Резиденција Тита данас је ругло

Голи зидови, уништен клавир, трошна фотеља, гомила дрвене грађе. . . Тако данас изгледа резиденција у Ужичкој 15 у Београду која је уништена у НАТО бомбардовању пре 18 година.

Србија 07.08.2017 | 07:18
Резиденција Тита данас је ругло
Блиц.рс пише да се у вили и даље налазе две неексплодиране крстареће ракете. Тек неколико људи има приступ овом објекту последњих година... Кроз прозор, али и из пукотина на зиду и поду избија самоникло растиње. На улазу у некадашњу резиденцију, поређани џакови цемента, као да реконструкција сваког часа треба да почне. Ипак, кажу нам да није ни близу.

"Пројекат постоји, завршен је, али нема новца и питање је када ће то доћи на ред", испричали су присутни људи. 

Резиденција је сведочила бројним важним историјским догађајима.

Јосип Броз Тито се у вилу грађену од јула 1933. до новембра 1934. уселио после рата и то је била његова првобитна резиденција. У изворном облику, вила је имала кулу изнад улаза, што је био незаобилазан елемент свих топчидерских и дедињских вила зиданих у то време у романтичарском духу. Невелико здање врло брзо постало је тесно за потребе председнику СФРЈ. Током 1948. године дозидан је са бочне стране радни кабинет. До средине шездесетих резиденција је још неколико пута преуређивана.


Фото: В. Лалић / РАС Србија

"Коначни изглед добила је између 1970. и 1972. године када је извршена темељна преправка уз надзиђивање и дозиђивање због дотрајалости", испричала је кустос Сандра Весић Тесла.

Идејно решење дао је архитекта Бранко Бон, док је главни пројекат потписао архитекта Драган Бешир. Првобитни објекат после ових интервенција у потпуности је измењен.

Резиденција или, боље речено, њени остаци имају приземље и спрат. У приземљу су до рушења били хол, салони, трпезарија и радне просторије - радни кабинет, библиотека, док је спрат био намењен приватним потребама.


Фото: В. Лалић / РАС Србија

Једина соба која је по налогу Тита морала, упркос интервенцијама у ентеријеру, да остане аутентична, јесте радна соба.

Године 1997. у вилу се уселио тадашњи председник Слободан Милошевић са породицом. Када је већ било извесно да ће НАТО бомбардовати Србију, изместио се са породицом на сигурнију локацију... Процена је била добра јер су недуго после тога крстареће ракете пале на Ужичку 15.

Спасене вредности

Само неколико дана пре напада НАТО из резиденције у Вилу „Мир“ пренете су и бројне вредне ствари.

"Уметнине, слике, орнаменти, намештај велике вредности које је Тито за живота добијао од државника из иностранства спасени су у последњем тренутку", каже кустос Весић Тесла.

(Блиц.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Село

07.08.2017 05:54

То је само наса срамота сто то тако изгледа, па замислите и хитлерове ствари се одрзавају да би посјецало људе на несто сто није добро па напримјер борци и њихови споменици се заборављају а и они су се борили за неку слободу народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

07.08.2017 06:46

Мало унередили па це да купи неки криминалац по дзаба тарифи ко да гледам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

07.08.2017 06:54

Ста је једна урусена вила, наспрам срусене дрзаве. Ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

07.08.2017 07:34

ТРЕБА ПОРУСИТ СВЕ ГДЈЕ ЈЕ ТАЈ ЗЛИКОВАЦ БОРАВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

07.08.2017 08:36

Не треба, треба само њега избрисати. Могао се тај објекат датина користење избјеглицама.

Name

Скраћена листа

07.08.2017 09:06

Чајниче, Рудо, Рогатица, Мркоњић, Дрвар, Ужице, Шабац, Београд, итд.. су само нека од мјеста гдје је боравио Маршал, мој ти добри Борац РС.

Name

xxл

07.08.2017 18:40

Ни ја не контам колико це се вец спомињати тај ТИТО. ИМАМО МИ ВАЗНИЈА ПОСЛА И ДРУГИХ ПРОБЛЕМА..А не да се спимиње ОН. докле висе ...АМАН