Храна из ЕУ кроз Хрватску до БиХ

Република Српска је у првом полугодишту ове године увезла хране и живих животиња у вриједности приближно 193 милиона долара, или за четири одсто више него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику Српске.

Босна и Херцеговина 06.08.2017 | 10:37
Храна из ЕУ кроз Хрватску до БиХ
У истом периоду вриједност извоза у тој категорији износио је нешто више од 82 милиона долара.

У првом полугодишту ове године увезено је животињских и биљних уља и масти у вриједности од 19,6 милиона долара, док је вриједност извоза тих категорија била око шест пута мања.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави истраживањем тржишта, рекла је да је значајна вриједност оствареног увоза хране и категорија производа везаних за исхрану у односу на величину тржишта Српске, као и да је значајан дисбаланс између увоза и извоза.

Према њеним ријечима, тржиште Републике Српске и цијеле БиХ погодно је за остваривање увоза, јер су увозници у повољнијем положају од извозника.

Они су у повољнијем положају у првом реду захваљујући систему каренси борда, то јест валутног одбора на којем почива политика Централне банке БиХ, а који одређује фиксан курс КМ.

"Другу погодност за увознике можемо гледати у томе што је највећи дио увоза, око 70 одсто када је ријеч о храни и артиклима који се користе у прехрани, остварен са ЕУ. Европски пут БиХ је обавезује на примјену разних уговора са том групацијом земаља, међу којима је отварања свог тржишта и константно укидање царина на велики број производа", навела је Стојадиновићева.

Она је истакла да се укидањем царина увозницима у калкулацији цијене производа које ће нудити на овом тржишту губе царински трошкови, те преко Хрватске се, као кроз неки лијевак, призводи сливају на наше тржиште.

Стојадиновићева је навела да, уз ово, производи који се дистрибуишу из ЕУ на тржишта ван те групације, су значајно субвенционисани, дају се премије и друге погодности, а што ће се у коначници одразити на то да ће се снизити коначна продајна цијена производа који стигне на тржиште Српске.

"Када се све то узме у обзир, као и то да су трошкови производње по јединици производа у ЕУ знатно нижи него код нас, онда ништа чудно да је и продајна цијена њихових производа често нижа него цијена домаћег производа", истакла је Стојадиновићева.

Она је додала да је присутна и јака промоција производа, у шта се издвајају значајна средства.

Стојадиновићева је навела да погодности пласману великог броја производа на тржиште Републике Српске омогућава и то што у Српској не постоје велики произвођачи или дистрибутери, као и да нема формирања холдинга за одређену врсту послова.

"Не желим сада улазити у то какав се квалитет производа нуди на тржишту Српске, али увјерена сам да ће у будућности долазити до све агресивнијих наступа у циљу заузимања све већег тржишног учешћа за увезене прехрамбене производе, јер се тржишта хране и енергије данас сматрају стратешким", рекла је Стојадиновићева.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

родјо

06.08.2017 09:39

Давно сам о овоме писао.Знате ли ви колико коста само 100 тона хране да би се унистило??? Наравно која висе није за употребу. Али због тога постоје тзв треце земље или несврстани,који нису нигдје сврстани са својим корумпираним политицарима.....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

06.08.2017 10:19

Ста моземо кад је из ЕУ јевиније.Постали смо готовани,ниста нам се не исплати производит.Ми нецемо да капа пара него ми би да заграбимо одма пуну канту. То висе не фукцонисе,мала бара пуно крокодила.Данас је тезе робу пласират него произвест.

Name

Гојко

06.08.2017 14:05

Јел јопет Додик крив?

Name

рибар

06.08.2017 10:36

Тржиште хране и енергије данас сматрају стратешким, рече дама и потврди оно што сви знају осим наших у влади, поготово у министарству пољопривреде. У колумни" Како преживјети 2013 годину?" објављену октобра 2012 године предложио сам једноставно рјешење за стратешки развој пољопривреде за наредне четири године. Предлагао сам влади и надлежном министарству да одвоје на годишњем нивоу пола милијарде марака у пољопривреду, значи 2 милијарде за прошле четири године. Да не објашњавам, све је из реалних оквира било, предвиђено је 20% буџета,, односно 300 милиона КМ дала би влада, 200 милиона из буџета општине. Четири године нису ништа, замислите да су ме послушали? Данас би били извозник хране, имали би У РОБНИМ РЕЗЕРАВАМ ХРАНЕ ЗА НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ УНАПРИЈЕД, односно, имали би развијену пољоппривредну инфраструктуру, увезане задруге, пољопривредна добра, прехрамбене комбинате и школство прилагођено овој стратешкој грани привреде. Било би запослено на двадесет хиљада породичних домаћинстава и најмање пар хиљада би било запослено у комлеметарним гранама привреде. Нажалост ево истине. За овај период толико је покрадено новца на разним тендерима, јавним набавкама и слично, од републичког, до локалног нивоа власти. Министарство је уложило за четири године око 220 милиона КМ, од тога трећину ненамјенски. Зато, умјесто да развијамо бар једну по једну грану индустрије, ми смо у задњих четири године угасили још пар хиљада пољопривредних породичних домаћинстава. Није исто знати на више начина оплодити краву, засадити воћку и опрганизовати овако озбиљну грану привреде, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

06.08.2017 11:32

Све сто си изнио мозе да продје и стоји ал пола милијарде марака да ова влада има виска па да улози у несто??? Немају ни веце економије а не ова пропала лоповска гдје кад се бавис неком пољопривредном граном цекас бербу ко лото извлацење па кад накупци додју да пуне хладњаце ако цијена буде мала падас скроз а ако си те среце да се роба трази онда се несто и добије

Name

рибар-бале

06.08.2017 12:23

Тај приједлог је био за планирану економску политику и пројектоване буџете Републике Српске и локалних самоуправа за 2013 годину. Тада је било више пара, а много мање дугова. Не можеш добити, ако ниси уложио? Иначе, краде се од садашњег буџета,што од редовног прилива, што од кредита. Значи, одговорно тврдим, крало се наведене четири године 2013- 2016 године из буџета владе и локалних самоуправа пола милијарде укупно на годишњем нивоу. ЗАМИСЛИ САД КОЛИКО СЕ СТВАРНО УТАЈИ ПОРЕЗА НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ ПРЕКО УВОЗА У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И УТАЈОМ КРОЗ РАЗНЕ ВИДОВЕ МАЛВЕРЗАЦИЈА УНУТАР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? ИСТО РАДЕ И У ФЕДЕРАЦИЈИ.

Name

всс

06.08.2017 11:58

То увозе бизнисери. До јуце неибразовани хостаплери. Данас увазени приврефници. САД и ЕУ су нам увели систем у којем је све наопако. Све насе фабрике унистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

06.08.2017 13:27

Влада ниста не увози,увозе трговацке фирме.Тразе где је јефимије одма имају вецу марзу.Сава из Бијељне висе увози из Хрватске и Мадарске него сто откупи у Семберији.Нетреба се љутит свака фирма трази квалитетну робу а богами и јефтинију. Морамо прилагодит ЕУ ценама.Многи казу домаце је.Постено купац гледа и квалитет и цијену.