Po čemu je specifična ova generacija igrača Zvezde?

Jedna "obična" konferencija za medije na kojoj čak nije bio ni šef stručnog štaba Crvene zvezde pretvorila se u poduži razgovor o (ne)očekivano dobrim rezultatima ekipe na startu sezone velikih očekivanja i strepnji.

Fudbal 13.08.2017 | 12:45
Po čemu je specifična ova generacija igrača Zvezde?
Fudbaleri Crvene zvezde odigraće u nedelju od 17 časova ispod širom otvorenih kapija Stadiona "Rajko Mitić" 11. takmičarsku utakmicu u sezoni 2017/18, koja je za njih počela 29. juna.

Dakle, pre svega 45 dana.

Prosek od četiri dana između odmeravanja snaga sa rivalima u kvalifikacijama za Ligu Evrope i Superligi crveno-beli će zadržati sve do septembarske FIFA pauze, jer ih posle duela 5. kola šampionata sa Bačkom očekuje put u Rusiju i prvi od dva najvažnija meča u sezoni (već!): sudar sa Krasnodarom u plej-of rundi kvalifikacija.

Taj meč zakazan je za četvrtak u 19 časova uz još neizvestan TV prenos.

S obzirom na to kad su se okupili, koliko dugo pripremali i upoznavali uporedo, podatak da se sastav novog trenera Vladana Milojevića nalazi u seriji od sedam pobeda uz gol-razliku 18:0 vredan je pažnje, tim pre što je stručni štab uporedo uspeo i da unapredi igru i podigne formu i uvede mlade talente u rotaciju i, osim u slučaju Branka Jovičića i Slavoljuba Srnića, sačuva nosioce igre povreda i suspenzija.

"Tim će zavisiti od rekuperacije, oporavka i utakmice sa Krasnodarom", rekao je u subotu na redovnoj konferenciji za medije neredovni govornik - Milojevićev pomoćnik Milan Kosanović.

Obrazlažući izostanak šefa struke povredom leđa zadobijenom tokom "petice" u Surdulici upisane u četvrtak uveče, Kosanović je kao priznati stručnjak u radu sa mlađim kategorijama prihvatio poduži razgovor o raznim aktuelnim temama u Ljutice Bogdana ne dozvoljavajući nijednog trenutka da se skrene foku sa onoga što je, trenutno, najvažnije - gostovanje ekipe koja nije osvojila ni bod u prva četiri kola, pa je utoliko već promenila trenera.

"Uvek utakmice koje dolaze pred Evropu izazivaju pažnju javnosti u smislu ko će igrati, ko će se odmarati, ali mi ih ne doživljavamo tako. Videli ste i sami, svaku utakmicu shvatamo i igramo maksimalno ozbiljno što pokazuju i rezultati, ali i odnos prema igri. I dalje nismo primili nijedan gol, što je posledica timske igre", rekao je Kosanović na početku konferencije i zaključio:

"Odbrana počinje od svakog igrača koji 'radi'".

Nastavio je kratkom konstatacijom krize u redovima narednog protivnika...

"Što se tiče ekipe Bačke, ona nema nijedan bod zabeležen, promenila je trenera, očekujemo da vidimo ko će biti novi trener sutra na našem stadionu. Više ćemo se bazirati na našu igru, vodićemo računa kako mi izgledamo na terenu, šta radimo i kako ispunjavamo zahteve koji su postavljeni pred igrače", rekao je Kosanović i potom naglasio:

"Hteo bih da se zahvalim navijačima koji nam pružaju sve veću podršku i koji su stalno uz nas i daju nam dodatnu energiju. Sve ide u dobrom smeru, zajedno jako dobro izgledamo".

Pre nego što su na red došla pitanja novinara, čovek koji je radio i u Vojvodini i u Fudbalskom savezu Srbije istakao je "sitnicu" koja je ostala u senci dobrih rezultata i igara ekipe na startu maratonske sezone.

"Voleo bih da istaknem jedan podatak... Činjenica je da u Zvezdinoj ekipi igra sve veći broj mladih igrača, od Račića i Adžića, preko Babića i Radonjića. Uveli smo praksu da i mlađi dobijaju šansu, a na njima je da koriste svaki minut koji provedu na terenu. Mislim da je to novi kvalitet Crvene zvezde, taj veći broj igrača koji se koriste, ovi igrači će uskoro biti nosioci igre Zvezde uz Luku Ilića i Vanju Vučićevića. Zvezda je tu napravila zaokret i mislim da je to vredno pomena", rekao je Kosanović, potom upitan da li će Luka Ilić zaigrati protiv ekipe iz Bačke Palanke.

"Ima još jedan dan. Postoji šansa. Svaki igrač koji je pozvan za utakmicu ima šanse da dobije minutažu, procenićemo u odnosu na zamor nekih igrača i taktičkih stvari da li će i Luka dobiti šansu, a on je sigurno veliki potencijal i igrač koji zaslužuje da bude u Zvezdinom timu. Računamo na njegove minute".

Novinare je zanimalo šta je, konkretno, uzrok vidno boljeg izdanja prvog tima Crvene zvezde u odnosu na prošlu i neke od prethodnih sezona.

"Igrači imaju ispred sebe postavljene konkretne zahteve i dok ih ispunjavaju na pravi način, to će se ogledati i u rezultatima. Smatram da uvek treba biti realan i iskren, sigurno je da dobro ispunjavaju zadatke i da se sve stvari događaju sa razlogom, a to je posledica dobrog rada. To ne može biti slučajnost, to je posledica timske energije, dobre atmosfere koja vlada među igračima i stručnim štabom, uz naravno i navijače i rukovodstvo kluba", istakao je Novosađanin.

"Ne možete izdvojiti ništa pojedinačno, u fudbalu je važno da se sve te stvari zajedno događaju, da se stvori sinergija među svim strukturama u klubu. Mnogo je rano za neku klasifikaciju da je 'to to'. Predstoje nam još teži momenti, bitnije utakmice u fudbalu. Najvažnija je sledeća utakmica, tog dana kada pobedite morate malo da proslavite i vratite se na trening. Isto kao i kada izgubite", slegao je ramenima i konstatovao:

"Nama se događaju dobre stvari, jer ne gubimo, pobeđujemo, uvek treba biti skroman i samo tražiti nove rezultate, a na kraju sezone ćemo podvući sve stvari i pričati da li je sezona bila uspešna ili ne".

Jedna stvar, ipak, izdvaja se u odnosu na druge.

"Preduslov svakog dobrog rada, bilo u fudbalu, bilo u preduzeću, bilo u porodici, jeste dobra atmosfera. To je osnovni deo svakog sistema. Iz dobre atmosfere dolaze dobri rezultati. Iskrenost i povezanost ljudi daje dobre rezultate, a mislim da je najveća vrednost ove generacije fudbalera Crvene zvezde u dobroj atmosferi. Za to su pre svega zaslužni igrači, jer su oni na terenu ti koji 'rade', koji odrađuju zahteve. Sve velike ekipe koje su postizale dobre rezultate imale su zdravu atmosferu", rekao je Kosanović i odlučio da povuče paralelu između ove i prethodnih generacija igrača Crvene zvezde.

"Čini mi se da je razlika između ove i nekih prethodnih generacija ta želja za dokazivanjem, uspehom... Ovde ima dosta igrača koji su došli sa velikim motivom da baš ovde postignu svoje najbolje rezultate".

Posle kratke pauze, dodao je...

"Pobednički mentalitet koji se gradi iz utakmice u utakmicu je naš najveći kvalitet trenutno".

"Ispraćaj" fudbalera Crvene zvezde u Rusiju na prvu od dve utakmice u kojoj nekadašnji prvak Evrope ima (novu) priliku da obezbedi bar šest utakmica najesen u Evropi zakazan je za nedelju u 17, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar