Rezidencija Tita danas je ruglo

Goli zidovi, uništen klavir, trošna fotelja, gomila drvene građe. . . Tako danas izgleda rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu koja je uništena u NATO bombardovanju pre 18 godina.

Srbija 07.08.2017 | 07:18
Rezidencija Tita danas je ruglo
Blic.rs piše da se u vili i dalje nalaze dve neeksplodirane krstareće rakete. Tek nekoliko ljudi ima pristup ovom objektu poslednjih godina... Kroz prozor, ali i iz pukotina na zidu i podu izbija samoniklo rastinje. Na ulazu u nekadašnju rezidenciju, poređani džakovi cementa, kao da rekonstrukcija svakog časa treba da počne. Ipak, kažu nam da nije ni blizu.

"Projekat postoji, završen je, ali nema novca i pitanje je kada će to doći na red", ispričali su prisutni ljudi. 

Rezidencija je svedočila brojnim važnim istorijskim događajima.

Josip Broz Tito se u vilu građenu od jula 1933. do novembra 1934. uselio posle rata i to je bila njegova prvobitna rezidencija. U izvornom obliku, vila je imala kulu iznad ulaza, što je bio nezaobilazan element svih topčiderskih i dedinjskih vila zidanih u to vreme u romantičarskom duhu. Neveliko zdanje vrlo brzo postalo je tesno za potrebe predsedniku SFRJ. Tokom 1948. godine dozidan je sa bočne strane radni kabinet. Do sredine šezdesetih rezidencija je još nekoliko puta preuređivana.


Foto: V. Lalić / RAS Srbija

"Konačni izgled dobila je između 1970. i 1972. godine kada je izvršena temeljna prepravka uz nadziđivanje i doziđivanje zbog dotrajalosti", ispričala je kustos Sandra Vesić Tesla.

Idejno rešenje dao je arhitekta Branko Bon, dok je glavni projekat potpisao arhitekta Dragan Bešir. Prvobitni objekat posle ovih intervencija u potpunosti je izmenjen.

Rezidencija ili, bolje rečeno, njeni ostaci imaju prizemlje i sprat. U prizemlju su do rušenja bili hol, saloni, trpezarija i radne prostorije - radni kabinet, biblioteka, dok je sprat bio namenjen privatnim potrebama.


Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Jedina soba koja je po nalogu Tita morala, uprkos intervencijama u enterijeru, da ostane autentična, jeste radna soba.

Godine 1997. u vilu se uselio tadašnji predsednik Slobodan Milošević sa porodicom. Kada je već bilo izvesno da će NATO bombardovati Srbiju, izmestio se sa porodicom na sigurniju lokaciju... Procena je bila dobra jer su nedugo posle toga krstareće rakete pale na Užičku 15.

Spasene vrednosti

Samo nekoliko dana pre napada NATO iz rezidencije u Vilu „Mir“ prenete su i brojne vredne stvari.

"Umetnine, slike, ornamenti, nameštaj velike vrednosti koje je Tito za života dobijao od državnika iz inostranstva spaseni su u poslednjem trenutku", kaže kustos Vesić Tesla.

(Blic.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Selo

07.08.2017 05:54

To je samo nasa sramota sto to tako izgleda, pa zamislite i hitlerove stvari se odrzavaju da bi posjecalo ljude na nesto sto nije dobro pa naprimjer borci i njihovi spomenici se zaboravljaju a i oni su se borili za neku slobodu naroda.

ODGOVORITE
Name

cups

07.08.2017 06:46

Malo uneredili pa ce da kupi neki kriminalac po dzaba tarifi ko da gledam.

ODGOVORITE
Name

Olja

07.08.2017 06:54

Sta je jedna urusena vila, naspram srusene drzave. Nista.

ODGOVORITE
Name

Borac rs

07.08.2017 07:34

TREBA PORUSIT SVE GDJE JE TAJ ZLIKOVAC BORAVIO.

ODGOVORITE
Name

G

07.08.2017 08:36

Ne treba, treba samo njega izbrisati. Mogao se taj objekat datina koristenje izbjeglicama.

Name

Skraćena lista

07.08.2017 09:06

Čajniče, Rudo, Rogatica, Mrkonjić, Drvar, Užice, Šabac, Beograd, itd.. su samo neka od mjesta gdje je boravio Maršal, moj ti dobri Borac RS.

Name

xxl

07.08.2017 18:40

Ni ja ne kontam koliko ce se vec spominjati taj TITO. IMAMO MI VAZNIJA POSLA I DRUGIH PROBLEMA..A ne da se spiminje ON. dokle vise ...AMAN