Анализа и најава: Почиње 26. сезона Премијер лиге!

Ко је фаворит, ко је највише потрошио, од кога су очекивања највећа, ко ће подбацити и због чега тимови Премијер лиге не могу да се мере са Барселоном, Реалом, Бајерном. . . Почиње најлуђи домаћи шампионат, надамо се добром фудбалу! Премијер, коначно! Најскупља и најпопуларнија фудбалска лига на планети почиње вечерас, а баснословне суме које је Гвардиола опет издвајао на појачања стављају Манчестер Сити у улогу првог фаворита за титулу. Мада. . .

Фудбал 11.08.2017 | 19:00
Анализа и најава: Почиње 26. сезона Премијер лиге!
Ово неће бити само борба за титулу, већ и за опстанак на клупи!

Власници клубова су овог лета, и не само овог, "изврнули новчанике" како би услишили жеље својих скупоцених менаџера, али сада је време да им се они одуже попуњаваћи и освежавајући трибине у клупским музејима на стадионима који миришу на нестрпљење.

Оно што чекамо целог лета коначно је стигло. Нова сезона Премијер лиге – нова надања, степње, уживање, туговање... Енглески фудбал се обожава у целом свету, а када је тако није ни чудо што је Премијер лига постала убедљиво најјачи глобални бренд међу европским фудбалским лигама. Толико јак да после много година нема генералног спонзора, као што је случај са НФЛ, НХЛ или НБА лигом.

Очекује нас веома луда и интересантна сезона коју у петак увече отварају Арсенал и Лестер на Емиратима. Челси брани шампионску титулу која је освојена на импресиван начин, али га чека изузетно снажна конкуренција – Манчестер Сити и Манчестер Јунатед су потрошили доста пара током лета, а како се најављује још куповина, пре свега у редовима Тотенхема, Арсенала, можда и Ливерпула, гледаћемо апсолутни рат до истребљења најбогатијих енглеских клубова.

Ништа мање занимљиво неће бити ни на дну, где ће Брајтон и Хадерсфилд дебитовати у најелитнијем друштву као новајлије из Чемпионшипа, а ту је и велики Њукасл који се вратио после године у нижем рангу. Довољан разлог да сваког викенда будете уз најквалитетније енглеске клубове, а ми ћемо вас у наредним редовима упознати са снагом сваког од њих и пробати да вам помогнемо приликом састављања тикета.

БОРБА ЗА ТИТУЛУ

Пеп Гвардиола и Грађани су апсолутно главни фаворити за титулу шампиона Енглеске. Разлог је прост – и овог лета су потрошили убедљиво највише од свих, нису штедели на појачањима па су добили један нови тим. Успео је Каталонац, помоћу финансија богатих газда, да потпуно измени визуру Ситија. Ислужени фудбалери – Клиши, Сања, Коларов, Забалета, Кабаљеро, Хезус Навас и Нолито су напустили Етихад, а стигли су нови, скупљи и знатно дрчнији. Нешто мало преко 240.000.000 евра потрошио је Пеп, купио тројицу дефанзиваца (Вокер, Данило и Менди) за готово 150.000.000, а офанзиви је придодат сјајни ПортугалацБернардо Силва из Монака. За 40.000.000 решено је и питање голмана куповином младогЕдерсона из Бенфике, па чик нека Каталонац нађе сада изговор да не буде шампион у својој другој сезони на кормилу Ситија.

Фаворит број два биће њхов градски ривал. Манчестер Јунајтед и Жозе Мурињо су на темељима прошлогодишњег освајајања Лиге Европе наставили да јачају тим у коме су конце вукли Баји, Погба и Мхитарјан, а у свакој линији стигло је по једно велико пјачање. Млади Швеђанин Виктор Линделеф из Бенфике (35.000.000) побринуће се за одбрану, најскупљи Србин у историји фудбала Немања Матић (44.700.000) за везни ред, а за голове би требало да буде задужен Ромелу Лукаку који је стигао из Евертона за 85.000.000 евра, само прво да пронађе стару форму. Такође, пошто Мурињо најављује још једну куповину (везисте) нема сумње да ће Ђаволи бити још јачи, на радост љубитеља енглеског фудбала.

Актуелни првак Челси такође гаји шампионске амбиције, али уз дужно поштовање свега урађеног прошле сезоне, биће му јако тешко да понови тај успех. Прво и основно, Плавци ће играти Лигу шампиона, тако да нема одмора као претходне сезоне, али су стигла и појачања која треба да унапреде тим и појачају конкуренцију. Конте је на нова лица спискао 140.000.000 евра, а тај новац утрошен је на доласке Морате (Реал), Бакајока(Монако) и Ридигера (Рома). Да ли је то довољно за борбу? Италијански тренер сам каже да није и тражи још појачања, а видећемо само да ли ће му их Роман испоручити, пошто је Челси остао без планираних појачања – Алекса Сандра (Јувентус), те Данила и Лукакуа који су појачали манчестерске тимове.

Нешто мање шансе од поменутог трија, дају се Тотенхему, Арсеналу и Ливерпулу. То је можда и из разлога што ови клубови нису завршили прелазни рок, па немају још дефинисане саставе иако сезона почиње. Певци нису до сада довели ниједног новог фудбалера, али су задржали премоћан тим из прошле сезоне који је са лакоћом низао победе и завршио на другом месту. Хари Кејн, Деле Али, Ерик Дајер, Уго Љорис, сви су ту, а каса је лепо попуњена рекордном продајом Кајла Вокера Манчестер Ситију која се вероватно неће ни осетити у игри. Покетинов тим је старији за годину дана, искуснији, а како делује да је и све зрелији, чувајте се Певаца. Једино што ће бити домаћини на Вемблију целе сезоне (због реновирања Вајт Харт Лејна), па би та атмосфера гостујућег стадиона могла да утиче на пласман Певаца.

Арсенал први пут после много година неће играти Лигу шампиона, али су се Тобџије сасвим добро спремиле за живот у Лиги Европе. Рекорд је срушен куповином АлександреаЛаказета из Лиона (53.000.000 евра), а страшан потез Венгера било је довођење СеадаКолашинца који је за џабе стигао из Шалкеа. Босанац је већ током викенда показао у Комјунити шилду да ће бити капитално појачање, а на амбиције Тобџија ће утицати и финиш прелазног рока. Просто је. Ако доведу Тому Лемара из Монака имаће јак тим, а ако не, очекује их слична сезона као прошла уз оно старо – Венгер АУТ!

Код Ливерпула је такође прилично проста прича. Тешко да ће Црвени после 20 и кусур година вратити ту толико жељену титулу на Енфилд, а ако им Филипе Кутињо оде у Барселону, што би се народски рекло, могу да се сликају. Џаба што су потрошили током лета 50.000.000 наМохамеда Салаха (Рома) и солидног левог бека Робертсона (Хал), опет је промаја позади где није купљен квалитетан штопер. Немају ни гол играча, центарфора светске класе,Јирген Клоп је чини се опет промашио у прелазном року јурећи за везистима, па ће великан са Енфилда морати да се помири са новом сезоном без титуле.

ФАВОРИТ ИЗ СЕНКЕ

Само је један који може да помути конце овима горе. Евертон је одрадио сјајан посао током лета, пре свега захваљујући Роналду Куману који је потрошио готово 100.000.000 евра на нова лица. Стигли су квалитетни фудбалери – штопер Мајкл Кин (Барнли), голманЏордан Пикфорд (Сандерленд), везиста Дејви Класен (Ајакс) и нападач Сандро Рамирез(Малага), али је убедљиво најпопуларнији потез био повратак легендарног Вејна Рунија у матични клуб после 13 година. С Рунџом у шпицу, где је најубојитији. Карамеле би могле да буду једна од сензација наредне сезоне. Лестерова титула нас је научила да је у енглеском фудбалу све могуће, па обратите пажњу на момке у плавом с Гудисона.

Остали премијерлигаши, попут Лестера, Саутемптона, Вест Хема и повратника Њукасла не би требало да страхују за опстанак у Премијер лиги. Сви имају снажне тимове који су пристојно појачани током паузе, па би могли да покушају да забибере чорбу фаворитима.

БОРБА ЗА ОПСТАНАК 

Биће неизвеснија него икада! Чак пет тимова подједнако конкурише за селидбу у Чемпионшип (последња три испадају), а групу предводе новајлије Брајтон и Хадерсфилд, дебитанти у премијерлигашком друштву. Без обзира што су се појачали током лета, чини се да Галебови (потрошили 30.000.000 евра) и Теријери (43.000.000) немају превелике шансе да преживе мач елитног енглеског фудбала. Мада обратите пажњу на Хадерсфилд који је куповао мудро, углавном по Чемпионшипу, па је сјајни немачки тренер Дејвид Вагнер"скоцкао" занимљив тимчић на темељима прошлогодишњег тријумфа у плеј-офу.

Конкуренција новајлијама у борби за живот биће ослабљени Барнли, који је направио велики кикс. После лако избореног опстанака прошле сезоне није се појачао овог лета, па би могао да плати високу цену и врати се у Чемпионшип све с менаџером Шоном Дајшом, а слично је и са Свонсијем, који као да не жели да улаже у унапређење тима и да му је драђе да тавори на дну.

