Видео: ОД ЗЛАТА ОРЛИЋИ!

Србија шампион Европе! "Орлићи" декласирали Шпанију у финалу У18 Европског првенства у Братислави. "Експлодирао" Никола Мишковић, убацивши 23 поена. Адиос Фурија, млади кошаркаши шампиони Европе! Фантастичан успех српског јуниорског тима.

Кошарка 06.08.2017 | 22:30
Видео: ОД ЗЛАТА ОРЛИЋИ!
Млади кошаркаши су вечерас у финалу првенства у Братислави савладали Шпанију са 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 25:22).

Најефикаснији у српском тиму био је Никола Мишковић са 23 поена, Марко Пецарски постигао је 14, уз 10 скокова, а Алекса Ускоковић је имао 12 поена и девет скокова.

Изабраници селектора Владе Јовановића освојили су укупно четврто злато у историји за Србију. Селектор се после 2009. још једном окитио златом. 

Овог пута су узданице српске кошарке у окршају за злато са Фуријом били: Балша Копривица, Стефан Момиров, Алекса Матић, његов имењак Алекса Ускоковић, Данило Петровић, Вук Вуликић, Филип Петрушев, Андрија Марјановић, Марко Шаренац, Тадија Тадић, Марко Пецарски, Никола Мишковић. 

Наши момци су на почетку повели, али су после краћег опуштања дозволили противнику серију од 6:0 што је значило преокрет у корист противника. Шпанија је том серијом успоставила контролу у првој четвртини коју је решила у своју корист са 18:11. 

Промашај Марјановића и погодак Мартинеса за +10 Шпанаца нису наговештавали повољан исход на старту друге четвртине. Слика се убрзо променила, а млади кошаркаши Србије успели да сустигну дефицит који је износио 11 поена и на полувреме оду са поеном заостатка пошто су другу деоницу добили са 17:11. 

У том тренутку је радила одбрана, али је прорадио и напад да би се после полувремена на терену појавила фурија али у дресовима са српским грбом. "Орлићи" су трећу деоницу добили са 21:11 и трасирали себи пут ка злату. 

Тај пут је настављен и у последњој деоници у којој је Србија имала предност од 68:50 и претила да декласира ривала. Уследило је спуштање ноге са гаса, Шпанци су направили серију 10:0, али им она није била довољна да дођу до преокрета у финишу меча, па је Србија освојила злато. 

Први тренер репрезентације био је Владе Јовановић, под чијим вођством је освојено и претходно европско злато, у Мецу 2009. године.

Србија је почела ЕП поразом, управо од Шпаније (70:76), а онда ушла у серију победа, током које су падали Италија (63:46), Украјина (72:63), у осмини финала Немачка (71:64), у четвртфиналу Босна и Херцеговина (82:50), у полуфиналу Литванија (83:77) и коначно Шпанци, дужници из првог кола.

Браво момци!



Цопy Мец 2009. - Пасте Братислава 2017. године! Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије поново је шампион Европе, пошто су великом финалу прегажени шпански класићи и то резултатом 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 22:25)!

Ако се питате зашто смо текст почели сентенцом која говори да је победнички рецепт ископиран и пренет на период осам година касније, то је зато што је мастермајнд иза целе приче исти човек - Владе Јовановић! Тренер који је јуниорској репрезентацији донео последње европско злато те 2009. године у Мецу, када је разбијен домаћин као велики фаворит тог турнира, а исто је учинио и сада у Братиславе, такође против можда и првог кандидата за најсјајније одличје! 

Подсетимо се, те 2009. године Немања Јарамаз, Александар Поњавић, Петар Торлак, Милош Трипковић, Никола Вукасовић, Милић Благојевић, Данило Анђушић, Лазар Радосављевић, Немања Бешовић, Никола Рондовић, Бранислав Ђекић и Дејан Мусли су под Јовановићевомкомандом направили фантастичан успех, а сада су то учинили Никола Мишковић, Балша Копривица, Стефан Момиров, Алекса Ускоковић, Вук Вуликић, Филип Петрушев, Андрија Марјановић, Тадија Тадић, Данило Петровић, Марко Пецарски, Марко Шаренац и Алекса Матић!

Осим што је злато коначно враћено у трофејну ризницу Кошаркашког савеза Србије, заустављен је и страшан пад на јуниорским континенталним такмичењима, пошто је пре две године заузето пето, а прошлог лета тек десето место... 

Јунак златног похода суперталентованих Орлића је бисер Мега Лекса Никола Мишковић, који је меч завршио са 23 поена, те три скока и две асистенције, док је огроман утицај на крају имао и невероватни Марко Пецарски! Страшни центар поново је убележио дабл-дабл са 14 поена и 11 скокова, а затим је убележио још четири асистенције, украдену лопту и три блокаде! 

Док су двојица ултраталентованих клинаца из Мегиног погона затрпавала кош Шпаније, надарени плејмејкер Вук Вуликић делио је асистенције као бомбоне, а на крају их је скупио чак осам! Довољно да се противнику на другој страни терена поремети ритам и направи велики подухват! 

Мада би погрешно било изоставити све момке који су уткали своје име у историјски подухват, треба истаћи и тандем Црвене звезде Алекса Ускоковић - Стефан Момиров, који је заједно искомбиновао 24 поена (по 12 обојица), те 12 скокова, четири асистенције и три украдене лопте! 

Довољно је показатеља колико је шпанска одбрана имала мука на овом мечу, иако утакмица није почела најбоље по Орлиће. Шпанија је прву деоницу завршила испред противника, али се све експресно променило у наставку утакмице. 

Највећи утицај на сам ток меча имала су дешавања у трећем, а посебно завршном кварталу утакмице, када је српска одбрана потпуно експлодирала! И учинила да се једно од најјачих шпанских оружја, шут са дистанце, претвори у испаљивање ћорака. На крају само три поготка са дистанце из чак шеснаест покушаја! 

Мада то коначни резутлат не потврђује, Србија је у једном тренутку имала и максималних 18 поена вишка. Шпанија је, ипак, успела да сачува образ, па је на крају разлика била нешто пристојнија, али опет недостижна! 

Код Шпанаца најефикаснији био је Серхи Мартинез са 23 поена, чему је додао још седам ухваћених лопти. 

Фантастичан учинак младог српског тима, који враћа наду да би после актуелне генерације Орлова низ резултата могао да се настави.

Свака част, Орлићи! 

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

07.08.2017 04:33

Браво за момке. О њима ће се писати дан или два и сви ће их заборавити јер су нам битнији Раста, Цеца,Дара, Рада, Сека и остали интелектуалци и "европски прваци".

ОДГОВОРИТЕ