тако. Видели сте и сами, сваку утакмицу схватамо и играмо максимално озбиљно што показују и резултати, али и однос према игри. И даље нисмо примили ниједан гол, што је последица тимске игре", рекао је Косановић на почетку конференције и закључио:

"Одбрана почиње од сваког играча који 'ради'".

Наставио је кратком констатацијом кризе у редовима наредног противника...

"Што се тиче екипе Бачке, она нема ниједан бод забележен, променила је тренера, очекујемо да видимо ко ће бити нови тренер сутра на нашем стадиону. Више ћемо се базирати на нашу игру, водићемо рачуна како ми изгледамо на терену, шта радимо и како испуњавамо захтеве који су постављени пред играче", рекао је Косановић и потом нагласио:

"Хтео бих да се захвалим навијачима који нам пружају све већу подршку и који су стално уз нас и дају нам додатну енергију. Све иде у добром смеру, заједно јако добро изгледамо".

Пре него што су на ред дошла питања новинара, човек који је радио и у Војводини и у Фудбалском савезу Србије истакао је "ситницу" која је остала у сенци добрих резултата и игара екипе на старту маратонске сезоне.

"Волео бих да истакнем један податак... Чињеница је да у Звездиној екипи игра све већи број младих играча, од Рачића и Аџића, преко Бабића и Радоњића. Увели смо праксу да и млађи добијају шансу, а на њима је да користе сваки минут који проведу на терену. Мислим да је то нови квалитет Црвене звезде, тај већи број играча који се користе, ови играчи ће ускоро бити носиоци игре Звезде уз Луку Илића и Вању Вучићевића. Звезда је ту направила заокрет и мислим да је то вредно помена", рекао је Косановић, потом упитан да ли ће Лука Илић заиграти против екипе из Бачке Паланке.

"Има још један дан. Постоји шанса. Сваки играч који је позван за утакмицу има шансе да добије минутажу, проценићемо у односу на замор неких играча и тактичких ствари да ли ће и Лука добити шансу, а он је сигурно велики потенцијал и играч који заслужује да буде у Звездином тиму. Рачунамо на његове минуте".

Новинаре је занимало шта је, конкретно, узрок видно бољег издања првог тима Црвене звезде у односу на прошлу и неке од претходних сезона.

"Играчи имају испред себе постављене конкретне захтеве и док их испуњавају на прави начин, то ће се огледати и у резултатима. Сматрам да увек треба бити реалан и искрен, сигурно је да добро испуњавају задатке и да се све ствари догађају са разлогом, а то је последица доброг рада. То не може бити случајност, то је последица тимске енергије, добре атмосфере која влада међу играчима и стручним штабом, уз наравно и навијаче и руководство клуба", истакао је Новосађанин.

"Не можете издвојити ништа појединачно, у фудбалу је важно да се све те ствари заједно догађају, да се створи синергија међу свим структурама у клубу. Много је рано за неку класификацију да је 'то то'. Предстоје нам још тежи моменти, битније утакмице у фудбалу. Најважнија је следећа утакмица, тог дана када победите морате мало да прославите и вратите се на тренинг. Исто као и када изгубите", слегао је раменима и констатовао:

"Нама се догађају добре ствари, јер не губимо, побеђујемо, увек треба бити скроман и само тражити нове резултате, а на крају сезоне ћемо подвући све ствари и причати да ли је сезона била успешна или не".

Једна ствар, ипак, издваја се у односу на друге.

"Предуслов сваког доброг рада, било у фудбалу, било у предузећу, било у породици, јесте добра атмосфера. То је основни део сваког система. Из добре атмосфере долазе добри резултати. Искреност и повезаност људи даје добре резултате, а мислим да је највећа вредност ове генерације фудбалера Црвене звезде у доброј атмосфери. За то су пре свега заслужни играчи, јер су они на терену ти који 'раде', који одрађују захтеве. Све велике екипе које су постизале добре резултате имале су здраву атмосферу", рекао је Косановић и одлучио да повуче паралелу између ове и претходних генерација играча Црвене звезде.

"Чини ми се да је разлика између ове и неких претходних генерација та жеља за доказивањем, успехом... Овде има доста играча који су дошли са великим мотивом да баш овде постигну своје најбоље резултате".

После кратке паузе, додао је...

"Победнички менталитет који се гради из утакмице у утакмицу је наш највећи квалитет тренутно".

"Испраћај" фудбалера Црвене звезде у Русију на прву од две утакмице у којој некадашњи првак Европе има (нову) прилику да обезбеди бар шест утакмица најесен у Европи заказан је за недељу у 17, а улаз за све заинтересоване је бесплатан.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар