Анализа: Лекција коју Партизан није савладао!

Партизан против Вождовца потврдио да је одбрана најкритичнији дио тима. Промјене потребне под хитно.

Фудбал 10.08.2017 | 23:00
Анализа: Лекција коју Партизан није савладао!
Партизан је прву утакмицу у сезони одиграо против подгоричке Будућности. Послије 2:0 у Београду и 0:0 у главном граду Црне Горе црно-бијели су прошли у 3. коло квалификација за Лигу шампиона.

Али, првак Србије у Подгорици није оставио добар утисак и само захваљујући неспособношћу фудбалера Будућности да искористе бројне грешке Партизанове одбране, "парном ваљку" није закопликован пролаз.

"Прва озбиљна екипа знаће да казни све што Подгоричани нису", рече неко послије двомеча српског и црногорског првака.

А, прва, иоле озбиљна и искусна екипа, био је грчки Олимпијакос.

Изречено послије Будућности обистинило се већ у шестом минуту београдске утакмице. Непромишљен и напамет одигран пас Евертона ка задњој линији претворио се у катастрофу. Грешка која у Суперлиги вјероватно и не би била кажњена - овај пут јесте.Марко Марин и Мохамед Бен довољно су искусни да би испустили такав поклон ривала.

Врло брзо, у јеку напада црно-бијелих, услиједила је нова грешка и још један примљен гол. Урош Ђурђевић је олако препустио лопту противнику, Мехди је проиграо Бена и узалуд је Бојан Остојић пратио и повлачио се пред двоструким стрелцем.

Срљајући ка изједначењу и што бољем резултату пред реванш, дефинитивно се распало и оно мало одбране што је остало, па је Партизан капитулирао после само једног паса кроз средину у простор и хладнокрвне реализације потпуно заборављеног Емануела Еменикеа.

Да се на грешкама не учи увијек, партизановци су нас увјерили послије само недељу дана - у Пиреју. Сан о проласку у плеј-оф распршио је Филип Кљајић. Испустио је лопту послије слободног ударца и она је завршила иза његових леђа, у мрежи.

Јефтино!

Ма, није могло јефтиније...

Тек нешто скупље продао је Партизан кожу на почетку другог дијела. Велики размак између Лазара Ћирковића и Остојића, Фортунис је рутински претворио у погодак.

Олимпијакос је постигао пет голова и свих пет након киксева црно-бијелих. Ниједном Грци нису затресли мрежу, а да је могло да се каже: "е, од овога није било спаса".

Још једна несавладана лекција.

Да је одбрана најкритичнији дио тима заокружено је у сриједу против Вождовца. Претпостављало се да ће продаја Николе Миленковића и неангажовање адекватне замјене, јер се Немања Милетић (појачање из Вестерлоа) више користи као алтернатива капитену да десном беку, бити велики проблем за црно-бијеле у Европи, али не и у домаћим такмичењима.

Бојан Остојић је поред "Блекија", и обрнуто, дјеловао застрашујуће сигурно и безбједно по гол током читаве прошле сезоне. Захваљујући томе био је један од најбољих играча у шампионском тиму. Оног тренутка када су се раздвојили и та слика се промијенила.

Самопоуздање, као главна одлика тима који није изгубио скоро годину дана, сада је скупо тражено. Пукотине су све веће, повјерење је нестало, док је несигурност постала основна каракстеристика. А, фудбалу управо све полази од голмана и задње линије. Џаба и игра на гол више, ако напад не може да постигне онолико колико одбрана може да проспе.

Сада је питање какве ће посљедице пред Војводину, Видеотон и Црвену звезду оставити киксеви Ћирковића, Кљајића и Милетића у дуелу са "змајевима"!?

У маниру искусних екипа, али преко тинејџера и фудбалера који су тек превршили двадесету, Вождовац је кажњавао почетничке грешке "парног ваљка", које су за публику биле толико иритантне да су се често могли чути и иронични аплаузи када се одигра прецизна лопта или интервенише приликом лаганих удараца противника.

Свестан је и Мирослав Ђукић да ће у кратком временском периоду морати да пронађе начин да хаотичан део тима доведе у ред. У супротном, Партизан би могао да остане без жељење Лиге Европе, али и врло важних бодова у одбрани титуле.

Рано су црно-бели открили највеће слабости и само далеко мање квалитетне екипе неће умети да развуку одбрану и преко најкритичнијих позиција нападу гол Партизана.

Можда је време и да Ђукић потегне за Светозаром Марковићем, талентованим штопером из Школе. Ту је и Страхиња Бошњак. Потребна је свежа крв. Време је и да се међу стативама направи промена и шанса поново пружи Немањи Стевановићу или Марку Јовичићу, јер је Кљајић далеко ван форме.

Шкрипи и на левом беку. Немања Милетић је ван ритма, а Мохамед ел Монир исти тражи још од доласка у Хумску.

Партизан размишља о новим појачањима, пре свега замени за Леонарда, а можда је крајњи моменат да и одбрана добије материјал који ће је очврнусти, вратити сигурност и учинити тешко пробојном пред одлучујуће европске мечеве и "вечити" дерби...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар