Video: OD ZLATA ORLIĆI!

Srbija šampion Evrope! "Orlići" deklasirali Španiju u finalu U18 Evropskog prvenstva u Bratislavi. "Eksplodirao" Nikola Mišković, ubacivši 23 poena. Adios Furija, mladi košarkaši šampioni Evrope! Fantastičan uspeh srpskog juniorskog tima.

Košarka 06.08.2017 | 22:30
Video: OD ZLATA ORLIĆI!
Mladi košarkaši su večeras u finalu prvenstva u Bratislavi savladali Španiju sa 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 25:22).

Najefikasniji u srpskom timu bio je Nikola Mišković sa 23 poena, Marko Pecarski postigao je 14, uz 10 skokova, a Aleksa Uskoković je imao 12 poena i devet skokova.

Izabranici selektora Vlade Jovanovića osvojili su ukupno četvrto zlato u istoriji za Srbiju. Selektor se posle 2009. još jednom okitio zlatom. 

Ovog puta su uzdanice srpske košarke u okršaju za zlato sa Furijom bili: Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Matić, njegov imenjak Aleksa Uskoković, Danilo Petrović, Vuk Vulikić, Filip Petrušev, Andrija Marjanović, Marko Šarenac, Tadija Tadić, Marko Pecarski, Nikola Mišković. 

Naši momci su na početku poveli, ali su posle kraćeg opuštanja dozvolili protivniku seriju od 6:0 što je značilo preokret u korist protivnika. Španija je tom serijom uspostavila kontrolu u prvoj četvrtini koju je rešila u svoju korist sa 18:11. 

Promašaj Marjanovića i pogodak Martinesa za +10 Španaca nisu nagoveštavali povoljan ishod na startu druge četvrtine. Slika se ubrzo promenila, a mladi košarkaši Srbije uspeli da sustignu deficit koji je iznosio 11 poena i na poluvreme odu sa poenom zaostatka pošto su drugu deonicu dobili sa 17:11. 

U tom trenutku je radila odbrana, ali je proradio i napad da bi se posle poluvremena na terenu pojavila furija ali u dresovima sa srpskim grbom. "Orlići" su treću deonicu dobili sa 21:11 i trasirali sebi put ka zlatu. 

Taj put je nastavljen i u poslednjoj deonici u kojoj je Srbija imala prednost od 68:50 i pretila da deklasira rivala. Usledilo je spuštanje noge sa gasa, Španci su napravili seriju 10:0, ali im ona nije bila dovoljna da dođu do preokreta u finišu meča, pa je Srbija osvojila zlato. 

Prvi trener reprezentacije bio je Vlade Jovanović, pod čijim vođstvom je osvojeno i prethodno evropsko zlato, u Mecu 2009. godine.

Srbija je počela EP porazom, upravo od Španije (70:76), a onda ušla u seriju pobeda, tokom koje su padali Italija (63:46), Ukrajina (72:63), u osmini finala Nemačka (71:64), u četvrtfinalu Bosna i Hercegovina (82:50), u polufinalu Litvanija (83:77) i konačno Španci, dužnici iz prvog kola.

Bravo momci!



Copy Mec 2009. - Paste Bratislava 2017. godine! Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije ponovo je šampion Evrope, pošto su velikom finalu pregaženi španski klasići i to rezultatom 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 22:25)!

Ako se pitate zašto smo tekst počeli sentencom koja govori da je pobednički recept iskopiran i prenet na period osam godina kasnije, to je zato što je mastermajnd iza cele priče isti čovek - Vlade Jovanović! Trener koji je juniorskoj reprezentaciji doneo poslednje evropsko zlato te 2009. godine u Mecu, kada je razbijen domaćin kao veliki favorit tog turnira, a isto je učinio i sada u Bratislave, takođe protiv možda i prvog kandidata za najsjajnije odličje! 

Podsetimo se, te 2009. godine Nemanja Jaramaz, Aleksandar Ponjavić, Petar Torlak, Miloš Tripković, Nikola Vukasović, Milić Blagojević, Danilo Anđušić, Lazar Radosavljević, Nemanja Bešović, Nikola Rondović, Branislav Đekić i Dejan Musli su pod Jovanovićevomkomandom napravili fantastičan uspeh, a sada su to učinili Nikola Mišković, Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Uskoković, Vuk Vulikić, Filip Petrušev, Andrija Marjanović, Tadija Tadić, Danilo Petrović, Marko Pecarski, Marko Šarenac i Aleksa Matić!

Osim što je zlato konačno vraćeno u trofejnu riznicu Košarkaškog saveza Srbije, zaustavljen je i strašan pad na juniorskim kontinentalnim takmičenjima, pošto je pre dve godine zauzeto peto, a prošlog leta tek deseto mesto... 

Junak zlatnog pohoda supertalentovanih Orlića je biser Mega Leksa Nikola Mišković, koji je meč završio sa 23 poena, te tri skoka i dve asistencije, dok je ogroman uticaj na kraju imao i neverovatni Marko Pecarski! Strašni centar ponovo je ubeležio dabl-dabl sa 14 poena i 11 skokova, a zatim je ubeležio još četiri asistencije, ukradenu loptu i tri blokade! 

Dok su dvojica ultratalentovanih klinaca iz Meginog pogona zatrpavala koš Španije, nadareni plejmejker Vuk Vulikić delio je asistencije kao bombone, a na kraju ih je skupio čak osam! Dovoljno da se protivniku na drugoj strani terena poremeti ritam i napravi veliki poduhvat! 

Mada bi pogrešno bilo izostaviti sve momke koji su utkali svoje ime u istorijski poduhvat, treba istaći i tandem Crvene zvezde Aleksa Uskoković - Stefan Momirov, koji je zajedno iskombinovao 24 poena (po 12 obojica), te 12 skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte! 

Dovoljno je pokazatelja koliko je španska odbrana imala muka na ovom meču, iako utakmica nije počela najbolje po Orliće. Španija je prvu deonicu završila ispred protivnika, ali se sve ekspresno promenilo u nastavku utakmice. 

Najveći uticaj na sam tok meča imala su dešavanja u trećem, a posebno završnom kvartalu utakmice, kada je srpska odbrana potpuno eksplodirala! I učinila da se jedno od najjačih španskih oružja, šut sa distance, pretvori u ispaljivanje ćoraka. Na kraju samo tri pogotka sa distance iz čak šesnaest pokušaja! 

Mada to konačni rezutlat ne potvrđuje, Srbija je u jednom trenutku imala i maksimalnih 18 poena viška. Španija je, ipak, uspela da sačuva obraz, pa je na kraju razlika bila nešto pristojnija, ali opet nedostižna! 

Kod Španaca najefikasniji bio je Serhi Martinez sa 23 poena, čemu je dodao još sedam uhvaćenih lopti. 

Fantastičan učinak mladog srpskog tima, koji vraća nadu da bi posle aktuelne generacije Orlova niz rezultata mogao da se nastavi.

Svaka čast, Orlići! 

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

07.08.2017 04:33

Bravo za momke. O njima će se pisati dan ili dva i svi će ih zaboraviti jer su nam bitniji Rasta, Ceca,Dara, Rada, Seka i ostali intelektualci i "evropski prvaci".

ODGOVORITE