Вотфорд, којем многи предвиђају испадање, могао би лако да изненади и преживи са уложених 40.000.000 евра у појачања, пре свега јер има солидног младог тренера из Португалије Марка Силву, а видећемо и колико су безбедни ВБА, Кристал Палас, Стоук и Борнмут, којима је предвиђен лаган опстанак у доњем делу табеле.

ПРОМЕНЕ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ

АРСЕНАЛ
Дошли: Александре Лаказет (Лион), Сеад Колашинац (слободан).
Отишли: Јаја Саного (слободан), Стефан О'Конор (слободан), Кристофер де Граса (слободан), Костас Пилеас (слободан), Такума Асано (штутгарт), Крис Вилок (Бенфика), Гелн Камара (слободан), Марк Бола (Бристол Роверс), Војчек Шченсни (Јувентус).

БОРНМУТ
Дошли: Асмир Беговић (Челси), Џермејн Дефо (Сандерленд), Нејтан Аке (Челси), Конор Махони (Блекберн).
Отишли: Калум Бакли (слободан), Џејк Мекарти (слободан), Александер Нејл (слободан), Макс Траверс (Мејвут), Рајан Алсоп (Блекпул).

БРАЈТОН
Дошли: Паскал Грос (Инголштат), Џош Кер (Селтик), Метју Рајан (Валенсија), Маркус Сутнер (Инголштат), Матијас Норман (Бодо), Изи Браун (Челси), Дејви Пропер (ПСВ).
Отишли: Каспер Анкергрен (пензија), Вегард Форен (слободан), Крис О'Грејди (Честерфилд), Дејвид Стокдејл (Бирмингем), Елвис Ману (Генчлербирлиги), Кристијан Волтон (Виган), Роб Хунт (Олдам).

БАРНЛИ
Дошли: Џонатан Волтерс (Стоук), Чарли Тејлор (Лидс), Џек Корк (Свонси).
Отишли: Мајкл Кин (Евертон), Мајкл Најтли (Саутенд), Џорџ Грин (слободан), Р. Џ. Пинглинг (слободан), Кристијан Хил (слободан), Талфик Олмовеве (слободан), Џош Гинели (Линколн), Џорџ Бојд (Шефилд Венздеј), Бред Џексон (Саутпорт), Нтумба Масанка (Рексам), Рувен Хенинг (Фортуна Диселдорф), Пол Робинсон (пензија).

ЧЕЛСИ
Дошли: Алваро Мората (Реал), Вили Кабаљеро (слободан), Антонио Ридигер (Рома), Тијемује Бакајоко (Монако), Етан Ампаду (Екситер).
Отишли: Хуан Квадрадо (Јувентус), Кристијан Атсу (Њукасл), Асмир Беговић (Борнмут), Доминик Соланке (слободан), Џон Тери (слободан), Алекс Дејви (отпуштен), Фанкати Дабо (Витесе), Бертранд Траоре (Лион), Нејтан Аке (Борнмут), Тами Абрахам (Свонси), Кејси Палмер (Хадерсфилд), Бредли Колинс (Форест Грин), Чарли Колкет (Витесе), Ола Аина (Хал), Мухтар Али (Витесе), Рубен Лофтус-Чик (Кристал Палас), Нејтан Бакстер (Вокинг), Алекс Кивомја (Донакстер), Хосимар Квинтеро (Ростов), Тод Кејн (Гронинген), Нејтанијел Чалобах (Вотфорд), Лукас Пјазон (Фулам), Марко ван Гинкел (ПСВ), Ике Угбо (Барнсли), Џеј Дасилва (Чарлтон), Курт Зума (Стоук), Мејсон Мунт (Витесе), Немања Матић (Манечестер Јунајтед).

КРИСТАЛ ПАЛАС
Дошли: Рубен Лофтус-Чик (Челси), Хаиро Редвелд (Ајакс).
Отишли: Стив Мнданда (Марсељ), Кори Ендроуз (слободан), Квеси Апија (Вимблдон), Жонатан Бентеке (слободан), Фрејзер Кембел (слободан), Лук Крол (слободан), Матју Фламини (слободан), Зеки Фрајерс (Барнсли), Рајан Кинг-Елиот (слободан), Џо Ледли (слободан), Рендал Вилијамс (слободан), Бен Вајнтер (слободан).

ЕВЕРТОН
Дошли: Вејн Руни (Манчестер Јунајтед), Џордан Пикфорд (Сандерленд), Дејви Класен (Ајакс), Хенри Унујекуру (Еупен), Сандро Рамирез (Малага), Мајкл Кин (Барнли), Џош Боулер (КПР), Натангело Маркело (слободан), Борис Матис (Мец), Антон Донкор (Волфзбург), Куко Мартина (слободан).
Отишли: Ромелу Лукаку (Манчестер Јунајтед), Том Клеверли (Вотфорд), Хенри Оњекуру (Андерлехт), Брендон Галовеј (Сандерленд), Аруна Коне (слободан), Конор Меканли (Флитвуд), Џек Бејнбриџ (слободан), Делијал Брустер (слободан), Мајл Доноху (слободан), Тајрон Дафс (слободан), Расел Грифитс (Мадервел), Конор Хант (слободан), Џозеф Јарни (Њукасл), Џејмс Јејтс (слободан), Кортни Дуфус (слободан), Тајас Браунинг (Сандерленд), Бен Пирс (Вест Бромвич Албион), Ајден Мекгиди (Сандерленд), Ђерар Деулофеу (Барселона).

ХАДЕРСФИЛД

Дошли: Стив Муније (Монпеље), Лоран Депотр (Порто), Матијас Јоргенсен (Копенхаген), Јонас Лосл (Мајнц), Арон Муј (Манчестер Сити), Том Инс (Дерби), Кејси Палмер (Челси), Дени Вилијамс (Рединг), Скот Малоун (Фулам), Елвис Качунга (Инголштат).
Отишли: Ролан Кухлан (слободан), Кајл Демпси (Флитвуд), Фло Бојај (слободан), Џо Марфи (Бури), Џорди Хивула (Флитвуд), Тарик Холмс-Денс (Портсмут), Фрејзер Хорсфол (Гејтсхед), Рејкел Пајк (Порт Вејл).

ЛЕСТЕР
Дошли: Хари Мегвајер (Хал), Сем Хјуз (Честер), Винсент Ибора (Севиља), Елдин Јакуповић (Хал). Келечи Ихеаначо (Манчестер Сити), Џорџ Томас (Ковентри).
Отишли: Рон-Роберт Цилер (Штутгарт), Мајкл Кејн (слободан), Дејвид Домеј (слободан), Брендан Фокс (слободан), Седрик Кипр (Мадервел), Метју Мајлс (слободан), Каиро Мичел (слободан), Марчин Василевски (слободан), Бартош Капустка (Фрајбург).

ЛИВЕРПУЛ
Дошли: Доминик Соланке (слободан), Мохамед Салах (Рома), Енди Робертсон (Хал).
Отишли: Андре Виздом (Дерби), Том Брувит (Мидлсбро), Џек Бример (слободан), Џек Дан (Транмер), Тони Гомес (слободан), Кен Луис (слободан), Алекс Манингер (слободан), Адам Филипс (слободан), Кевин Стјуарт (Хал). 

МАНЧЕСТЕР СИТИ
Дошли: Бенџамин Менди (Монако), Данило (Реал), Бернардо Силва (Монако), Едерсон (Бенфика), Кајл Вокер (Тотенхем), Даглас Луиз (Васко да Гама).
Отишли: Фернандо (Галатасарај), Келечи Ихеаначо (Лестер), Пабло Забалета (Вест Хем), Енес Унал (Виљареал), Гаел Клиши (Башакшехр), Хезус Навас (слободан), Вили Кабаљеро (слободан), Бакари Сања (слободан), Били О'Брајан (слободан), Бруно Зукулини (Верона), Елвис Пламер (слободан), Ангус Ган (Норич), Арон Муј (Хадерсфилд), Џо Кевенеј (Нотингем Форест), Нолито (Севиља), Калум Булок (слободан), Ешли Смит-Браун (Хартс), Анхелино (Бреда), Берсан Челина (Ипсвич), Рубен Собрино (Алавес), Оливер Нчам (Селтик), Џо Харт (Вест Хем).

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД
Дошли: Виктор Линделеф (Бенфика), Ромелу Лукаку (Евертон), Немања Матић (Челси).
Отишли: Златан Ибрахимовић (слободан), Вејн Руни (Евертон), Реган Пул (Нортемптон), Аднан Јанузај (Сосиједад), Кејн Дидрик-Робертс (слободан), Фаустин Макела (слободан), Џош Хероп (слободан), Дин Хендерсон (Шрузбери), Сем Џонстон (Астон Вила).

ЊУКАСЛ
Дошли: Кристијан Атсу (Челси), Флоријан Лежен (Еибар), Стефан О'Конор (слободан), Џозеф Јарни (слободан), Џејкоб Марфи (Норич), Хавијер Манкиљо (Атлетико Мадрид), Микел Мерино (Дортмунд).
Отишли: Кевин Мбабу (Јанг Бојс), Флоран Тован (Марсељ), Матс Селс (Андерлехт), Алекс Гиљад (Бредфорд), Вурнон Анита (Лидс), Јоан Гуфран (Гецтепе), Лубомир Сатка (Дунајска Стреда), Харис Вучкић (Твенте), Том Хрдман (Бури), Семи Амеоби (Болтон), Адам Армстронг (Болтон).

САУТЕМПТОН

Дошли: Марио Лемина (Јувентус), Јан Беднарек (Лех).
Отишли: Џеј Родригез (ВБА), Харисон Рид (Норич), Куко Мартина (слободан), Лојд Ајзгру (Барнсли), Харли Вилард (слободан), Мартин Касерес (слободан), Џејсон Мекарти (Барнсли), Олуфела Оломола (слободан).

СТОУК
Дошли: Дарен Флечер (ВБА), Џош Тимон (Хал), Тре Пембертон (Блекберн), Курт Зума (челси), Ерик Максим Чупо-Мотинг (слободан), Бруно Мартинс Инди (Порто).
Отишли: Џонатан Волтерс (Барнли), Шај Гивен (слободан), Данијел Бахман (слободан), Лијам Едвардс (слободан), Хари Истед (слободан), Џоел Тејлор (слободан), Џорџ Варинг (Тренмер), Ген Вилан (Астон Вила), Марко Арнаутовић (Вест Хем).

СВОНСИ

Дошли: Роке Меса (Лас Палмас), Тами Абрахам (Челси), Сијан Херис (Ковентри), Марк Волш (слободан), Ервин Мулдер (Херенвен).
Отишли: Џек Корк (Барнли), Герхард Тремел (пензија), Марвин Емнес (слободан), Лијам Шепард (слободан), Дош Викерс (слободан), Овејн Џонс (слободан), Том Дајсон (слободан), Том Холанд (слободан), Алекс Самуел (Стивениџ), Борха Бастон (Малага), Ђорди Амат (Бетис), Батефемби Гомис (Галатасарај), Данијел Џејмс (Шрузбери), Франк Табану (слободан), Лијам Едвардс (слободан), Кестон Дејвис (Јеовил), Конор робертс (Мидлсбро). 

ТОТЕНХЕМ
Дошли: -
Отишли: Филип Леснијак (слободан), Том Макдермот (слободан), Џо Мускат (слободан), Чарли  Овенс (КПР), Зенон Стилијанидес (слободан), Лук Мекги (Портсмут), Кајл Вокер (Манчестер Сити), Клинтон Н'Жи (Марсељ), Федерико Фацио (Рома).

ВОТФОРД
Дошли: Том Клеверли (Евертон), Вил Хјуз (Дерби), Кико Феменија (Алавес), Данијел Бахман (Стоук), Нејтан Чалоба (Челси), Ричарлисон (Флуминензе), Харви Бредбери (слободан), Сен Хоус (слободан).
Отишли: Марио Суарез (Кина), Ола Адејемо (слободан), Денон Луис (Кроули).

ВЕСТ БРОМВИЧ АЛБИОН
Дошли: Џеј Родригез (Саутемптон), Ахмед Хегази (Ал Ахли), Жанг Ју Нинг (Витесе), Бен Пирс (Евертон).
Отишли: Дарен Флечер (Стоук), Себастијен Покоњоли (Стандард Лијеж), Крејг Гарднер (Бирмингем), Жанг Ју Нинг (Вердер), Џек Роуз (слободан).

ВЕСТ ХЕМ
Дошли: Марко Арнаутовић (Стоук), Чичарито Ернандез (Леверкузен), Џо Харт (Манчестер Сити), Пабло Забалета (Манчестер Сити).
Отишли: Дарен Рендолф (Мидлсбро), Дош Кулен (Болтон), Рис Оксфорд (Менхенгладбах), Алваро Арбелоа (пензија), Хавард Нордвајт (Хофенхајм), Енер Валенсија (Тигрес), Ешли Флечер (Мидлсбро).

* НАПОМЕНА: прелазни рок траје до 31. августа 

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 1. КОЛО:

петак

Арсенал - Лестер (20.45)

субота

Вотфорд - Ливерпул (13.30)
Кристал Палас - Хадерсфилд (16.00)
ВБА - Борнмут
Евертон - Стоук
Саутемптон - Свонси
Челси - Барнли
Брајтон - Манчестер сити (18.30)

недеља

Њукасл - Тотенхем
Манчестер јунајтед - Вест Хем

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар