Бијељинци данас славе Пантелино

Литургијом у цркви Светог Ђорђа, коју је служио Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Господин Хризостом, литијом кроз град, те ломљењем славског колача испред зграде Градске управе, завршена је десетодневна манифестација прославе “Пантелинских дана”.

Република Српска 09.08.2017 | 17:00
Бијељинци данас славе Пантелино
Представници града Бијељина и бројне званице и гости синоћ су овим поводом положили вијенце и цвијеће на Споменик палим борцима у одбрамбеном-отаџбинском рату, након чега је одржано "Пантелинско духовно вече".

Осим градоначелника Миће Мићића и предсједника Скупштине града, пошту погинулим борцима су одали и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и предсједник СДС-а Вукота Говедарица, те представници Борачке организације Републике Српске, чланови Удружења погинулих бораца, као и бројне делегације из Србије, Црне Горе, Румуније и Њемачке.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је рекао да Бијељина представља примјер успјешне средине.

„Мислим да је данашња слава и оволики број присутних показатељ да се налазимо у једној успјешној средини, успјешном и динамичном граду који има, смијем се усудити да кажем, можда и најбољу перспективу у Републици Српској“.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је изразио задовољство што се налази у Бијељини, те нагласио да је то град који предњачи.

„Лијепо је бити гост на крсној слави општине која представља локалну заједницу која предњачи у свом привредном, културном, економском, социјалном, спортском или било ком другом развоју“.

Након полагања вијенаца, у Центру за културу одржано је "Пантелинско духовно вече" са богатим културно-умјетничким програмом, а градоначелник Мићић је уручио признања града и златну медаљу "Кнез Иво од Семберије" министру Шаровићу и генералном конзулу Србије Владимиру Николићу, а министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеви Мирјанићу, који није присуствовао свечаности, признање ће бити накнадно уручено.

У програму "Пантелинских дана", који трају од 30. јула, уприличене су бројне активности, а данас су завршене литургијом, литијом, и ломљењем славског колача.

Градоначелник Мићић је обраћајући се окупљенима подсјетио на бројне капиталне пројекте у граду који су урађени и који предстоје.

“Имали смо проблем да неколико година нисмо могли да добијемо дозволу да доведемо гас у град, али и то је сада завршено. Успјели смо да потпишемо споразум од 7 милиона евра са холандском владом око наставка изградње канализације, и оно што је можда најбитније у овом тренутку добили смо више од 4,5 милиона марака од турске амбасаде за заштиту од поплава. Већ сутра почињемо регулацију ријеке Јање и то је практично почетак изградње дринског насипа. У индустријској зони пуно тога је урађено, а планирамо да завршимо и школу на Лединцима, као и Центар за социјални рад”.

Кум славе ове године био је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

“Бити кум славе је велика част и за мене као градоначелника и за Нови Сад као град. Видим ово као још једну потврду у сарадњи два града, али и два региона и двије државе”.

Предсједник Скупштине Општине Будва Ђорђије Вујић изрази је задовољство што се налази у Бијељини и присуствује слави Града.

“У Бијељину смо позвани први пут као гости, али вјерујте да се осјећамо као да смо овдје стоти пут”.

Предсједник Скупштине Бијељине Славиша Марковић је истакао да се градска управа потрудила да прослава Пантелинских дана ове године буде другачија и боља него претходних година, те напоменуо да је у Бијељини претходних 10 дана боравио велики број делегација из неколико земаља, из којих ће се, вјерује, развити бројне шансе за даљи развој града.

(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драгутин

09.08.2017 05:51

Сретна Слава Свети Пантелејмон граду и свим грађанима Бијељине који је данас прослављају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

југо Југовиц

09.08.2017 08:05

Срецна слава свим слављеницима,а посебно цеститам славу велкој и постеној фамилији Југовиц.

Name

рс

09.08.2017 13:19

Само напријед, јос један нерадни дан

Name

Радиша

09.08.2017 06:10

Срећна слава мојим комшијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

09.08.2017 07:03

Срецна слава свим бијељинцима. Поздрав од бањалуцких породица из грцког мјеста Пантелеимонас Пиериас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

граданин

09.08.2017 07:28

Сретна слава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

09.08.2017 08:24

Слава града,обданишта,болнице ... ? Свашта !!!!СВИМА КОЈИ СЛАВЕ ДАНАС У КРУГУ ПОРОДИЦЕ СРЕЋНА СЛАВА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

09.08.2017 09:09

Ово је секуларно друштво, тако пише у уставу. Вјерске празнике можете славити само приватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

09.08.2017 09:54

СРЕЦНА, КРСНА СЛАВА СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ И ГРАДУ БЈЕЉИНА.ДА ИМ ЈЕ СА СРЕЦОМ.СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОД

09.08.2017 12:38

СРЕЋНА СЛАВА БИЈЕЉИНО ПОЗ.ИЗ БРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретна Слава Граде мој

09.08.2017 12:45

И опет и до кад исте фаце иста дјела исте ријеци а становниство одлази,наравно ко мозе а ови који остају нек им је драги Бог са оваквима на помоци.Гади ми се све...вец дуго а нисам једини сто ме и пласи....Народ је огорцен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска Дијаспора В.Србије.

10.08.2017 10:42

Срецна ти Слава најбољи Градонацелнице Г.Мицицу. Свака цаст И похвала за све сто си урадио са народом Бијељене И побратимљу сиром Европе.Ово је стварно златна круна захваљујуци заститнику Светом Пантелејмону јер све се постизе уз веру И Бозију помоц. Нека је срецна И Богом благословена Бијељена И Република Српска БиХ Светосавска дједовина.Срецно И дуговјецно градонацелнице И славни СДС Републике Српске И насих јунака ствараоца.

ОДГОВОРИТЕ