Грађани Српске су изгубили наду

Република Српска може и мора боље, Република Српска мора бити мјесто гдје се може живјети од свог рада, одакле се њени грађани неће масовно исељавати, гдје ће пензионери имати своје достојанство, стабилан здравствени и пензиони систем, а породице услове за подизање дјеце, бескомпромисно и ефикасно заштићени од свих видова криминала и корупције, навео је предсједник ГО СДС-а Теслић др Милан Миличевић.

Република Српска 09.08.2017 | 14:59
Грађани Српске су изгубили наду
"Грађани ове земље данас немају ни наду да се било шта од тога у скорије вријеме може десити, што је за многе од њих разлог привременог или трајног одласка из Републике Српске.

Актуелна власт на челу Републике Српске не зна, не жели, нити може да им омогући било какав напредак, што је јасно из чињенице да од 2010. године просјечне плате су расле за тек 6%, а пензије за само 22 КМ, уз готово двоструко повећање трошкова живота, што се тешко може назвати напретком.

Да би се грађанима Републике Српске омогућио достојан живот, најниже плате, то јест минималне обавезне зараде морају бити усклађене са потрошачком корпом и то у износу од намање 30%. То се може и мора постићи реформом пореског система, који је неправедан и терети на исти начин најмање и највеће зараде, што је узрок стагнације раста плата, али и оптерећује привреду, самим тим и раст бруто друштвеног производа

Реформом пореског система подстакла би се легализација по многим процјенама огромног сектора сиве економије, што би подстакло нови раст укупне економије Републике Српске, нове инвестиције, раст плата и бруто друштвеног производа. Тиме би се смањила потреба за кредитима и смањила задуженост Републике Српске, која достиже критичан ниво.

У буџетску потрошњу мора да се уведе ред од врха, расипништво се мора сузбити, чиме би се у буџету Републике Српске уштедило најмање пола милијарде КМ годишње, које могу да се усмјере у даљи економски раст стимулисањем привреде и нових радних мјеста, али и наталитета који треба бити један од главних приоритета државне политике.

Републици Српској неће помоћи ни ММФ, ни руски ни кинески кредити, ни нове акцизе, ни повећање ПДВ-а, ни штампање новца, Републици Српској неће помоћи нико ако ми не помогнемо прво сами себи.

Грађанима Републике Српске мора да се врати вјера у институције, вјера у напредак и бољитак, јер са природним богатствима са којима располаже, ова земља несумњиво може да одржи и неколико пута већи број становника, него што их сада има, само када би се са тим природним добрима домаћински односило и газдовало!

У Републици Српској свима је већ одавно јасно да систем не функционише и по свим показатељима не даје никакве знаке напретка нити перспективе грађанима ове земље. Може се рећи да Република Српска стагнира, стоји у мјесту, задњих најмање 7 година. Оно што би се и могло назвати неким корацима напријед толико је безначајно и симболично, да нас престижу и земље са зачеља Европе по стандарду, попут Албаније.

Да би Република Српска и њен народ заиста кренули напријед потребне су коријените промјене које требају да крену од врха, при чему је нужно примјенити позитивна рјешења из искустава других земаља са сличним проблемима, без потребе за било каквим експериментисањем.

Са задуженошћу која чини близу 60% бруто друштвеног производа (35% у ФБиХ) и годишњим растом БДП-а од нула до 2% задњих неколико година, Република Српска не може да приушти и мора да заузда нова задуживања, поготово кредита који се пласирају у буџетску потрошњу умјесто у развој!

Након више од 10 година прекомјерног задуживања и удвостручавања дуга Републике Српске можемо са сигурношћу да кажемо да је потпуни промашај таква расипничка политика заснована на неконтролисаној буџетској потрошњи, корупцији и куповању социјалног мира запошљавањем хиљада партијских „војника" у државна предузећа попут Електропривреде и у републичке институције.

Тај пренадувани балон само што није пукао.

Жељезнице Републике Српске прије 10 година су биле профитабилно предузеће, у које је у међувремену натрпано нових пар хиљада или више него дупло радника него што је Жељезницама било потребно, а за које није било дугорочно могуће обезбиједити плаћање плата и доприноса. Те хиљаде радника су претходних година служили као гласачка машина, а данас су понижени, обесправљени и изманипулисани.

Оно што се сада дешава са Жељезницама Српске које до краја године отпуштају око 500 радника, слика је и прилика шта са овом влашћу чека такође изманипулисане раднике Електропривреде, којима су већ умањена нека примања, али и цијели систем, све оне који плате и пензије добијају из буџета Републике Српске, у којем само до краја ове године недостаје 400 милиона КМ, а већ следеће године 920 милиона, које неодговорна СНСД-ова власт покушава да „премости" новим кредитима и новим задужењима, која им због сумњиве ликвидности не да нико, ни Руси ни Кинези ни свјетска банка.

Неодговорна СНСД-ова власт ријешење грозничаво тражи у повећању акциза, ПДВ-а, штампању новца, чиме срљају и воде Републику Српску у још теже стање. Примјери других земаља које су прошле кроз сличне дужничке кризе показују нам да повећање пореза, акциза и додатних оптерећења привреди доводе до успоравања или пада производње, успоравања раста економије, а истовремено до повећања потрошачких цијена и незапослености.

Управо то се десило и код нас јер је одговор ове Владе на економску кризу био повећавање доприноса на бруто плате и пореза на доходак, који су за само једну годину довели повећања броја незапослених и до пада броја запослених за око 20.000 у Републици Српској!

Република Српска нема новца за бацање и нико нама њеним становницима неће помоћи са стране, неће нас спасити било какви нови кредити, нити нови намети, ако ми не помогнемо сами себи.

Републици Српској и себи самима можемо помоћи једино стабилним растом економије, који ћемо постићи заустављањем расипништва и штедњом у буџету Републике Српске и јавним предузећима, бескомпромисном борбом против корупције везане за државне институције, а с друге стране стимулисањем привреде и радника степенованим смањењем намета и степенованим подстицајима за нова радна мјеста, као и побољшањем пословног окружења.

Највеће замјерке на пореску политику Републике Српске односе се на апсурдну чињеницу да су минималне зараде оптерећене порезима и доприносима у истом омјеру као и највеће зараде. Да би се створио основ за повећање најнижих плата у реалном сектору, неопходно је да порески систем у Републици Српској буде праведнији, прилагођен већини радне снаге, која има нето зараду испод 600 КМ.

Није логично, нити праведно ни према радницима, а ни према послодавцима, да неко ко има плату од 400 КМ плаћа доприносе у истом омјеру као неко са зарадом од 4.000 КМ. Управо због такве пореске политике имамо огроман сектор сиве економије, који по неким процјенама носи и до 30% радне снаге чији послодавци или не плаћају обавезе према држави или дио зараде која прелази „минималац" добијају „на руке". Тиме је на губитку и држава која губи приходе, али и радници у сивом сектору економије, који нису заштићени здравственим и пензијским осигурањем, док њихови послодавци послују ван законских оквира.

Умањивањем пореза на доходак и доприноса за најниже плате, то јест нето плате испод 600 КМ, које добија преко 100.000 радника у Републици Српској, то јест враћањем пореза на доходак на бруто зараде са 10 на 8% или додатним умањењем на 5-6% и доприноса на бруто плате са стране послодавца са 33% на 30% или више за ове категорије, а пропорционалним повећањем истих ставки за нето зараде које прелазе 2.000 КМ, не само да ће се постићи већа правичност у пореском систему, него и стимулисати привреда смањењем оптерећења на плате радника.

Са приходовне стране у буџету би се на овај начин постигао баланс, али и потенцијално већи приходи, губљењем мотивације тзв. сектора сиве економије, јер послодавци и њихови радници у овом сектору добијају додатни мотив да своје пословање и своје раднике уведу у порески систем Републике Српске и фондове осигурања.

Сива економија од пошасти, на овај начин може постати наша највећа шанса за велики краткорочан раст укупне економије Републике Српске!

Са овако растерећеним најнижим зарадама и превођењем значајног дијела сиве економије у легалне токове, стичу се услови за повећање најниже зараде која мора да се веже за потрошачку корпу и то у износу од најмање 30% потрошачке корпе, што би у данашњим оквирима износило око 560-570 КМ.

Да је ово потпуно реалан и изводив сценарио можемо закључити и по чињеници да раст просјечних плата и пензија у Републици Српској стагнира у задњих 7 година и потпуно је занемарљив у односу на раст бруто друштвеног производа. Просјечна плата је у задњих 7 година расла за тек 6%, а просјечна пензија за тек 22 КМ! У исто вријеме неодговорном политиком Владе предвођене СНСД-ом трошкови живота су енормно расли и умјесто 60% покривености потрошачке корпе просјечном платом од прије 10 година, данас је то тек 40%!

Имајући у виду чињеницу да је у задње 4 године потрошња у Републици Српској опала за 10%, сасвим је јасно да везање минималне зараде за потрошачку корпу на начин који је наведен нема алтернативу, поготово не са жељама актуелне Владе за новим задужењима и новим пореским и другим наметима, уколико не желимо даље сиромашење становника Републике Српске и опадање њихове куповне моћи!

Стимулисање економије у којој више не би било оправдања за сиви сектор, постигло би се и јачањем пословног окружења, при чему не смије се дозволити као што је сада случај да је неким чак великим привредним субјектима дозвољено да избјегавају обавезе према држави, а да се у исто вријеме кажњавају затварањем мали кафићи и конобари за мањак од 20 КМ! Закон и инспекција мора бити једнака за све! Са садашњом ситуацијом, шаље се јако лоша порука свим потенцијалним инвеститорима.

Субвенције за запошљавање у привреди на републичком нивоу умјесто привремених мјера, које врло често и изостану, морају да буду уређене посебним правилником и прогресивним износима по степену школованости и квалификованости радне снаге, што је показало значајне резултате на плану повећавања запослености у неким локалним срединама.

Рефундирање накнада за трудничко боловање умјесто преко послодаваца, гдје долази до честих злоупотреба, мора да се пренесе на Центре за социјални рад, али и да се доприноси такође рефундирају од стране државе, умјесто од стране послодаваца што је сада случај, а није пракса у већини земаља свијета.

Република Српска мора да има Фонд за свако новорођено дијете, умјесто за свако треће и четврто што је сада случај и дискриминација остале дјеце, а који би био у износу од 20-50 милиона КМ, којима би се покрила једнократна помоћ у износу од 3.000 до 5.000 КМ за свако од 9.000 дјеце која се годишње рађају у Републици Српској. Уколико има новца за разне луксузе попут хеликоптера од 10 милиона КМ или скупоцјених аутомобила, може и мора да се нађе новац за овакав фонд, који би био подршка простој репродукцији и опстанку народа на подручју Републике Српске!

Актуелна Влада је у свом програму рада од 2014-2018 године имала само једну предвиђену мјеру у склопу пронаталитетне политике, то јест најављено финансирање трећег покушаја вјештачке оплодње, да би и та једина мјера од прије неколико дана била проглашена као неизводива због недостатка новца, а ресорни министар тим поводом је нечувеном изјавом и са људског и са љекарског становишта препоручио женама да требају рађати прије тридесете године.

Здравствени и пензиони систем који су на рубу пропасти са дуговима, који се више не мјере милионима него милијардама, потребно је реструктуирати из коријена. Није могуће да су за само посљедње 4 године дуговања за доприносе у оквиру здравства расла са 12 милиона КМ на 113 милиона, а да за то неко није одговоран и да је то чинио и дозволио да се догоди без одређене намјере!

Није реално ни то да су огромна већина здравствених установе на чијем су челу кадрови СНСД-а до гуше у дуговима и послују негативно, док у домовима здравља на локалном нивоу гдје су на челу кадрови Савеза за Промјене попут Котор Вароша, Бијељине или Теслића, немају дугова и послују позитивно.

Систем који је лош и не даје очекиване резултате потребно је мијењати. Међутим, власт која је на челу Републике Српске у задњих више од 10 година очигледно нема намјеру, а поготово не знање да мијења такав бесперспективни „статус кво", а тај однос власти према сопственом народу најбоље осликава недавна изјава министра рада који је констатовао да људи одлазе из Републике Српске и да они, то јест Влада, не могу то да зауставе.

Трагедија оваквог признања је да народ нема шта да очекује, да нема будућности са оваквом влашћу, која као једину перспективу нуди одлазак из ове земље!

Драматични подаци који говоре да је Републику Српску напустило неколико стотина хиљада људи, да се број дјеце до 15 година скоро преполовио, да је број рођених сваке године за око 6.000 мањи од броја умрлих, да плате и пензије стагнирају задњих 7 година док се у исто вријеме потрошачка корпа готово удвостручила, а потрошња опала за 10% у задње 4 године, били би сигнал за узбуну за сваку одговорну власт да нешто мора да се предузме.

Република Српска ако остане без народа биће празна љуштура, а они који не знају, не желе или немају интерес да од Републике Српске направе мјесто гдје људи могу живјети од свог рада, враћати се и долазити, а не одлазити, нека оду сами умјесто народа и уступе мјесто другима који воле свој народ, који желе народу добро и који знају шта треба чинити за добробит народа", навео је предсједник ГО СДС Теслић др Милан Миличевић.

(СДС Теслић)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

питање

09.08.2017 13:13

Па што онда фалсификујете паркинг картице у Теслићу? Је ли због тога да нам свим буде боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

09.08.2017 14:11

Па ви сте на власти на оном нивоу гдје су плате дупло веће.

Name

плејада Теслицана

09.08.2017 14:17

Цвијановицка - најгора премијерка, Богданиц - најгори министар, Мајкицка - најомразенији посланик, Станковиц - потписао предају војске Р.С...... па докле висе Теслицани - нема вас нигдје горих!!!

Name

Теслицани

09.08.2017 14:40

Господине који се зовес ПИТАЊЕ одговор потрази код плаценика министра здравља који писе анонимна писма а посао лоповлука проводи да би се ријесио милицевица.Одавно се министру тресу гаце и интересује га кандидовање милицевица на идуцим изборима.зна да би на регуларним изборима био потуцен као и на локалним.

Name

Дјуро

09.08.2017 14:59

Питај министра сто је стампо картице

Name

Теслиц

09.08.2017 15:25

Имамо бању ста хоцете?

Name

Дарко Миха

09.08.2017 13:14

Једина перспектива коју ова власт нуди је одлазак из земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дарко Миха

09.08.2017 16:34

Изгледа да је насхој дјеци лаксхе покупити се и отици него изаци на изборе?Тако дозвољавају маторим сенилним и неупуценим људима да одлуцхују у њихово име.А избори су једини нацхин да се несхто промјени.

Name

Радојко

11.08.2017 19:34

Ех, све су то вец старе констатације. Дјеца вец одлазе на велико, и мало ко помисља да остане. Млади не виде никакву будуцност у српској, а старији не виде никакву будуцност за своју дјецу. Ко задњи изадје нек' угаси свјетло.

Name

Објавите бар несто

09.08.2017 13:18

Да сте хтјели ускладити не би цијене ,свега али бас бас свега, повецавали а приходе смањивали...доста висе и вас и паметовања и циједјења нас који одавно не зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

09.08.2017 13:21

Ако овако наставе јос 10 година да економису бит це Република Сејдици и Финци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

09.08.2017 13:21

Ако томе јос додамо све нерадне дане, празнике, светце итд, на крају рацун казе пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

09.08.2017 13:27

До побједе будуци предсједнице дрзаве.Уз тебе је Теслиц, а народ других градова це препознат вриједост овог цовјека.То је цовјек који је побиједио премијерку и министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

09.08.2017 13:42

Јесте и било теско побиједити не само најгорег министра у историји Српске, него и генерално највецег преваранта и љигавца!

Name

Ненад

14.08.2017 19:51

Није било теско али је било скупо.

Name

Напријед

09.08.2017 13:30

Само спријечити да нас краду, али они неће престати док су на власти. Народе, гдје вам је достојанство? Па видите ли да нам се и ругају. Као нпр. "опозиција нема дневни ред".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

09.08.2017 13:34

Када би акцизе биле повећане на 30 одсто власти не би било довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

09.08.2017 13:35

Зао ми је докторе, у Србе висе не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јордан

09.08.2017 13:36

Добро збориш Миличевћу, али од тога нема вајде. Ни свемоћни Тито нас не би могао извући из гов... у која смо дубоку упали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста мислис

09.08.2017 13:40

Да мало обуцес бијели мантил и да идес радити оно за ста си се сколовао? Ово вази и за све остале слицне теби, јер нам љекари бјезе главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурис

09.08.2017 15:02

Зао ми је сто је доктор отисао у политику.Предобар доктор и људина да би се носио са лупезима

Name

Ре Ста мислис?

09.08.2017 15:13

А ста то ти мислис да није тацно у овоме сто казе доктор?

Name

А да те питам

09.08.2017 16:48

Зар је политика резервисана само за Милорада?Цовјек је био љекар прије рата,затим за вријеме рата-борац И категорије,након рата, а и дан данас један дан седмицно волонтира у дому здравља.То је његов а политика,зато га народ постује-он је ЦОВЈЕК.

Name

Гачанин

09.08.2017 13:57

Свака част.Ово је програм опозиције за који власт тврди да не постоји.Опширно и конкретно.У памет се народе,немој да те ова куга црвена обмањује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

09.08.2017 14:00

Па када је то тако а јесте сто опозиција не поведе протесте и срусу Владу и изаберу бољу ста само упразно прицате. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поведи ти

09.08.2017 16:21

Не вади се на опозицију. Имаш изборе.

Name

ре-Дусан

09.08.2017 16:32

Знате шта би било када би народ голорук кренуо у обрачун са овом властодршцима? Ја мислим да би нас газили багерима и били снајперима колико им је стало до поштених и радних људи.Ово стање у РС је катастрофа и треба се борити и добити на изборима .

Name

Није него

09.08.2017 14:05

Које год члан и симпатизер владајућих странака је дио мафијашке машинерије. Јасно је да опозиционим редовима има поштених али да ли они могу доћи до изражаја поред оних других, не вјерујем. Пошто владајућа олигархија има војску гласача, а други који желе боље себи и народу а ради свог буквалног опстанка одлази тј. смањује се број гласача које желе бар неки напредак и спречавање даље катастрофе и пропасти државе и народа, тешко ће доћи до суштинске промјене. Једини је спас кад би се договорили на нивоа државе и друштва да се нађу истински поштени људи који ће водити државу један прелазни период, мало да је подигну на ноге, до нових избора, на којима би се појавили нови људи. Ово што имамо сад, може под условом да живимо 1000 година. Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брже-боље

09.08.2017 14:08

Народе Републике Српске, тојаге у руке и истјерајмо ову ненародну и бахату власт са њихових позиција, јер су они дошли на власт крађом гласова, дефинитивно и гласовима оних који су незаконито примани у јавне установе и државна предузећа, а за против услугу да у будуће стално гласају за њих. На такав начин су фирме доведене пред затварање са огромним дуговима који се немогу никаквом штедњом надокнадити уколико би дошло до смјене власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2017 15:17

И ста онда? Ко год би досао након њих, радио би исто. Знам ја нас, јебо ти нас, добро је рекао Бранко Цопиц.

Name

ДС

09.08.2017 14:18

Теслиц је уз Милицевица. Ускоро це и други препознати његов труд и рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

14.08.2017 19:53

Упозно сам овог љета у опстини. Недај бозе никоме...

Name

Изгубљена Нада

09.08.2017 14:24

Ј..... земљу кад је највеци успјех у земљи отици из ње. Довели су нас до дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

09.08.2017 14:25

У Србији прицају, да је минимална пензија у Републици Српској 390 евра. Па бре, ви зивите биље од нас а стално кукате

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

09.08.2017 14:27

Додик је победник и 2018 а народу треба јос горе да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

09.08.2017 15:36

Назалост Миле мозда си у праву. Оваквих оваца за сисање нема нигдје на свијету.

Name

Реално, аргументовано и одмјерено...

09.08.2017 14:35

Они што кажу да опозиција не нуди ништа боље и никакву алтернативу, на ово могу само остати без текста Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

09.08.2017 21:38

МОГУЦА ЈЕ ПОБЈЕДА СЕКТЕ ЈЕР СУ ГЛАДАЦИ НАПИСАЛИ НА ЦЕЛУ ЦИЈЕНУ ГЛАСА МАЛО ЛАЗИ МАЛО ПИВЕ И ТО ЈЕ ДОВОЉНО БУДАЛАМА КАДА ИМ ГЛАВА СЛУЗИ ЗА СИСАЊЕ ИТО НА ВЕТЕСИЈУ

Name

БЛ

09.08.2017 14:45

Коначно нешто конкретно и од опозиције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОРОК

09.08.2017 14:46

МИЛИЧЕВИЋА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБЈЕКТИВАН

09.08.2017 14:47

Сликовит приказ стања на терену који се зове РС пада ми у очи сто је испод текста до сад коментара 0. Да ли то значи да многобројни посјетиоци портала на ово немају шта да кажу или мисле да је битније то да нам је предсједник посрбљени хрват а преосвећени Григорије све само не владика СПЦ па се онда изредају за и против на стотине коментара. Да се узалуд троши енергија троши се а као резултат нема одговора на недавно Бабаљево отворено писмо Додику. Даље не видим ни потврду нити демант око писанија на тему поријекла Додиковог. Синод СПЦ се не оглашава на све учесталије нападе путем портала на преосвећеног Григорија. Посјетиоци портала су такође људи који заслужују да знају истину о свим помињаним темама, као и цјелокупна јавност, иначе се силна енергија беспотребно расипа, а народ све више залуђује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретко

09.08.2017 14:56

Овај цовјек је рекао сто треба само сто овакве не слусају.Ти који су слусали паметне отисли су из ове земље.Остали су ограницени полуписмени гласаци и сака јада оних који мисле својом главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

09.08.2017 15:15

Нисмо ми дорасли да имамо своју дрзаву. Мислимо да је РС дрзава, али су нам оци упрте у Србију. То не иде тако, дрзава се прави од пореза који плацамо, а ми порез не плацамо Србији. Не знамо бацити смеце гдје треба, а камоли водити дрзаву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

09.08.2017 15:56

Овај тип сто се зове питање треба то питање за картице да упути анонимном писцу Богданицу.Знам ја сигурно ста сам написао.Дјуро

ОДГОВОРИТЕ
Name

пyшимо га заједно

09.08.2017 16:23

Нереална обећања, нема од тога ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.08.2017 20:26

УОПШТЕ НЕ ПОЗНАМ ОВОГ ЧОВЈЕКА. АЛИ ПОМНО ГА СЛУШАЈУЋИ СВАКА РИЈЕЧ КОЈУ ЈЕ ИЗГОВОРИО ИМА СМИСЛА. СВЕ ЈЕ РЕКАО БОЉЕ ОД МНОГИХ НОВИНАРА. ЊЕГОВ РИЈЕЧНИК ЧИСТА ДЕСЕТКА. ПОНАШАЊЕ ТАКОЂЕ. ДОКТОР У ПРАВОМ СМИСЛУ ТЕ РИЈЕЧИ .НА МЕНЕ ЈЕ ОСТАВИО ДОЈАМ ПАМЕТНОГ ОБРАЗОВАНОГ УМЈЕРЕНОГ ЧОВЈЕКА МОЖДА ГРИЈЕШИМ ТО ЈЕ ОНАЈ ПРВИ ДОЈАМ .ЊЕГА ТРЕБА ВИШЕ ФОРСИРАТИ.ЖАО МИ ЈЕ ШТО СВИ ДОКТОРИ ИДУ У ПОЛИТИКУ АЛИ ТАКАВ АМБИЈЕНТ ЈЕ НАПРАВЉЕН МОЖДА ЈЕ ИЗУЗЕТАК НИКАД СЕ НЕ ЗНА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталитет

09.08.2017 21:48

Први пут сам прочитао да је неко адресирао проблем негативног природног прираштаја и одласка младих са конкретним рјешењима, а данас тек Додик спомиње могућу израду неког плана да млади не одлазе, ста је радио 11 година до сада и због кога одлазе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добар примјер

10.08.2017 20:10

У новоформираној опстина Станари која се наслања на О.Теслиц,одкако је поцела да ради ТЕ Станари ,удуплао се број дјеце који се роди за годину(52 наспрам 26).То све говори.Асфалтирање путева неце никога зауставити,ко је наумио да оде.А у томе се истице Милицевиц на својој опстини.Уосталом то ради и Додик и сви остали.Нова радна мјеста,то је питање свега.

Name

Галеб

10.08.2017 22:23

РС економски непостоји нај боље би било да се замоли добар окупатор даје окупира и спаси народ од глади а ви сте сви заједно криминалци ,плацкаси ,националисти позиција и опозиција и свама нема спаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

11.08.2017 17:39

Никад нисмо ни имали наду

ОДГОВОРИТЕ