Ово је „граница“ између 2 океана

Као на географској карти – „граница“ између Пацифика и Атлантског океана је у виду јасне црте, а њихове воде као да не могу да се измешају! Наравно, реч је о локалној појави која ће нестати за неколико дана.

Свијет 05.08.2017 | 16:14
Ово је „граница“ између 2 океана
Овај атрактивни снимак начињен је са једног туристичког брода негде око Рта Хорн, најјужнијег врха Јужне Америке, где се ова два океана сусрећу.



И наравно да се мешају! Само тај процес траје „мало“ дуже него што бисмо очекивали, објашњавају стручњаци. Треба неколико дана да се воде различите густине и боје измешају једва пар центиметара.

Јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мешања као и за друге течности: дифузија две течности и физичко деловање.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро. Тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, тј. физичких утицаја на мешање – таласа, подводних струја, ветрова...

Такође, густина океана може утицати на местимично стварање ове видљиве „границе“, услед разлике у салинитетима воде.

Затим, ту су и приливи слатке воде од топљења глечера, велике реке које локално уносе и извесну количину глине и муља у океан и мењају му густину и боју, већи број алги с једне стране...

Међутим, на крају се све то измеша.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Малик

06.08.2017 00:33

Ал-Фурqаан 53. Он је двије водене површине једну поред друге оставио – једна је питка и слатка, друга слана и горка, а између њих је преграду и невидљиву брану поставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.08.2017 13:27

Објава у књиги цасној