Специјализација уз партијску књижицу

“Након што је конкурс поновљен други пут, обављени интервјуи су били јавни за остале кандидате. То је тек било поражавајуће. Јер шта ко каже иза затворених врата може се само претпостављати, али када можете видјети шта Комисија пита, а шта кандидат одговара и при том добије максималан број бодова, то тек вријеђа интелигенцију”, искрен је саговорник "Буке".

Босна и Херцеговина 10.08.2017 | 11:59
Специјализација уз партијску књижицу
"ОВАЈ КОНКУРС НИЈЕ НАМЈЕШТЕН!”. Реченица написана великим словима и са узвичником на крају, стајала је испод конкурса којим је директор специјалистичке амбуланте медицине рада "Медицал" у Бијељини др Винко Ђурић трагао за специјализантом из медицине рада.

Између осталог је наведено и:  “Нема никакве партијске, а ни родбинске везе. Приватник сам и једино што желим јесте да се неко пријави на конкурс и испуни потребне услове како би завршио специјализацију из медицине рада и наставио да ради у нашој ординацији".

На овакву формулацију, Ђурић је био приморан јер је исти конкурс расписао и годину дана раније, али се на њега нико није пријавио. А нико се није јавио ни на овај. 

"Разлог оваквог огласа је прије свега био да специјализацију добије неко ко то заслужује својим резултатима оствареним током студија или, евентуално, неког стажа. Нажалост људи оваквим конкурсима људи не вјерују, јер мисле да је то већ унапријед намјењено неком из моје уже или шире, што се потврдило и овај пут", искрен је доктор.



И можда управо овај оглас на најбољи могући начин осликава како се долази до специјализација у БиХ - преко родбине, пријатеља, познанстава или пак страначком линијом. Томе посебно доприноси непостојање јасних критеријума приликом одабира кандидата, што је случај у Републици Српској, и што избор специјализаната у правилу зависи  од двије-три особе, у оба ентитета.

О томе свједочи и искуство саговорника приликом пријаве на конкурс за додјелу основних специјализација у једној од болница у ФБиХ (имена нису објављена како би особа избјегла проблеме јер се поново јавља на конкурс у овој болници), пише Бука.

Каже да је ова област доста хаотична, иако на нивоу ФБиХ постоји Правилник о критеријима за пријем специјализаната у којем су јасно дефинисани критерији и систем бодовања будућих специјализаната.

Проблем лежи у чињеници што се Правилником даје  релативно мало бодова на објективне критерије, док се доста бодова оставило на општи утисак и интервју. На тај начин, они који имају јако висок просјек током студирања и све друге тражене ставке у својој биографији, врло лако могу остати без специјализације, због бодова датих од стране Комисије током интервјуа.

Тако је било и у случају овог саговорника. Након достављања повратне информације о примљеним кандидатима увидио је да је имао највећи просјек оцјена, преко 9.0, и био једини  кандидат са наградом декана за највећи просјек у генерацији на предболоњском студију.

Оцјена коју му је Комисија додијелила била је међу минималним 5/9, док је кандидат са просјеком оцјена испод 8.0 добио 9/9, а кандидат са просјеком 8.1 добио је оцјену 7/9.  

Да ситуација буде још апсурднија, на интервјуу није био присутан стручни члан Комисије са којим је наш саговорник, наводно разговарао и који је интервју оцјенио са 5/9. Одлучио се жалити, болница је конкурс поништила, али не због избора, већ због процедуралних грешака. Тако су навели у рјешењу.

И након поновљеног конкурса, примљени су углавном исти кандидати, али је током овог мјесеца конкурс поништен и по трећи пут.

“Након што је конкурс поновљен други пут, обављени интервјуи су били јавни за остале кандидате. То је тек било поражавајуће. Јер шта ко каже иза затворених врата може се само претпостављати, али када можете видјети шта Комисија пита, а шта кандидат одговара и при том добије максималан број бодова, то тек вријеђају интелигенцију”, искрен је саговорник, који додаје да све ово јасно показује да се у БиХ не цијени рад, труд, школовање и улагање у себе. Цијене се само подобни или они са јаким родбинским везама.



У Републици Српској ситуација је чак и лошија јер овдје не постоји јединствени Правилник у коме су јасно дефинисани критерији и систем бодовања будућих специјализаната. Свака здравствена установа има свој Правилник.

“ЈЗУ Болница Градишка има свој Правилник о образовању, стручном усавршавању и специјализацији радника којим су дефинисани критерији и систем бодовања будућих специјализаната. Комисија врши избор кандидата на основу овог Правилника”, рекао нам је Никола Степановић, дипл.правник у овој болници.

Слично су рекли и у Клиничком Центру РС - избор кандидата препуштен је послодавцу. У највећој здравственој установи у РС сазнали смо и услове и систем бодовања који се пролази на путу до специјализације.

Поред општих услова прописаних законом, у условима конкурса је дефинисано да љекари морају да имају завршен медицински факултет, студијски програм медицина, положен стручни испит, да познају страни језик и да се воде као незапослено лице у евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

 Приликом избора кандидата, бодовање успјеха током студирања врши се тако да се просјек оцјена помножи са 15, док се за завршавање студија у року (шест академских година) кадидату даје максималних 100 бодова. Уколико је љекар током студирања изгубио једну годину добија 60 поена, за двије године 40 поена, а уколико је од почетка па до завршетка студија протекло више од 8 академских година, кандидату се додјељује 10 бодова.

Бука је покушала да сазна на који начин се  бодују ставке које нису мјерљиве, попут општег утиска и интервјуа. Међутим, на питање да ли Комисија за избор има дискреционо право да између свих пријављених кандидата, изабере и оне са минималним бројем бодова, одговор је изостао.

У Министарству здравља Републике Српске не виде ништа спорно што не постоји јединствен Правилник и што од подношења пријаве на конкурс, до именовања комисије за полагање специјалистичког и субспецијалистичког испита, па све до контроле поступка полагања стручног испита, не прати и не контролише нико.

Кажу да је њихова надлежност доношење укупног годишњег плана специјализација и субспецилизација и ту се њихов посао завршава. Све остало је на здравственим установама, односно људима који их воде.

И Миодраг Фемић, председник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске истиче да  све што је потребно код нас да би се добила специјализација јесте било каква веза са тренутним руководством здравствене установе или са њиховом ужом или широм фамилијом. Ко има бољу везу, тај  и добија. Нажалост, ријетко ко се жали, јер мисле да ће тек тада остати без специјализације.



“Све што треба наше здравство, попут адекватних закона и правилника, тога нема. Зашто?  Јер када би постојала јасна правила, она би се колико-толико морала поштовати. Овако добијате сав могући простор да запошљавате кога желите, па макар то био и кандидат са најмање бодова или још горе кандидат који не испуњава ни минимум критерија. И то се, нажалост, дешава и дешаваће се”, истакао је Фемић.

Подаци  здравствених установа у Републици Српској такође потврђују да жалби нема. Тако у болници Градишка до сада нису имали ни једну жалбу, а ријетке су и у УКЦРС. “Прошле године нисмо имали ни једну жалбу, а оне су и ранијих година биле изузетно ријетке”, рекли су у УКЦРС, додајући да се сви приговори или жалбе на конкурсну процедуру подносе генералном директору Универзитетског клиничког центра Српске, надлежном суду или полицији.

И док се о сумњивим додјелама специјализација прича по кулоарима и док се готово сваки љекар или сусрео са овом неправдом или познаје оне који су је доживјели, тек ријетки су одлучили потражити помоћ надлежних институција. Тако су се МУП-у РС-а обратила тек два лица.

Лице иницијала Ј.Г. је 07.12.2015. године пријавило низ неправилности у финансијском пословању Дома здравље Ново Горажде, ком приликом је између осталог, навело и захтјев ДЗ Ново Горажде да се закључи уговор о специјализацији са лицем иницијала А.Ф. Овим уговором Дом здравља је оштећен за 31.740,86 КМ, јер лице А.Ф није стекло звање специјалисте како се уговором обавезало, а није вратило наведени износ. Цјелокупан предмет је прослијеђен на поступање у ПУ Источно Сарајево. 

Друга пријава је запримљена од стране полицијских службеника Полицијске управе Добој, гдје је лице иницијала С.П. пријавило неправилност приликом расписивања конкурса за специјализацију од стране ЈЗУ Болница „Св Апостол Лука“, те да су у процесу селекције изабрани лошији кандидати. С обзиром да је расписани конкурс за специјализацију у међувремену поништен, као што је лице С.П. у својој пријави захтијевало, исто је повукло поднесену пријаву.

Бука

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

10.08.2017 10:10

То је супер, како је у Србији! Знам лекара којег су натерали да се учлани у СНС да би му продужавали уговор на по пар месеци. Заузврат мора да буде присутан на свим митинзима, а на прозивку се јавља металостругару. О специјализацији ни не машта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То му не треба

10.08.2017 18:33

У Сведској мозе одмах добити посао не као доктор док ке науци језик, али је у здравству. Доктори, градјевински инзењери, цистаци који знају радити с масинама за цисцење могу добити посао одмах. Морају знати за поцетак енглески. Доктор нека се информисе код Арбетсфöрмедлинг. Сви знају енглески. Написе писми и посаље с ЦВ/ мејл

Name

Т

10.08.2017 10:17

ПОСТОВАНИ ЉЕКАРИ, У РС ВЛАСНИСТВУ ДОДИКА И ШКРБИЦА КАДА ЈЕ МЕДИЦИНА У ПИТАЊУ РАСПИСИВАЦЕ СЕ ТИ КОНКУРСИ,АЛИ СЕ ЦЕКА СИН НРЦИЈИ КОЈИ ЈЕ ТЕК УПИСАО ФАКУЛТЕТ,ОН ЦЕ ТО КАО,, НАДПРОСЈЕЦАН МАМЛАЗ ЗАБРСИТИ ЗА 15 мјесеци.У Ф БиХ нема ове двојице али имају браћа. СТА РЕЦИ ЦОВЈЕК СЕ САМ СЕБЕ СТИДИ. ОВА ПОЛИТИЦКА МАФИЈА РАСТЈЕРА СВЕ.НЕМОЈЕ ДА ВАС ВЕЗУ ЕМОЦИЈЕ ВЕЦ СРЕЦА ДА НАПУСТИТЕ БИХ И НЕ ГЛЕДАТЕ ОБЕ ПОЛОЗИЦКЕ РУГОБЕ КОКИ НОСЕ КРАБАТУ КСДА ИМ СЕ ИСПРЉА КРАГНА ОД КОСУЛКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станетић Мали

10.08.2017 10:47

Да би се човјек жалио да нешто није у реду то нешто мора да постоји! Не може се цовјек жалити на конкурсну процедуру у УКЦРС кад такво нешто у тој установи не постоји! Строга штела а сваки дан неки нови колачић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвеле

10.08.2017 11:02

Отјерати црвену банду и готово!

Name

каца

10.08.2017 12:30

У укц рс се свакако проме дјеца љекара који вец раде али наравно не свих него онох који сy у снсд оли уједињења Српска

Name

Дартх Инвадер

10.08.2017 10:58

Сачекај Винко још мало, ето ме код тебе на специјализацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богданицстан

10.08.2017 11:08

Замислите када би се лицно Богданиц морао јавити на неки конкурс на коме се трази струцност и постење? Или цак, када би се тразила партијска књизица, а он потегне за дзеп и испадну цланске књизице ранијих партија у којима је такодје масно профитирао (сто се види и на њему) - СПРС-а, НДС-а, СДС-а итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осбит

10.08.2017 12:01

Стање у здравству је катастрофално .За то одговорност сноси дрзава и они који воде здравство.Нисам струцан да процјеним да ли је то због недостатка новца , недостатка опреме,кадрова нерационалног организовања и инвестирања,корупције или свега тога по мало .Послије у најмању руку сумњивих љекарских интервенција које су за моје пријатеље заврсиле са смртним исходом крајње сам скептицан према обуцености и спреммости насег здравства да прузи адекватну здравствену заститу граданима ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

10.08.2017 12:57

Овој багри боље сто је мање специјалитета пријаве ово глупи народ покретати

Name

Доктор

10.08.2017 13:28

О цему овдје прицамо, а о цему цути интелигенција Републике Српске! Најгори студент који је студирао медицину да буде министар здравља.Па каквим би он дао специјализацију него таквима.Додјите у добојску болницу да видите каквим је он докторима средио специјализацију.Зути је био фигура и послусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.08.2017 16:20

Докторе, у општем моралном посрнућу, ваше колеге су дотакле дно. Сви су се само у новац претворили, однос према пацијентима очајан, бахатост на сваком кораку. Част појединцима, али тешко оном ко вам руку допадне!

Name

др

11.08.2017 08:57

Потпуно се слажем и ја сам др.специјалиста,али ови што их сада доводе су учили школу код тата а тате су учили школу у Земуну,тамо су и специјализирали усавршили занат,тако да водите рачуна коме у руке падате а бити поштен и не бити члан владајуће клике радити посао и држати се кодекса је равно у РС вјешању.Али вриједна дјеца која су поштено и шест зарадили нека иду одавде,зато што сам била присутна када су се професори свађали и говорили да таатини синови морају не само да прођу него и добију десет.Замислите,то су сада неки врсни специјалисти,пресједници удружења,чланови упр.одбора комора итд.Нечија је шестица много вриједнија од десетки на државном медицинском факултету вјерујте ми,професори из Србије збијају шале и то називају добром тезгом,купују по БГ цијеле зграде за те хонораре....али још мало пензија,лијечити се нећу осим оно што могу сама,ионако ко год хоће мало бољу операцију иде за Бг са минимумом двије и по хиљеде еура..али...шта да се ради свака сјекира себи усјече маљ,у овоме случају народ је себи сам усјекао добар маљ,кме смо живот у рату спасили заборавио је то веома брзо част изузецима...али живот тече побједиће сиротиња све која није имала пара ни времена да шета по тржним центрима и купује западноевропски отпад измишља шта ће јести боље речено са чим ће се тровати...

Name

Боле

11.08.2017 06:23

Јесте да нисам политичар али сам зато стручњак.

ОДГОВОРИТЕ