Napeto na Istoku: Nove vojne vježbe

Kineska ratna mornarica i vazduhoplovne snage započele su vojne vežbe sa bojevom municijom nedaleko od Korejskog poluostrva u trenutku kada u tom delu sveta raste napetost zbog nastojanja Severne Koreje da razvije nuklearno naoružanje.

Svijet 08.08.2017 | 12:27
Napeto na Istoku: Nove vojne vježbe
Mesto održavanja vežbi, koje su okarakterisane kao "obimne", oblast je nedaleko od istočne obale Kine, u Žutom moru i Bohajskom zalivu, i tokom njih je ispaljeno više desetina projektila, navedeno je u saopštenju objavljenom sinoć na internet sajtu kineskog ministarstva odbrane.

Kako prenosi agencija AFP, u vežbama je učešće uzelo više desetina ratnih brodova, preko deset aviona, podmornica i nepoznat broj obalskih odbrambenih snaga, a ministarstvo je saopštilo da su vežbe namenjene testiranju naoružanja i usavršavanju sposobnosti oružanih snaga u izvršenju napada u priobalnim područjima i presretanju ciljeva u vazduhu.

Iako kinesko ministarstvo nije navelo do kada će vežbe trajati, poznato je da su vojne i lokalne civilne vlasti izdale obaveštenja o četvorodnevnoj zabrani plovidbe u tom području, koja važi do danas.

Mada nije jasno da li bi kineske "ratne igre" trebalo da predstavljaju određenu poruku, do vežbi dolazi tek nekoliko dana pošto je Kina podržala američku rezoluciju usvojenu prošle subote u Savetu bezbednosti UN, kojom su znatno pooštrene sankcije protiv Severne Koreje zbog njenih nastojanja da razvije nuklearno naoružanje i raketne sisteme, navodi francuska agencija.

Kina, koja već neko vreme modernizuje oružane snage da bi svoju vojnu moć izjednačila sa ekonomskom, negodovala je povodom vojnih vežbi koje su SAD i Južna Koreja održavale u više navrata u cilju odvraćanja severnokorejskog nuklearnog napada, smatrajući da te vežbe podižu napetosti u regionu.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragutin

08.08.2017 11:43

Podrška za NR Kina,odbranite Severnu Koreju od agresora SAD,Japana i Južne Koreje!Šta Rusija čeka???I Rusija da se priključi Kini u odbrani Severne Koreje!!! Puna podrška od patriotskog Srpskog naroda Severnoj Koreji i NR Kini…

ODGOVORITE
Name

Zoki

08.08.2017 12:05

Dragitine,Rusi su culi tvoje pitanje i naredjenje i odmah krecu u akciju,a nekom mozes slati podrsku i pozdrave samo u svoje ime.Nece Amerika udariti na Sjevernu Koreju,jer zna sta ih iza grma ceka.

ODGOVORITE
Name

Bj

08.08.2017 20:38

Ja mislim da se i Rusija davno prikljucila ovim manevrima, boječi se da se nebi javio Dragutin