Potrošnja struje oborila rekorde

Republika Srpska srušila je sve rekorde kada je potrošnja struje u ljetnom periodu u pitanju, jer se u ovim vrelim danima na dnevnom nivou potroši blizu 12 miliona kilovat-časova električne energije.

Republika Srpska 10.08.2017 | 07:38
Potrošnja struje oborila rekorde
"Zadnjih godina je evidentno povećanje potrošnje električne energije u ljetnim mjesecima, u odnosu na neke prethodne godine. Pojedini topli talasi u junu i julu ove godine su uzrokovali veću potrošnju električne energije, a posebno je to izraženo u posljednjih nekoliko dana. Ovo je rekordna potrošnja za ljetne mjesece", kazali su u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS).

U "Elektrokrajini RS", preduzeću koje pokriva najveće distributivno područje, rekli su kako povećana potrošnja nije uticala na snabdijevanje kupaca. "Distributivna mreža nije bila pod takvim naponom da bi se pojavili problemi", kazao je Predrag Klincov, portparol ovog preduzeća.

Kako je cijela ova godina prilično sušna na svim slivovima u Republici Srpskoj, to se neminovno moralo odraziti i na smanjenu proizvodnju električne energije u hidroelektranama. Zbog toga se procjenjuje da će ERS u 2017. godini proizvesti oko 500 gigavat-časova manje od onog što je planirano elektroenergetskim bilansom.

"Ovo je za više od 20 odsto manje od godišnjeg plana proizvodnje hidroelektrana ili za oko 10 odsto manje od ukupnog godišnjeg obima proizvodnje električne energije sistema ERS", poručili su iz Službe za informisanje ovog mješovitog holdinga.

Podsjećamo da su zimus niske temperature, koje tokom cijelog januara u BiH nisu prelazile iznad nule, dovele do rekordne zimske potrošnje struje, koja je prije svega korištena za zagrijavanje domaćinstava.

Ukupna potrošnja električne energije bila je tada veća za oko 15 odsto od planirane. Problem s akumulacijom imaju i hidroelektrane u Federaciji BiH, gdje je zbog suše proizvodnja takođe u padu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, bruto proizvodnja struje za šest mjeseci ove godine iznosila je 4.172 gigavat-časa (GWh), što je za oko 200 GWh manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U posljednja tri mjeseca proizvodnja se kretala na nivou od 150 GWh mjesečno, za razliku od istog perioda prošle godine, kada je ostvarivana na nivou od 230 do 250 GWh. Ovaj manjak morao je biti nadoknađen pojačanim radom termoelektrana, koje su proizvele 3.082 GWh električne energije (bruto), a što je 325 GWh više nego za prvih šest mjeseci prošle godine.

Povećani uvoz električne energije i povećana proizvodnja iz termoelektrana odražavaju se na poslovanje elektroprivreda. Tako je "Elektroprivreda BiH" u prvih pola godine prikazala gubitak od 22,8 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar