Видео - СП: Гетлин скинуо Болту круну!

Јусеин Болт није успео да се опрости са титулом првака света од атлетике, нови најбржи човек на свету је Џастин Гетлин! Гетлин нови првак света, Болту бронза! Времешни Американац после 12 година вратио светску титулу на 100 метара! Дебитант Кристијан Коулмен други, а Усеин Болт тек трећи на опроштајном такмичењу.

Остали спортови 06.08.2017 | 01:48
Видео - СП: Гетлин скинуо Болту круну!
Јамајчанин је у својој последњој трци на 100 метара освојио треће место иза двојице Американаца, јер је неочекивано бржи од њега био и Кристијан Колеман.

Четврте титуле првака света опет га је коштао лош старт. Као и у полуфиналу, успео је у финишу да надокнади већи део заостатка, али није имао довољно времена ни снаге да у фото-финишу престигне Американце.

Гетлин је после трке "утишавао" публику прстом преко уста, али се онда поклонио Болту који га је загрлио и уз благи осмех му честитао титулу најбржег човека на свету.

Гетлин је до титуле стигао истрчавши своју најбољу трку у сезони са 9,92 секунде, престигавши у последњим метрима земљака Колемана.

Он је други пут у каријери освојио златну медаљу на Светском првенству, прву од Хелсинкија 2005. године. То му је било последње злато у каријери, током које је два пута био суспендован због допинга.

Његов 21-годишњи земљак Колеман је освојио прву медаљу на великим такмичењима у каријери. До сада је био само трећи на Панамеричким јуниорским играма и првак Америка до 23 године у штафети.

Колеман је овог 5. августа два пута у року од три сата био бржи од светског рекордера Болта, јер га је победио и у полуфиналној трци за једну стотинку. Јамајчанин је иначе истрчао своју најбољу трку ове сезоне!

Млади Американац је водио током већег дела финала, Болт је јурио њега и у финишу га скоро стигао, али није ни приметио да је са десне стране први кроз циљ протрчао Гетлин.

Болт је тако остао без круне најбржег спринтера на свету пред пензију, а остао је на три титуле првака света на 100 метара (Берлин 2009, Москва 2013, Пекинг 2015).

Шансу да се пензионише као шампион имаће у штафети 4x100 метара, која је на програму следеће суботе.



Усеин Болт (30) није успео да освоји четврту златну медаљу на 100 метара на шампионатима света!

Његове последње велике индивидуалне титуле у каријери остаће оне које је на Олимпијским играма у Рију освојио на 100 и 200 метара, пошто ће на СП у Лондону учествовати још само у штафети 4x100 и тиме се опростити од атлетике.

У финалној трци на 100 метара, победила су га двојица Американаца - ветеран Џастин Гетлин (35) и млади Кристијан Коулмен (21), који је имао најбољи резултат у полуфиналу.

Гетлин је тријумфовао у времену 9,92 секунде - трчећи у седмој стази - Коулмен је прешао деоницу за 9,94, а Болт за 9,95 секунди.

Гетлин је последње злато на СП освојио у Хелсинкију 2005, на 100 и 200 метара, потом је четири године паузирао због допинга (првобитно био суспендован на осам година), а на СП 2013. и 2015, као и на ОИ у Рију, био је сребрни на 100 метара - увек иза Болта.

"Нисам слушао звиждуке са трибина. Концентрисао сам се на стазу и урадио оно што је требало. Размишљао сам шта бих све могао да урадим ако победим, али нисам урадио ништа од тога. Ово је Болтова последња трка и невероватан догађај. Ми смо противници на стази, али у простору за загревање се шалимо и лепо дружимо. Честитао ми је и рекао да нисам заслужио да ми звижде. Он је инспирација", прокоментарисао је Џастин Гетлин.

Јамајчанин је прекинуо низ од девет година непобедивости на СП и ОИ, у било којој дисциплини - ако не рачунамо дисквалификације штафете 4x100 на ОИ у Пекингу 2008. и његову дисквалификацију због неправилног старта у Даегуу 2011, у финалу на 200 метара.

Гетлин је први коме је Болт пружио руку после проласка кроз циљ још од СП у Осаки 2007, када га је у трци на 200 метара надмашио Тајсон Геј. Ако рачунамо апсолутно сва такмичења и митинге на којима је учествовао, почев од Пекинга 2008. па до вечерас, забележио је победе у 135 од 142 трке.

"Било је предивно", рекао је Болт о реакцији публике након финала на 100 метара.

"Знао сам да ће људи доћи и подржати ме, само сам тужан што нисам успео да победим. Лош старт ме је 'убио'. Обично постајем бољи у том сегменту како такмичење одмиче, али овог пута се то није десило и зато сам изгубио... Гетлин је одличан такмичар и добра особа. Да бисте га победили, морате да будете на свом највишем нивоу".

Већ од квалификација у петак увече видело се да популарни Јуса, како је волео да га зове покојни коментатор РТС Душко Кораћ, није "онај стари".

Жалио се на лоше стартне блокове, заостајао у првих 30-40 метара и био приморан да вади "кестење из ватре" у другом делу трке, како у квалификацијама, тако и у полуфиналу, када је "очински" пустио Коулмена да ипак заузме прво место.

Његови навијачи веровали су да ће искуством и дугим кораком успети да надомести мањак квалитетних тренинга и такмичења ове године, међутим, испало је по чувеној народној пословици - "Крчаг иде на воду док се не разбије".

Усеин Болт ће се повући са осам олимпијских и 11 светских титула, али и као власник светских рекорда на 100 и 200 метара. Остаје да се види има ли снаге да са земљацима тријумфује у трци штафета и тако ипак оде у легенду на "филмски" начин...

Финале 100 метара:

1. Џастин Гетлин (САД) 9,92 секунди
2. Кристијан Колеман (САД) 9,94
3. Јусеин Болт (Јамајка) 9,95
4. Јохан Блејк (Јамајка) 9,99
5. Акани Симбине (ЈАР) 10,01
6. Џими Вико (Француска) 10,08
7. Рис Прескод (В. Британија) 10,17
8. Бингтијан Су (Кина) 10,27

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар