Učenici spajaju bratske gradove

Grad Bijeljina ima mnogo prijateljskih i bratskih gradova i opština širom Evrope i Balkana, ali selo Goraždevac, opština Peć, ima posebno mjesto.

Republika Srpska 08.08.2017 | 17:30
Učenici spajaju bratske gradove
Ova veza je nastavljena i produžena potpisivanjem povelje o saradnji i bratimljenju između osnovnih škola iz Goraždevca i škole iz Janje kod Bijeljine.

Djeca iz Goraždevca, sa Kosova i Metohije, unazad nekoliko godina vrlo rado dolaze u Bijeljinu na ekskurzije, gdje su rado prihvaćeni gosti.

To je samo jedan od razloga zašto je potpisana povelja o saradnji između OŠ „Meša Selimović“ iz Janje i OŠ „Janko Jovićević“ iz Goraždevca.

U ovom mjestu blizu Peći i Visokih Dečana mali je procenat zapošljavanja, živi se od poljoprivrede i od ulaganja Srbije. U jednoj školi djeca pohađaju nastavu, prije podne osnovci, a poslije podne srednjoškolci, objašnjava direktor škole Milivoje Zdravković.

„Selo je dosta ušoreno, Albanaca u našem selu nema. Nasuprot tome, na udaljenosti od nekoliko kilometara nema ni jednog Srbina, ali u Goraždevcu smo bezbjedni. Ali, kroz naše selo prolaze žitelji 13 albanskih sela, idu u grad i mi moramo, htjeli to ili ne, da komuniciramo s njima. To je na početku bilo jako teško, ali sada već idemo i u grad u kupovinu. Imamo u selu jednu prodavnicu, ali odlazimo i u Peć. Sada možemo reći da je bezbjednost i djece i nas nešto bolja, ali unazad nekoliko godina mi se nismo smjeli ni kretati, čak ni izlaziti iz kuća.“

Stanovnici Goraždevca, mjesta od oko 1000 stanovnika, jedini su sačuvali svoje selo u Metohiji, školu i crkvu, i koje, u otežanim okolnostima, ipak funkcioniše.

Direktor škole kaže da je djeci dolazak u Bijeljinu na ekskurziju jedna od najdražih školskih uspomena.

Direktor OŠ „Meša Selimović“ iz Janje Milica Perković nada se da je ovo samo početak uspješne saradnje.

„Mislim da je ovo samo početak jedne plodotvorne saradnje, koja će se prije svega odnositi na razmjenu učenika, nastavnika i razmjenu iskustava u radu kada je riječ o nastavnom procesu“.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je, prisustvujući potpisivanju povelje, rekao da je to nastavak saradnje koju Bijeljina ima sa bratskom opštinom Peć i mjestom Goraždevac:

„Puno znači da održimo tradiciju i produbimo saradnju između dva bratska naroda, praktično jednog naroda i ljudi koji isto misle i isto žive samo na različitim prostorima. Jedni drugima ćemo pomagati. Djeca iz Goraždevca već dolaze ovdje, pa ćemo mi u narednom periodu posjetu uzvratiti“.

Dan škole i Dan opštine u Goraždevcu je 14. maja, za kada je planirano da nekoliko djece i nastavnika iz Bijeljine dogodine odu tamo i da, kako je rekao direktor škole, tako pokušaju da uzvrate ukazano im gostoprimstvo.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar