Opasne klimatske promjene

Broj umrlih od ekstremnih vremenskih uslova u Evropi mogao bi biti pedesetostruko uvećan do kraja ovog vijeka i, ukoliko ništa ne bude učinjeno za smanjenje uticaja klimatskih promjena, samo visoka temperatura bi do 2100. godine mogla uzrokovati 150. 000 smrtnih slučajeva.

Svijet 05.08.2017 | 09:30
Opasne klimatske promjene
U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u žurnalu "Lanset - planetarno zdravlje", naučnici ukazuju na to da klimatske promjene postaju sve veće opterećenje za društvo i da bi svaki drugi Evropljanin mogao da osjeti posljedice, ukoliko ne bude kontrole emisija štetnih gasova i ekstremne temperature.

Prema predviđanjima zasnovanim da neće biti smanjenja emisija štetnih gasova niti poboljšanja u politici za smanjenje uticaja ekstremnih klimatskih uslova, broj smrtnih slučajeva povezanih sa uticajem vremena u Evropi porašće sa 3.000 godišnje, koliko je zabilježeno između 1981. i 2010. godine, na 152.000 godišnje između 2071. godine i 2100. godine.

"U 21. vijeku, klimatske promjene su jedna od najvećih globalnih prijetnji po ljudsko zdravlje i njihov štetni uticaj na društvo biće sve više povezan sa katastrofama izazvanim ekstremnim vremenskim uslovima", kaže zvaničnik iz Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije u Italiji Đovani Forcijeri, koji je koautor studije.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude hitnog reagovanja na globalno otopljenje do kraja vijeka oko 350 miliona Evropljana godišnje moglo bi biti izloženo štetnim klimatskim ekstremima.

U studiji je vršena analiza uticaja sedam najštetnijih vrsta katastrofa povezanih sa vremenskim uslovima - toplotni i hladni talas, šumski požari, suše, riječne i priobalne poplave te olujno nevrijeme u članicama EU, uz Švajcarsku, Norvešku i Island.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar