БиХ: Сунце ће да тјера Мјесец

Убрзо након заласка Сунца у понедјељак, становници Босне и Херцеговине моћи ће посматрати дјелимично помрачење Мјесеца, саопштно је из Астрономског друштва Орион у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 05.08.2017 | 20:59
БиХ: Сунце ће да тјера Мјесец
Како наводе из Ориона, помрачење ће се видјети из Европе, Африке, Азије и Аустралије. Ово помрачење је по нечему веома необично. Наиме, помрачење почиње у 19 сати 22 минута, а Мјесец у Сарајеву излази у 19 сати и 54 минута. Истовремено Сунце залази у 20 сати и 2 минута па се појава практично дешава у моменту заласка Сунца.

Максимална фаза ће се десити у 20 сати и 20 минута. Тада ће се Мјесец налазити веома ниско над југоисточним хоризонтом. Зато у моменту максимума практично није могуће видјети излазак помраченог Мјесеца. Он ће се тада налазити свега око 1 степен изнад математичког хоризонта.

Помрачење завршава у 21 сат и 18 минута. И тада ће бити ниско, али они који имају чист, планинама незаклоњен поглед ка југоистоку, имају шансе да виде посљедњи дио ове астрономске појаве. Инача, у максимуму ће бити помрачено око 25% мјесечевог диска. Као и код свих других помрачења, Мјесец ће се кроз земљину сјенку кретати са запада ка истоку.

Астрономско друштво Орион поводом овог догађаја организује отворење Сарајевског астрономског љета које ће бити обогаћено многим астрономским садржајима.

Телескопи ће бити постављени од 18 до 23 сата испред О.Ш ¨Скендер Куленовић¨ на Добрињи (шеталиште између хипермаркета Конзум и школе). На овом догађају сви заинтересовани ће моћи уживати посматрати примарно Сунце и Мјесец, те по могућности и друге небеске објекте.

Свако јавно посматрање које организује АД Орион је бесплатно, саопштено је.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

роцк

06.08.2017 16:33

Како су занимљиви ти природни феномени.

ОДГОВОРИТЕ