Потрошња струје оборила рекорде

Република Српска срушила је све рекорде када је потрошња струје у љетном периоду у питању, јер се у овим врелим данима на дневном нивоу потроши близу 12 милиона киловат-часова електричне енергије.

Република Српска 10.08.2017 | 07:38
Потрошња струје оборила рекорде
"Задњих година је евидентно повећање потрошње електричне енергије у љетним мјесецима, у односу на неке претходне године. Поједини топли таласи у јуну и јулу ове године су узроковали већу потрошњу електричне енергије, а посебно је то изражено у посљедњих неколико дана. Ово је рекордна потрошња за љетне мјесеце", казали су у "Електропривреди Републике Српске" (ЕРС).

У "Електрокрајини РС", предузећу које покрива највеће дистрибутивно подручје, рекли су како повећана потрошња није утицала на снабдијевање купаца. "Дистрибутивна мрежа није била под таквим напоном да би се појавили проблеми", казао је Предраг Клинцов, портпарол овог предузећа.

Како је цијела ова година прилично сушна на свим сливовима у Републици Српској, то се неминовно морало одразити и на смањену производњу електричне енергије у хидроелектранама. Због тога се процјењује да ће ЕРС у 2017. години произвести око 500 гигават-часова мање од оног што је планирано електроенергетским билансом.

"Ово је за више од 20 одсто мање од годишњег плана производње хидроелектрана или за око 10 одсто мање од укупног годишњег обима производње електричне енергије система ЕРС", поручили су из Службе за информисање овог мјешовитог холдинга.

Подсјећамо да су зимус ниске температуре, које током цијелог јануара у БиХ нису прелазиле изнад нуле, довеле до рекордне зимске потрошње струје, која је прије свега кориштена за загријавање домаћинстава.

Укупна потрошња електричне енергије била је тада већа за око 15 одсто од планиране. Проблем с акумулацијом имају и хидроелектране у Федерацији БиХ, гдје је због суше производња такође у паду. Према подацима Федералног завода за статистику, бруто производња струје за шест мјесеци ове године износила је 4.172 гигават-часа (ГWх), што је за око 200 ГWх мање него у истом прошлогодишњем периоду.

У посљедња три мјесеца производња се кретала на нивоу од 150 ГWх мјесечно, за разлику од истог периода прошле године, када је остваривана на нивоу од 230 до 250 ГWх. Овај мањак морао је бити надокнађен појачаним радом термоелектрана, које су произвеле 3.082 ГWх електричне енергије (бруто), а што је 325 ГWх више него за првих шест мјесеци прошле године.

Повећани увоз електричне енергије и повећана производња из термоелектрана одражавају се на пословање електропривреда. Тако је "Електропривреда БиХ" у првих пола године приказала губитак од 22,8 милиона КМ.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар