У Бечу служен парастос жртвама

Поводом Дана сјећања на прогнане и страдале Србе у бечком храму Светог Саве служен је парастос жртвама хрватске операције "Олуја".

Србија 05.08.2017 | 21:51
У Бечу служен парастос жртвама
"Хришћански временом можемо да праштамо, али да заборавимо не смијемо. Поука тога је да само јединством, уздањем у себе, заједничким напорима нашу државу побољшавамо, унапређујемо и тиме услове за живот српског народа", рекао је амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић.

Јанковић је најавио да ће Амбасада и Српска православна црква у Аустрији истрајати и настојати да окупи убудуће што више људи како би сјећање на те тренутке, као опомена за будућност, остали присутни у успоменама и као поука за будуће генерације, јавио је Тањуг.

Он је подсјетио да су хрватске војне, паравојне и полицијске јединице прије 22 године, само током операције "Олуја", у првој седмици августа протјерале више од 250.000 Срба из Крајине, као и да је кроз друге операције у источној и западној Славонији, и са других територија и градова Хрватске током 1990-тих прогнано још најмање толико Срба.

"Кроз те акције, али и друге методе притисака, напада на Србе, њихове објекте и Српску православну цркву, подстицањем антисрпског расположења, редефинисањем историје и чињеница из Другог свјетског рата, те глорификацијом усташтва и неофашизма удио српског становништва у укупној популацији те државе за само неколико година смањен је са преко 12 процената на испод четири одсто", указао је амбасадор Јанковић.

Хрватска војно-полицијса акција кодног имена "Олуја", у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, махом цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано око 200.000 Срба са својих вијековних огњишта.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мм

06.08.2017 12:21

Отисли људи у Русију-немате ви праве информације сваке године је број срба у Аустрији све веци нека је и треба цестити људи оце радит само једну ману имају али не сви пуно краду,али то не раде прави срби него Роми којих има у Србији 70/ сто

ОДГОВОРИТЕ