Напето на Истоку: Нове војне вјежбе

Кинеска ратна морнарица и ваздухопловне снаге започеле су војне вежбе са бојевом муницијом недалеко од Корејског полуострва у тренутку када у том делу света расте напетост због настојања Северне Кореје да развије нуклеарно наоружање.

Свијет 08.08.2017 | 12:27
Напето на Истоку: Нове војне вјежбе
Место одржавања вежби, које су окарактерисане као "обимне", област је недалеко од источне обале Кине, у Жутом мору и Бохајском заливу, и током њих је испаљено више десетина пројектила, наведено је у саопштењу објављеном синоћ на интернет сајту кинеског министарства одбране.

Како преноси агенција АФП, у вежбама је учешће узело више десетина ратних бродова, преко десет авиона, подморница и непознат број обалских одбрамбених снага, а министарство је саопштило да су вежбе намењене тестирању наоружања и усавршавању способности оружаних снага у извршењу напада у приобалним подручјима и пресретању циљева у ваздуху.

Иако кинеско министарство није навело до када ће вежбе трајати, познато је да су војне и локалне цивилне власти издале обавештења о четвородневној забрани пловидбе у том подручју, која важи до данас.

Мада није јасно да ли би кинеске "ратне игре" требало да представљају одређену поруку, до вежби долази тек неколико дана пошто је Кина подржала америчку резолуцију усвојену прошле суботе у Савету безбедности УН, којом су знатно пооштрене санкције против Северне Кореје због њених настојања да развије нуклеарно наоружање и ракетне системе, наводи француска агенција.

Кина, која већ неко време модернизује оружане снаге да би своју војну моћ изједначила са економском, негодовала је поводом војних вежби које су САД и Јужна Кореја одржавале у више наврата у циљу одвраћања севернокорејског нуклеарног напада, сматрајући да те вежбе подижу напетости у региону.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драгутин

08.08.2017 11:43

Подршка за НР Кина,одбраните Северну Кореју од агресора САД,Јапана и Јужне Кореје!Шта Русија чека???И Русија да се прикључи Кини у одбрани Северне Кореје!!! Пуна подршка од патриотског Српског народа Северној Кореји и НР Кини…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

08.08.2017 12:05

Драгитине,Руси су цули твоје питање и наредјење и одмах крецу у акцију,а неком мозес слати подрску и поздраве само у своје име.Неце Америка ударити на Сјеверну Кореју,јер зна ста их иза грма цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

08.08.2017 20:38

Ја мислим да се и Русија давно прикљуцила овим маневрима, бојечи се да се неби јавио Драгутин