Analiza i najava: Počinje 26. sezona Premijer lige!

Ko je favorit, ko je najviše potrošio, od koga su očekivanja najveća, ko će podbaciti i zbog čega timovi Premijer lige ne mogu da se mere sa Barselonom, Realom, Bajernom. . . Počinje najluđi domaći šampionat, nadamo se dobrom fudbalu! Premijer, konačno! Najskuplja i najpopularnija fudbalska liga na planeti počinje večeras, a basnoslovne sume koje je Gvardiola opet izdvajao na pojačanja stavljaju Mančester Siti u ulogu prvog favorita za titulu. Mada. . .

Fudbal 11.08.2017 | 19:00
Analiza i najava: Počinje 26. sezona Premijer lige!
Ovo neće biti samo borba za titulu, već i za opstanak na klupi!

Vlasnici klubova su ovog leta, i ne samo ovog, "izvrnuli novčanike" kako bi uslišili želje svojih skupocenih menadžera, ali sada je vreme da im se oni oduže popunjavaći i osvežavajući tribine u klupskim muzejima na stadionima koji mirišu na nestrpljenje.

Ono što čekamo celog leta konačno je stiglo. Nova sezona Premijer lige – nova nadanja, stepnje, uživanje, tugovanje... Engleski fudbal se obožava u celom svetu, a kada je tako nije ni čudo što je Premijer liga postala ubedljivo najjači globalni brend među evropskim fudbalskim ligama. Toliko jak da posle mnogo godina nema generalnog sponzora, kao što je slučaj sa NFL, NHL ili NBA ligom.

Očekuje nas veoma luda i interesantna sezona koju u petak uveče otvaraju Arsenal i Lester na Emiratima. Čelsi brani šampionsku titulu koja je osvojena na impresivan način, ali ga čeka izuzetno snažna konkurencija – Mančester Siti i Mančester Junated su potrošili dosta para tokom leta, a kako se najavljuje još kupovina, pre svega u redovima Totenhema, Arsenala, možda i Liverpula, gledaćemo apsolutni rat do istrebljenja najbogatijih engleskih klubova.

Ništa manje zanimljivo neće biti ni na dnu, gde će Brajton i Hadersfild debitovati u najelitnijem društvu kao novajlije iz Čempionšipa, a tu je i veliki Njukasl koji se vratio posle godine u nižem rangu. Dovoljan razlog da svakog vikenda budete uz najkvalitetnije engleske klubove, a mi ćemo vas u narednim redovima upoznati sa snagom svakog od njih i probati da vam pomognemo prilikom sastavljanja tiketa.

BORBA ZA TITULU

Pep Gvardiola i Građani su apsolutno glavni favoriti za titulu šampiona Engleske. Razlog je prost – i ovog leta su potrošili ubedljivo najviše od svih, nisu štedeli na pojačanjima pa su dobili jedan novi tim. Uspeo je Katalonac, pomoću finansija bogatih gazda, da potpuno izmeni vizuru Sitija. Isluženi fudbaleri – Kliši, Sanja, Kolarov, Zabaleta, Kabaljero, Hezus Navas i Nolito su napustili Etihad, a stigli su novi, skuplji i znatno drčniji. Nešto malo preko 240.000.000 evra potrošio je Pep, kupio trojicu defanzivaca (Voker, Danilo i Mendi) za gotovo 150.000.000, a ofanzivi je pridodat sjajni PortugalacBernardo Silva iz Monaka. Za 40.000.000 rešeno je i pitanje golmana kupovinom mladogEdersona iz Benfike, pa čik neka Katalonac nađe sada izgovor da ne bude šampion u svojoj drugoj sezoni na kormilu Sitija.

Favorit broj dva biće njhov gradski rival. Mančester Junajted i Žoze Murinjo su na temeljima prošlogodišnjeg osvajajanja Lige Evrope nastavili da jačaju tim u kome su konce vukli Baji, Pogba i Mhitarjan, a u svakoj liniji stiglo je po jedno veliko pjačanje. Mladi Šveđanin Viktor Lindelef iz Benfike (35.000.000) pobrinuće se za odbranu, najskuplji Srbin u istoriji fudbala Nemanja Matić (44.700.000) za vezni red, a za golove bi trebalo da bude zadužen Romelu Lukaku koji je stigao iz Evertona za 85.000.000 evra, samo prvo da pronađe staru formu. Takođe, pošto Murinjo najavljuje još jednu kupovinu (veziste) nema sumnje da će Đavoli biti još jači, na radost ljubitelja engleskog fudbala.

Aktuelni prvak Čelsi takođe gaji šampionske ambicije, ali uz dužno poštovanje svega urađenog prošle sezone, biće mu jako teško da ponovi taj uspeh. Prvo i osnovno, Plavci će igrati Ligu šampiona, tako da nema odmora kao prethodne sezone, ali su stigla i pojačanja koja treba da unaprede tim i pojačaju konkurenciju. Konte je na nova lica spiskao 140.000.000 evra, a taj novac utrošen je na dolaske Morate (Real), Bakajoka(Monako) i Ridigera (Roma). Da li je to dovoljno za borbu? Italijanski trener sam kaže da nije i traži još pojačanja, a videćemo samo da li će mu ih Roman isporučiti, pošto je Čelsi ostao bez planiranih pojačanja – Aleksa Sandra (Juventus), te Danila i Lukakua koji su pojačali mančesterske timove.

Nešto manje šanse od pomenutog trija, daju se Totenhemu, Arsenalu i Liverpulu. To je možda i iz razloga što ovi klubovi nisu završili prelazni rok, pa nemaju još definisane sastave iako sezona počinje. Pevci nisu do sada doveli nijednog novog fudbalera, ali su zadržali premoćan tim iz prošle sezone koji je sa lakoćom nizao pobede i završio na drugom mestu. Hari Kejn, Dele Ali, Erik Dajer, Ugo Ljoris, svi su tu, a kasa je lepo popunjena rekordnom prodajom Kajla Vokera Mančester Sitiju koja se verovatno neće ni osetiti u igri. Poketinov tim je stariji za godinu dana, iskusniji, a kako deluje da je i sve zreliji, čuvajte se Pevaca. Jedino što će biti domaćini na Vembliju cele sezone (zbog renoviranja Vajt Hart Lejna), pa bi ta atmosfera gostujućeg stadiona mogla da utiče na plasman Pevaca.

Arsenal prvi put posle mnogo godina neće igrati Ligu šampiona, ali su se Tobdžije sasvim dobro spremile za život u Ligi Evrope. Rekord je srušen kupovinom AleksandreaLakazeta iz Liona (53.000.000 evra), a strašan potez Vengera bilo je dovođenje SeadaKolašinca koji je za džabe stigao iz Šalkea. Bosanac je već tokom vikenda pokazao u Komjuniti šildu da će biti kapitalno pojačanje, a na ambicije Tobdžija će uticati i finiš prelaznog roka. Prosto je. Ako dovedu Tomu Lemara iz Monaka imaće jak tim, a ako ne, očekuje ih slična sezona kao prošla uz ono staro – Venger AUT!

Kod Liverpula je takođe prilično prosta priča. Teško da će Crveni posle 20 i kusur godina vratiti tu toliko željenu titulu na Enfild, a ako im Filipe Kutinjo ode u Barselonu, što bi se narodski reklo, mogu da se slikaju. Džaba što su potrošili tokom leta 50.000.000 naMohameda Salaha (Roma) i solidnog levog beka Robertsona (Hal), opet je promaja pozadi gde nije kupljen kvalitetan štoper. Nemaju ni gol igrača, centarfora svetske klase,Jirgen Klop je čini se opet promašio u prelaznom roku jureći za vezistima, pa će velikan sa Enfilda morati da se pomiri sa novom sezonom bez titule.

FAVORIT IZ SENKE

Samo je jedan koji može da pomuti konce ovima gore. Everton je odradio sjajan posao tokom leta, pre svega zahvaljujući Ronaldu Kumanu koji je potrošio gotovo 100.000.000 evra na nova lica. Stigli su kvalitetni fudbaleri – štoper Majkl Kin (Barnli), golmanDžordan Pikford (Sanderlend), vezista Dejvi Klasen (Ajaks) i napadač Sandro Ramirez(Malaga), ali je ubedljivo najpopularniji potez bio povratak legendarnog Vejna Runija u matični klub posle 13 godina. S Rundžom u špicu, gde je najubojitiji. Karamele bi mogle da budu jedna od senzacija naredne sezone. Lesterova titula nas je naučila da je u engleskom fudbalu sve moguće, pa obratite pažnju na momke u plavom s Gudisona.

Ostali premijerligaši, poput Lestera, Sautemptona, Vest Hema i povratnika Njukasla ne bi trebalo da strahuju za opstanak u Premijer ligi. Svi imaju snažne timove koji su pristojno pojačani tokom pauze, pa bi mogli da pokušaju da zabibere čorbu favoritima.

BORBA ZA OPSTANAK 

Biće neizvesnija nego ikada! Čak pet timova podjednako konkuriše za selidbu u Čempionšip (poslednja tri ispadaju), a grupu predvode novajlije Brajton i Hadersfild, debitanti u premijerligaškom društvu. Bez obzira što su se pojačali tokom leta, čini se da Galebovi (potrošili 30.000.000 evra) i Terijeri (43.000.000) nemaju prevelike šanse da prežive mač elitnog engleskog fudbala. Mada obratite pažnju na Hadersfild koji je kupovao mudro, uglavnom po Čempionšipu, pa je sjajni nemački trener Dejvid Vagner"skockao" zanimljiv timčić na temeljima prošlogodišnjeg trijumfa u plej-ofu.

Konkurencija novajlijama u borbi za život biće oslabljeni Barnli, koji je napravio veliki kiks. Posle lako izborenog opstanaka prošle sezone nije se pojačao ovog leta, pa bi mogao da plati visoku cenu i vrati se u Čempionšip sve s menadžerom Šonom Dajšom, a slično je i sa Svonsijem, koji kao da ne želi da ulaže u unapređenje tima i da mu je drađe da tavori na dnu.

Votford, kojem mnogi predviđaju ispadanje, mogao bi lako da iznenadi i preživi sa uloženih 40.000.000 evra u pojačanja, pre svega jer ima solidnog mladog trenera iz Portugalije Marka Silvu, a videćemo i koliko su bezbedni VBA, Kristal Palas, Stouk i Bornmut, kojima je predviđen lagan opstanak u donjem delu tabele.

PROMENE U PREMIJER LIGI

ARSENAL
Došli: Aleksandre Lakazet (Lion), Sead Kolašinac (slobodan).
Otišli: Jaja Sanogo (slobodan), Stefan O'Konor (slobodan), Kristofer de Grasa (slobodan), Kostas Pileas (slobodan), Takuma Asano (štutgart), Kris Vilok (Benfika), Geln Kamara (slobodan), Mark Bola (Bristol Rovers), Vojček Ščensni (Juventus).

BORNMUT
Došli: Asmir Begović (Čelsi), Džermejn Defo (Sanderlend), Nejtan Ake (Čelsi), Konor Mahoni (Blekbern).
Otišli: Kalum Bakli (slobodan), Džejk Mekarti (slobodan), Aleksander Nejl (slobodan), Maks Travers (Mejvut), Rajan Alsop (Blekpul).

BRAJTON
Došli: Paskal Gros (Ingolštat), Džoš Ker (Seltik), Metju Rajan (Valensija), Markus Sutner (Ingolštat), Matijas Norman (Bodo), Izi Braun (Čelsi), Dejvi Proper (PSV).
Otišli: Kasper Ankergren (penzija), Vegard Foren (slobodan), Kris O'Grejdi (Česterfild), Dejvid Stokdejl (Birmingem), Elvis Manu (Genčlerbirligi), Kristijan Volton (Vigan), Rob Hunt (Oldam).

BARNLI
Došli: Džonatan Volters (Stouk), Čarli Tejlor (Lids), Džek Kork (Svonsi).
Otišli: Majkl Kin (Everton), Majkl Najtli (Sautend), Džordž Grin (slobodan), R. Dž. Pingling (slobodan), Kristijan Hil (slobodan), Talfik Olmoveve (slobodan), Džoš Gineli (Linkoln), Džordž Bojd (Šefild Venzdej), Bred Džekson (Sautport), Ntumba Masanka (Reksam), Ruven Hening (Fortuna Diseldorf), Pol Robinson (penzija).

ČELSI
Došli: Alvaro Morata (Real), Vili Kabaljero (slobodan), Antonio Ridiger (Roma), Tijemuje Bakajoko (Monako), Etan Ampadu (Eksiter).
Otišli: Huan Kvadrado (Juventus), Kristijan Atsu (Njukasl), Asmir Begović (Bornmut), Dominik Solanke (slobodan), Džon Teri (slobodan), Aleks Dejvi (otpušten), Fankati Dabo (Vitese), Bertrand Traore (Lion), Nejtan Ake (Bornmut), Tami Abraham (Svonsi), Kejsi Palmer (Hadersfild), Bredli Kolins (Forest Grin), Čarli Kolket (Vitese), Ola Aina (Hal), Muhtar Ali (Vitese), Ruben Loftus-Čik (Kristal Palas), Nejtan Bakster (Voking), Aleks Kivomja (Donakster), Hosimar Kvintero (Rostov), Tod Kejn (Groningen), Nejtanijel Čalobah (Votford), Lukas Pjazon (Fulam), Marko van Ginkel (PSV), Ike Ugbo (Barnsli), Džej Dasilva (Čarlton), Kurt Zuma (Stouk), Mejson Munt (Vitese), Nemanja Matić (Manečester Junajted).

KRISTAL PALAS
Došli: Ruben Loftus-Čik (Čelsi), Hairo Redveld (Ajaks).
Otišli: Stiv Mndanda (Marselj), Kori Endrouz (slobodan), Kvesi Apija (Vimbldon), Žonatan Benteke (slobodan), Frejzer Kembel (slobodan), Luk Krol (slobodan), Matju Flamini (slobodan), Zeki Frajers (Barnsli), Rajan King-Eliot (slobodan), Džo Ledli (slobodan), Rendal Vilijams (slobodan), Ben Vajnter (slobodan).

EVERTON
Došli: Vejn Runi (Mančester Junajted), Džordan Pikford (Sanderlend), Dejvi Klasen (Ajaks), Henri Unujekuru (Eupen), Sandro Ramirez (Malaga), Majkl Kin (Barnli), Džoš Bouler (KPR), Natangelo Markelo (slobodan), Boris Matis (Mec), Anton Donkor (Volfzburg), Kuko Martina (slobodan).
Otišli: Romelu Lukaku (Mančester Junajted), Tom Kleverli (Votford), Henri Onjekuru (Anderleht), Brendon Galovej (Sanderlend), Aruna Kone (slobodan), Konor Mekanli (Flitvud), Džek Bejnbridž (slobodan), Delijal Bruster (slobodan), Majl Donohu (slobodan), Tajron Dafs (slobodan), Rasel Grifits (Madervel), Konor Hant (slobodan), Džozef Jarni (Njukasl), Džejms Jejts (slobodan), Kortni Dufus (slobodan), Tajas Brauning (Sanderlend), Ben Pirs (Vest Bromvič Albion), Ajden Mekgidi (Sanderlend), Đerar Deulofeu (Barselona).

HADERSFILD

Došli: Stiv Munije (Monpelje), Loran Depotr (Porto), Matijas Jorgensen (Kopenhagen), Jonas Losl (Majnc), Aron Muj (Mančester Siti), Tom Ins (Derbi), Kejsi Palmer (Čelsi), Deni Vilijams (Reding), Skot Maloun (Fulam), Elvis Kačunga (Ingolštat).
Otišli: Rolan Kuhlan (slobodan), Kajl Dempsi (Flitvud), Flo Bojaj (slobodan), Džo Marfi (Buri), Džordi Hivula (Flitvud), Tarik Holms-Dens (Portsmut), Frejzer Horsfol (Gejtshed), Rejkel Pajk (Port Vejl).

LESTER
Došli: Hari Megvajer (Hal), Sem Hjuz (Čester), Vinsent Ibora (Sevilja), Eldin Jakupović (Hal). Keleči Iheanačo (Mančester Siti), Džordž Tomas (Koventri).
Otišli: Ron-Robert Ciler (Štutgart), Majkl Kejn (slobodan), Dejvid Domej (slobodan), Brendan Foks (slobodan), Sedrik Kipr (Madervel), Metju Majls (slobodan), Kairo Mičel (slobodan), Marčin Vasilevski (slobodan), Bartoš Kapustka (Frajburg).

LIVERPUL
Došli: Dominik Solanke (slobodan), Mohamed Salah (Roma), Endi Robertson (Hal).
Otišli: Andre Vizdom (Derbi), Tom Bruvit (Midlsbro), Džek Brimer (slobodan), Džek Dan (Tranmer), Toni Gomes (slobodan), Ken Luis (slobodan), Aleks Maninger (slobodan), Adam Filips (slobodan), Kevin Stjuart (Hal). 

MANČESTER SITI
Došli: Bendžamin Mendi (Monako), Danilo (Real), Bernardo Silva (Monako), Ederson (Benfika), Kajl Voker (Totenhem), Daglas Luiz (Vasko da Gama).
Otišli: Fernando (Galatasaraj), Keleči Iheanačo (Lester), Pablo Zabaleta (Vest Hem), Enes Unal (Viljareal), Gael Kliši (Bašakšehr), Hezus Navas (slobodan), Vili Kabaljero (slobodan), Bakari Sanja (slobodan), Bili O'Brajan (slobodan), Bruno Zukulini (Verona), Elvis Plamer (slobodan), Angus Gan (Norič), Aron Muj (Hadersfild), Džo Kevenej (Notingem Forest), Nolito (Sevilja), Kalum Bulok (slobodan), Ešli Smit-Braun (Harts), Anhelino (Breda), Bersan Čelina (Ipsvič), Ruben Sobrino (Alaves), Oliver Nčam (Seltik), Džo Hart (Vest Hem).

MANČESTER JUNAJTED
Došli: Viktor Lindelef (Benfika), Romelu Lukaku (Everton), Nemanja Matić (Čelsi).
Otišli: Zlatan Ibrahimović (slobodan), Vejn Runi (Everton), Regan Pul (Nortempton), Adnan Januzaj (Sosijedad), Kejn Didrik-Roberts (slobodan), Faustin Makela (slobodan), Džoš Herop (slobodan), Din Henderson (Šruzberi), Sem Džonston (Aston Vila).

NJUKASL
Došli: Kristijan Atsu (Čelsi), Florijan Ležen (Eibar), Stefan O'Konor (slobodan), Džozef Jarni (slobodan), Džejkob Marfi (Norič), Havijer Mankiljo (Atletiko Madrid), Mikel Merino (Dortmund).
Otišli: Kevin Mbabu (Jang Bojs), Floran Tovan (Marselj), Mats Sels (Anderleht), Aleks Giljad (Bredford), Vurnon Anita (Lids), Joan Gufran (Gectepe), Lubomir Satka (Dunajska Streda), Haris Vučkić (Tvente), Tom Hrdman (Buri), Semi Ameobi (Bolton), Adam Armstrong (Bolton).

SAUTEMPTON

Došli: Mario Lemina (Juventus), Jan Bednarek (Leh).
Otišli: Džej Rodrigez (VBA), Harison Rid (Norič), Kuko Martina (slobodan), Lojd Ajzgru (Barnsli), Harli Vilard (slobodan), Martin Kaseres (slobodan), Džejson Mekarti (Barnsli), Olufela Olomola (slobodan).

STOUK
Došli: Daren Flečer (VBA), Džoš Timon (Hal), Tre Pemberton (Blekbern), Kurt Zuma (čelsi), Erik Maksim Čupo-Moting (slobodan), Bruno Martins Indi (Porto).
Otišli: Džonatan Volters (Barnli), Šaj Given (slobodan), Danijel Bahman (slobodan), Lijam Edvards (slobodan), Hari Isted (slobodan), Džoel Tejlor (slobodan), Džordž Varing (Trenmer), Gen Vilan (Aston Vila), Marko Arnautović (Vest Hem).

SVONSI

Došli: Roke Mesa (Las Palmas), Tami Abraham (Čelsi), Sijan Heris (Koventri), Mark Volš (slobodan), Ervin Mulder (Herenven).
Otišli: Džek Kork (Barnli), Gerhard Tremel (penzija), Marvin Emnes (slobodan), Lijam Šepard (slobodan), Doš Vikers (slobodan), Ovejn Džons (slobodan), Tom Dajson (slobodan), Tom Holand (slobodan), Aleks Samuel (Stivenidž), Borha Baston (Malaga), Đordi Amat (Betis), Batefembi Gomis (Galatasaraj), Danijel Džejms (Šruzberi), Frank Tabanu (slobodan), Lijam Edvards (slobodan), Keston Dejvis (Jeovil), Konor roberts (Midlsbro). 

TOTENHEM
Došli: -
Otišli: Filip Lesnijak (slobodan), Tom Makdermot (slobodan), Džo Muskat (slobodan), Čarli  Ovens (KPR), Zenon Stilijanides (slobodan), Luk Mekgi (Portsmut), Kajl Voker (Mančester Siti), Klinton N'Ži (Marselj), Federiko Facio (Roma).

VOTFORD
Došli: Tom Kleverli (Everton), Vil Hjuz (Derbi), Kiko Femenija (Alaves), Danijel Bahman (Stouk), Nejtan Čaloba (Čelsi), Ričarlison (Fluminenze), Harvi Bredberi (slobodan), Sen Hous (slobodan).
Otišli: Mario Suarez (Kina), Ola Adejemo (slobodan), Denon Luis (Krouli).

VEST BROMVIČ ALBION
Došli: Džej Rodrigez (Sautempton), Ahmed Hegazi (Al Ahli), Žang Ju Ning (Vitese), Ben Pirs (Everton).
Otišli: Daren Flečer (Stouk), Sebastijen Pokonjoli (Standard Lijež), Krejg Gardner (Birmingem), Žang Ju Ning (Verder), Džek Rouz (slobodan).

VEST HEM
Došli: Marko Arnautović (Stouk), Čičarito Ernandez (Leverkuzen), Džo Hart (Mančester Siti), Pablo Zabaleta (Mančester Siti).
Otišli: Daren Rendolf (Midlsbro), Doš Kulen (Bolton), Ris Oksford (Menhengladbah), Alvaro Arbeloa (penzija), Havard Nordvajt (Hofenhajm), Ener Valensija (Tigres), Ešli Flečer (Midlsbro).

* NAPOMENA: prelazni rok traje do 31. avgusta 

PREMIJER LIGA 1. KOLO:

petak

Arsenal - Lester (20.45)

subota

Votford - Liverpul (13.30)
Kristal Palas - Hadersfild (16.00)
VBA - Bornmut
Everton - Stouk
Sautempton - Svonsi
Čelsi - Barnli
Brajton - Mančester siti (18.30)

nedelja

Njukasl - Totenhem
Mančester junajted - Vest Hem

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar