Занемарени: И болни дижу глас

1250 пацијената којима живот зависи од хемодијализе у Републици Српској најавили су штрајк због давно датих, а неиспуњених обећања премијерке Жељке Цвијановић и ресорног министра Драгана Богданића.

Република Српска 06.08.2017 | 19:57
Занемарени: И болни дижу глас
Статус стопостотног инвалида давно им је укинут, због чега не остварују никаква права. Један од пацијената тврди да му је због неадекватног третмана у дијализном центру у Лакташима здравље додатно погоршано.

Мирко Тодоровић већ 9 и по година редовно иде на дијализу у Лакташе. Одлучио је, како каже, да проговори у условима лијечења у дијализним центрима. Тврди да је због прљаве воде добио сепсу, воду у плућима и изгубио вид. Због сепсе је, каже, 5 дана био у коми.

"Био сам у коми од недјеље навече до четвртка у подне, имао сам високу температуру, која је узроковала ударање рукама у кревет, био сам завезан; онда сам био на нефрологији 15 дана, огромне посљедице од тога имам", прича Тодоровић.

20 мјесеци је био увјерен да има туберкулозу, јер су му такву дијагнозу написали, а касније у рачунару обрисали. То је узроковало велике проблеме, јер је физички морао да се раздвоји од супруге, дјеце и унука. То је, каже, био разлог да против доктора Александра Арежине и директорице Дијализног центра Сање Козлик поднесе кривичну пријаву.

Контактирали смо и директорицу Дијализног центра у Бањалуци Сању Козлик. Службеница није хтјела или није смјела да нам каже да је Козликова на годишњем одмору, па нам је рекла да је контактирамо имејлом. Међутим, вратио нам се аутоматски одговор да је Козликова одсутна наредних 10 дана.

Недовољан број стручног кадра, непостојање треће смјене, али и немогућност трансплатације неки су од разлога штрајка који су дијализни пацијенти најавили.

"Највјероватније 100-200 људи, видјећемо колико ће нас доћи пред зграду Скупштине РС или пред Министарство здравства. Нећемо се укључити на дијализу док се ова битна питања не ријеше, добиће 4 или 5 ставки које ми тражимо да се хитно ријеше. А што се тиче обећања г. Цвијановић и министра Богданића, прије двије године дато обећање на састанку да ће по 100 марка мјесечно добијати дијализни пацијенти, а затим и сви остали који су тешки инвалиди или који имају тјелесно оштећење због било које друге болести, нажалост до дана данашњег није испуњено", каже предсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој Драгана Глигорић.

Набавка апарата за типизацију, којим би се изводила кадаверична трансплатација, помогла би дијализним пацијентима у Српској, али би угрозила бизнис фирмама које се баве дијализом. Услуге дијализе за пацијенте Република Српска плаћа једној њемачкој и једној холандској фирми “Фрезенијусу” и “Интернационал дијализа центру”.

Уговоре са ове двије фирме Влада Српске је потписала 2007. године, који су на снази до 2022. године, о чему је БН телевизија у више наврата извјештавала.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шкрбић Ранко

06.08.2017 18:43

Ви сте само потрошачи услуге коју ја контролишем, како вам то није јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Скрбицу од Богданица

06.08.2017 19:06

Ја сам ту да заститим твој криминал и да га подигнем на јос виси ниво - да ли је то теби јасно!

Name

Милена поповиц

09.04.2018 18:16

Зао ми је овог цовјека.

Name

Милена поповиц

12.05.2018 22:15

Теско.

Name

Милена поповиц

12.05.2018 22:17

Ух.

Name

како коме

06.08.2017 19:35

Мени је јасно да си ти најуспјешнији бизнисмен на болесном човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена поповиц

09.04.2018 18:19

Зао ми је овог цовјека.

ОДГОВОРИТЕ