Ученици спајају братске градове

Град Бијељина има много пријатељских и братских градова и општина широм Европе и Балкана, али село Гораждевац, општина Пећ, има посебно мјесто.

Република Српска 08.08.2017 | 17:30
Ученици спајају братске градове
Ова веза је настављена и продужена потписивањем повеље о сарадњи и братимљењу између основних школа из Гораждевца и школе из Јање код Бијељине.

Дјеца из Гораждевца, са Косова и Метохије, уназад неколико година врло радо долазе у Бијељину на екскурзије, гдје су радо прихваћени гости.

То је само један од разлога зашто је потписана повеља о сарадњи између ОШ „Меша Селимовић“ из Јање и ОШ „Јанко Јовићевић“ из Гораждевца.

У овом мјесту близу Пећи и Високих Дечана мали је проценат запошљавања, живи се од пољопривреде и од улагања Србије. У једној школи дјеца похађају наставу, прије подне основци, а послије подне средњошколци, објашњава директор школе Миливоје Здравковић.

„Село је доста ушорено, Албанаца у нашем селу нема. Насупрот томе, на удаљености од неколико километара нема ни једног Србина, али у Гораждевцу смо безбједни. Али, кроз наше село пролазе житељи 13 албанских села, иду у град и ми морамо, хтјели то или не, да комуницирамо с њима. То је на почетку било јако тешко, али сада већ идемо и у град у куповину. Имамо у селу једну продавницу, али одлазимо и у Пећ. Сада можемо рећи да је безбједност и дјеце и нас нешто боља, али уназад неколико година ми се нисмо смјели ни кретати, чак ни излазити из кућа.“

Становници Гораждевца, мјеста од око 1000 становника, једини су сачували своје село у Метохији, школу и цркву, и које, у отежаним околностима, ипак функционише.

Директор школе каже да је дјеци долазак у Бијељину на екскурзију једна од најдражих школских успомена.

Директор ОШ „Меша Селимовић“ из Јање Милица Перковић нада се да је ово само почетак успјешне сарадње.

„Мислим да је ово само почетак једне плодотворне сарадње, која ће се прије свега односити на размјену ученика, наставника и размјену искустава у раду када је ријеч о наставном процесу“.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је, присуствујући потписивању повеље, рекао да је то наставак сарадње коју Бијељина има са братском општином Пећ и мјестом Гораждевац:

„Пуно значи да одржимо традицију и продубимо сарадњу између два братска народа, практично једног народа и људи који исто мисле и исто живе само на различитим просторима. Једни другима ћемо помагати. Дјеца из Гораждевца већ долазе овдје, па ћемо ми у наредном периоду посјету узвратити“.

Дан школе и Дан општине у Гораждевцу је 14. маја, за када је планирано да неколико дјеце и наставника из Бијељине догодине оду тамо и да, како је рекао директор школе, тако покушају да узврате указано им гостопримство.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар