Analiza: Lekcija koju Partizan nije savladao!

Partizan protiv Voždovca potvrdio da je odbrana najkritičniji dio tima. Promjene potrebne pod hitno.

Fudbal 10.08.2017 | 23:00
Analiza: Lekcija koju Partizan nije savladao!
Partizan je prvu utakmicu u sezoni odigrao protiv podgoričke Budućnosti. Poslije 2:0 u Beogradu i 0:0 u glavnom gradu Crne Gore crno-bijeli su prošli u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ali, prvak Srbije u Podgorici nije ostavio dobar utisak i samo zahvaljujući nesposobnošću fudbalera Budućnosti da iskoriste brojne greške Partizanove odbrane, "parnom valjku" nije zakoplikovan prolaz.

"Prva ozbiljna ekipa znaće da kazni sve što Podgoričani nisu", reče neko poslije dvomeča srpskog i crnogorskog prvaka.

A, prva, iole ozbiljna i iskusna ekipa, bio je grčki Olimpijakos.

Izrečeno poslije Budućnosti obistinilo se već u šestom minutu beogradske utakmice. Nepromišljen i napamet odigran pas Evertona ka zadnjoj liniji pretvorio se u katastrofu. Greška koja u Superligi vjerovatno i ne bi bila kažnjena - ovaj put jeste.Marko Marin i Mohamed Ben dovoljno su iskusni da bi ispustili takav poklon rivala.

Vrlo brzo, u jeku napada crno-bijelih, uslijedila je nova greška i još jedan primljen gol. Uroš Đurđević je olako prepustio loptu protivniku, Mehdi je proigrao Bena i uzalud je Bojan Ostojić pratio i povlačio se pred dvostrukim strelcem.

Srljajući ka izjednačenju i što boljem rezultatu pred revanš, definitivno se raspalo i ono malo odbrane što je ostalo, pa je Partizan kapitulirao posle samo jednog pasa kroz sredinu u prostor i hladnokrvne realizacije potpuno zaboravljenog Emanuela Emenikea.

Da se na greškama ne uči uvijek, partizanovci su nas uvjerili poslije samo nedelju dana - u Pireju. San o prolasku u plej-of raspršio je Filip Kljajić. Ispustio je loptu poslije slobodnog udarca i ona je završila iza njegovih leđa, u mreži.

Jeftino!

Ma, nije moglo jeftinije...

Tek nešto skuplje prodao je Partizan kožu na početku drugog dijela. Veliki razmak između Lazara Ćirkovića i Ostojića, Fortunis je rutinski pretvorio u pogodak.

Olimpijakos je postigao pet golova i svih pet nakon kikseva crno-bijelih. Nijednom Grci nisu zatresli mrežu, a da je moglo da se kaže: "e, od ovoga nije bilo spasa".

Još jedna nesavladana lekcija.

Da je odbrana najkritičniji dio tima zaokruženo je u srijedu protiv Voždovca. Pretpostavljalo se da će prodaja Nikole Milenkovića i neangažovanje adekvatne zamjene, jer se Nemanja Miletić (pojačanje iz Vesterloa) više koristi kao alternativa kapitenu da desnom beku, biti veliki problem za crno-bijele u Evropi, ali ne i u domaćim takmičenjima.

Bojan Ostojić je pored "Blekija", i obrnuto, djelovao zastrašujuće sigurno i bezbjedno po gol tokom čitave prošle sezone. Zahvaljujući tome bio je jedan od najboljih igrača u šampionskom timu. Onog trenutka kada su se razdvojili i ta slika se promijenila.

Samopouzdanje, kao glavna odlika tima koji nije izgubio skoro godinu dana, sada je skupo traženo. Pukotine su sve veće, povjerenje je nestalo, dok je nesigurnost postala osnovna karaksteristika. A, fudbalu upravo sve polazi od golmana i zadnje linije. Džaba i igra na gol više, ako napad ne može da postigne onoliko koliko odbrana može da prospe.

Sada je pitanje kakve će posljedice pred Vojvodinu, Videoton i Crvenu zvezdu ostaviti kiksevi Ćirkovića, Kljajića i Miletića u duelu sa "zmajevima"!?

U maniru iskusnih ekipa, ali preko tinejdžera i fudbalera koji su tek prevršili dvadesetu, Voždovac je kažnjavao početničke greške "parnog valjka", koje su za publiku bile toliko iritantne da su se često mogli čuti i ironični aplauzi kada se odigra precizna lopta ili interveniše prilikom laganih udaraca protivnika.

Svestan je i Miroslav Đukić da će u kratkom vremenskom periodu morati da pronađe način da haotičan deo tima dovede u red. U suprotnom, Partizan bi mogao da ostane bez željenje Lige Evrope, ali i vrlo važnih bodova u odbrani titule.

Rano su crno-beli otkrili najveće slabosti i samo daleko manje kvalitetne ekipe neće umeti da razvuku odbranu i preko najkritičnijih pozicija napadu gol Partizana.

Možda je vreme i da Đukić potegne za Svetozarom Markovićem, talentovanim štoperom iz Škole. Tu je i Strahinja Bošnjak. Potrebna je sveža krv. Vreme je i da se među stativama napravi promena i šansa ponovo pruži Nemanji Stevanoviću ili Marku Jovičiću, jer je Kljajić daleko van forme.

Škripi i na levom beku. Nemanja Miletić je van ritma, a Mohamed el Monir isti traži još od dolaska u Humsku.

Partizan razmišlja o novim pojačanjima, pre svega zameni za Leonarda, a možda je krajnji momenat da i odbrana dobije materijal koji će je očvrnusti, vratiti sigurnost i učiniti teško probojnom pred odlučujuće evropske mečeve i "večiti" derbi...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar