Ovo je „granica“ između 2 okeana

Kao na geografskoj karti – „granica“ između Pacifika i Atlantskog okeana je u vidu jasne crte, a njihove vode kao da ne mogu da se izmešaju! Naravno, reč je o lokalnoj pojavi koja će nestati za nekoliko dana.

Svijet 05.08.2017 | 16:14
Ovo je „granica“ između 2 okeana
Ovaj atraktivni snimak načinjen je sa jednog turističkog broda negde oko Rta Horn, najjužnijeg vrha Južne Amerike, gde se ova dva okeana susreću.



I naravno da se mešaju! Samo taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci. Treba nekoliko dana da se vode različite gustine i boje izmešaju jedva par centimetara.

Jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja kao i za druge tečnosti: difuzija dve tečnosti i fizičko delovanje.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo. Tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih uticaja na mešanje – talasa, podvodnih struja, vetrova...

Takođe, gustina okeana može uticati na mestimično stvaranje ove vidljive „granice“, usled razlike u salinitetima vode.

Zatim, tu su i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje lokalno unose i izvesnu količinu gline i mulja u okean i menjaju mu gustinu i boju, veći broj algi s jedne strane...

Međutim, na kraju se sve to izmeša.

(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Malik

06.08.2017 00:33

Al-Furqaan 53. On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.

ODGOVORITE
Name

re

06.08.2017 13:27

Objava u knjigi casnoj