Bijeljinci danas slave Pantelino

Liturgijom u crkvi Svetog Đorđa, koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Gospodin Hrizostom, litijom kroz grad, te lomljenjem slavskog kolača ispred zgrade Gradske uprave, završena je desetodnevna manifestacija proslave “Pantelinskih dana”.

Republika Srpska 09.08.2017 | 17:00
Bijeljinci danas slave Pantelino
Predstavnici grada Bijeljina i brojne zvanice i gosti sinoć su ovim povodom položili vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima u odbrambenom-otadžbinskom ratu, nakon čega je održano "Pantelinsko duhovno veče".

Osim gradonačelnika Miće Mićića i predsjednika Skupštine grada, poštu poginulim borcima su odali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, te predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, članovi Udruženja poginulih boraca, kao i brojne delegacije iz Srbije, Crne Gore, Rumunije i Njemačke.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da Bijeljina predstavlja primjer uspješne sredine.

„Mislim da je današnja slava i ovoliki broj prisutnih pokazatelj da se nalazimo u jednoj uspješnoj sredini, uspješnom i dinamičnom gradu koji ima, smijem se usuditi da kažem, možda i najbolju perspektivu u Republici Srpskoj“.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Bijeljini, te naglasio da je to grad koji prednjači.

„Lijepo je biti gost na krsnoj slavi opštine koja predstavlja lokalnu zajednicu koja prednjači u svom privrednom, kulturnom, ekonomskom, socijalnom, sportskom ili bilo kom drugom razvoju“.

Nakon polaganja vijenaca, u Centru za kulturu održano je "Pantelinsko duhovno veče" sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, a gradonačelnik Mićić je uručio priznanja grada i zlatnu medalju "Knez Ivo od Semberije" ministru Šaroviću i generalnom konzulu Srbije Vladimiru Nikoliću, a ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću, koji nije prisustvovao svečanosti, priznanje će biti naknadno uručeno.

U programu "Pantelinskih dana", koji traju od 30. jula, upriličene su brojne aktivnosti, a danas su završene liturgijom, litijom, i lomljenjem slavskog kolača.

Gradonačelnik Mićić je obraćajući se okupljenima podsjetio na brojne kapitalne projekte u gradu koji su urađeni i koji predstoje.

“Imali smo problem da nekoliko godina nismo mogli da dobijemo dozvolu da dovedemo gas u grad, ali i to je sada završeno. Uspjeli smo da potpišemo sporazum od 7 miliona evra sa holandskom vladom oko nastavka izgradnje kanalizacije, i ono što je možda najbitnije u ovom trenutku dobili smo više od 4,5 miliona maraka od turske ambasade za zaštitu od poplava. Već sutra počinjemo regulaciju rijeke Janje i to je praktično početak izgradnje drinskog nasipa. U industrijskoj zoni puno toga je urađeno, a planiramo da završimo i školu na Ledincima, kao i Centar za socijalni rad”.

Kum slave ove godine bio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Biti kum slave je velika čast i za mene kao gradonačelnika i za Novi Sad kao grad. Vidim ovo kao još jednu potvrdu u saradnji dva grada, ali i dva regiona i dvije države”.

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujić izrazi je zadovoljstvo što se nalazi u Bijeljini i prisustvuje slavi Grada.

“U Bijeljinu smo pozvani prvi put kao gosti, ali vjerujte da se osjećamo kao da smo ovdje stoti put”.

Predsjednik Skupštine Bijeljine Slaviša Marković je istakao da se gradska uprava potrudila da proslava Pantelinskih dana ove godine bude drugačija i bolja nego prethodnih godina, te napomenuo da je u Bijeljini prethodnih 10 dana boravio veliki broj delegacija iz nekoliko zemalja, iz kojih će se, vjeruje, razviti brojne šanse za dalji razvoj grada.

(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dragutin

09.08.2017 05:51

Sretna Slava Sveti Pantelejmon gradu i svim građanima Bijeljine koji je danas proslavljaju...

ODGOVORITE
Name

jugo Jugovic

09.08.2017 08:05

Srecna slava svim slavljenicima,a posebno cestitam slavu velkoj i postenoj familiji Jugovic.

Name

rs

09.08.2017 13:19

Samo naprijed, jos jedan neradni dan

Name

Radiša

09.08.2017 06:10

Srećna slava mojim komšijama.

ODGOVORITE
Name

Milija

09.08.2017 07:03

Srecna slava svim bijeljincima. Pozdrav od banjaluckih porodica iz grckog mjesta Panteleimonas Pierias.

ODGOVORITE
Name

gradanin

09.08.2017 07:28

Sretna slava!

ODGOVORITE
Name

Hmmm

09.08.2017 08:24

Slava grada,obdaništa,bolnice ... ? Svašta !!!!SVIMA KOJI SLAVE DANAS U KRUGU PORODICE SREĆNA SLAVA !

ODGOVORITE
Name

Komedija

09.08.2017 09:09

Ovo je sekularno društvo, tako piše u ustavu. Vjerske praznike možete slaviti samo privatno.

ODGOVORITE
Name

Trebinjka

09.08.2017 09:54

SRECNA, KRSNA SLAVA SVIMA KOJI DANAS SLAVE I GRADU BJELJINA.DA IM JE SA SRECOM.SVETI PANTELEJMON !

ODGOVORITE
Name

BROD

09.08.2017 12:38

SREĆNA SLAVA BIJELJINO POZ.IZ BRODA

ODGOVORITE
Name

Sretna Slava Grade moj

09.08.2017 12:45

I opet i do kad iste face ista djela iste rijeci a stanovnistvo odlazi,naravno ko moze a ovi koji ostaju nek im je dragi Bog sa ovakvima na pomoci.Gadi mi se sve...vec dugo a nisam jedini sto me i plasi....Narod je ogorcen.

ODGOVORITE
Name

Srpska Dijaspora V.Srbije.

10.08.2017 10:42

Srecna ti Slava najbolji Gradonacelnice G.Micicu. Svaka cast I pohvala za sve sto si uradio sa narodom Bijeljene I pobratimlju sirom Evrope.Ovo je stvarno zlatna kruna zahvaljujuci zastitniku Svetom Pantelejmonu jer sve se postize uz veru I Boziju pomoc. Neka je srecna I Bogom blagoslovena Bijeljena I Republika Srpska BiH Svetosavska djedovina.Srecno I dugovjecno gradonacelnice I slavni SDS Republike Srpske I nasih junaka stvaraoca.

ODGOVORITE