Опасне климатске промјене

Број умрлих од екстремних временских услова у Европи могао би бити педесетоструко увећан до краја овог вијека и, уколико ништа не буде учињено за смањење утицаја климатских промјена, само висока температура би до 2100. године могла узроковати 150. 000 смртних случајева.

Свијет 05.08.2017 | 09:30
Опасне климатске промјене
У истраживању чији су резултати објављени у журналу "Лансет - планетарно здравље", научници указују на то да климатске промјене постају све веће оптерећење за друштво и да би сваки други Европљанин могао да осјети посљедице, уколико не буде контроле емисија штетних гасова и екстремне температуре.

Према предвиђањима заснованим да неће бити смањења емисија штетних гасова нити побољшања у политици за смањење утицаја екстремних климатских услова, број смртних случајева повезаних са утицајем времена у Европи порашће са 3.000 годишње, колико је забиљежено између 1981. и 2010. године, на 152.000 годишње између 2071. године и 2100. године.

"У 21. вијеку, климатске промјене су једна од највећих глобалних пријетњи по људско здравље и њихов штетни утицај на друштво биће све више повезан са катастрофама изазваним екстремним временским условима", каже званичник из Заједничког истраживачког центра Европске комисије у Италији Ђовани Форцијери, који је коаутор студије.

Према његовим ријечима, уколико не буде хитног реаговања на глобално отопљење до краја вијека око 350 милиона Европљана годишње могло би бити изложено штетним климатским екстремима.

У студији је вршена анализа утицаја седам најштетнијих врста катастрофа повезаних са временским условима - топлотни и хладни талас, шумски пожари, суше, ријечне и приобалне поплаве те олујно невријеме у чланицама ЕУ, уз Швајцарску, Норвешку и Исланд.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар