Zanemareni: I bolni dižu glas

1250 pacijenata kojima život zavisi od hemodijalize u Republici Srpskoj najavili su štrajk zbog davno datih, a neispunjenih obećanja premijerke Željke Cvijanović i resornog ministra Dragana Bogdanića.

Republika Srpska 06.08.2017 | 19:57
Zanemareni: I bolni dižu glas
Status stopostotnog invalida davno im je ukinut, zbog čega ne ostvaruju nikakva prava. Jedan od pacijenata tvrdi da mu je zbog neadekvatnog tretmana u dijaliznom centru u Laktašima zdravlje dodatno pogoršano.

Mirko Todorović već 9 i po godina redovno ide na dijalizu u Laktaše. Odlučio je, kako kaže, da progovori u uslovima liječenja u dijaliznim centrima. Tvrdi da je zbog prljave vode dobio sepsu, vodu u plućima i izgubio vid. Zbog sepse je, kaže, 5 dana bio u komi.

"Bio sam u komi od nedjelje naveče do četvrtka u podne, imao sam visoku temperaturu, koja je uzrokovala udaranje rukama u krevet, bio sam zavezan; onda sam bio na nefrologiji 15 dana, ogromne posljedice od toga imam", priča Todorović.

20 mjeseci je bio uvjeren da ima tuberkulozu, jer su mu takvu dijagnozu napisali, a kasnije u računaru obrisali. To je uzrokovalo velike probleme, jer je fizički morao da se razdvoji od supruge, djece i unuka. To je, kaže, bio razlog da protiv doktora Aleksandra Arežine i direktorice Dijaliznog centra Sanje Kozlik podnese krivičnu prijavu.

Kontaktirali smo i direktoricu Dijaliznog centra u Banjaluci Sanju Kozlik. Službenica nije htjela ili nije smjela da nam kaže da je Kozlikova na godišnjem odmoru, pa nam je rekla da je kontaktiramo imejlom. Međutim, vratio nam se automatski odgovor da je Kozlikova odsutna narednih 10 dana.

Nedovoljan broj stručnog kadra, nepostojanje treće smjene, ali i nemogućnost transplatacije neki su od razloga štrajka koji su dijalizni pacijenti najavili.

"Najvjerovatnije 100-200 ljudi, vidjećemo koliko će nas doći pred zgradu Skupštine RS ili pred Ministarstvo zdravstva. Nećemo se uključiti na dijalizu dok se ova bitna pitanja ne riješe, dobiće 4 ili 5 stavki koje mi tražimo da se hitno riješe. A što se tiče obećanja g. Cvijanović i ministra Bogdanića, prije dvije godine dato obećanje na sastanku da će po 100 marka mjesečno dobijati dijalizni pacijenti, a zatim i svi ostali koji su teški invalidi ili koji imaju tjelesno oštećenje zbog bilo koje druge bolesti, nažalost do dana današnjeg nije ispunjeno", kaže predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Dragana Gligorić.

Nabavka aparata za tipizaciju, kojim bi se izvodila kadaverična transplatacija, pomogla bi dijaliznim pacijentima u Srpskoj, ali bi ugrozila biznis firmama koje se bave dijalizom. Usluge dijalize za pacijente Republika Srpska plaća jednoj njemačkoj i jednoj holandskoj firmi “Frezenijusu” i “Internacional dijaliza centru”.

Ugovore sa ove dvije firme Vlada Srpske je potpisala 2007. godine, koji su na snazi do 2022. godine, o čemu je BN televizija u više navrata izvještavala.



(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Škrbić Ranko

06.08.2017 18:43

Vi ste samo potrošači usluge koju ja kontrolišem, kako vam to nije jasno?

ODGOVORITE
Name

re Skrbicu od Bogdanica

06.08.2017 19:06

Ja sam tu da zastitim tvoj kriminal i da ga podignem na jos visi nivo - da li je to tebi jasno!

Name

Milena popovic

09.04.2018 18:16

Zao mi je ovog covjeka.

Name

Milena popovic

12.05.2018 22:15

Tesko.

Name

Milena popovic

12.05.2018 22:17

Uh.

Name

kako kome

06.08.2017 19:35

Meni je jasno da si ti najuspješniji biznismen na bolesnom čovjeku.

ODGOVORITE
Name

Milena popovic

09.04.2018 18:19

Zao mi je ovog covjeka.

ODGOVORITE