Британци осуђују притисак на ОБА

Босна и Херцеговина поново се налази у проблематичној фази јер су реформе заустављене, а политичари су концентрисани углавном на међусобне сукобе, упозорио је британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон, у интервјуу за бањалучке "Независне новине".

Босна и Херцеговина 04.08.2017 | 18:27
Британци осуђују притисак на ОБА
Фергусон је рекао да је то став који дијели цијела међународна заједница, укључујући и констатацију да политичари у БиХ својим дјелима показују да им уопште није стално подржати процес европских интеграција своје земље.

"Европска унија је дала јасан сигнал да БиХ сада озбиљно рескира поновни застој на свом европском путу. Континуитет у провеђењу реформи је заустављен. Умјесто да предлажу рјешења за озбиљне економске и социјалне проблеме с којима се суочавају обични грађани, већина ваших политичара се међусобно расправља и троши вријеме које ова земља нема. Остатак региона се креће ка чланству у ЕУ проводећи реформе и градећи инфраструктуру, а БиХ поново заостаје", рекао је Фергусон.

Он је оцијенио да би у овом тренутку власти на свим нивоима морале показати више одлучности у провођењу реформи, а опозицији је поручио да одустане од јефтиног популизма и поведе више рачуна о дугорочним интересима грађана.

Британски амбасадор критиковао је и ХДЗ-ов приједлог измјена изборног закона БиХ, оцијенивши да је ријеч о неусуглашеном тексту који нема никакве шансе да прође на Представничком дому.

По Фергусонову суду овај ХДЗ-ов поступак само је додатно и беспотребно закомпликовао стање у БиХ, јер је ријеч о једностраном приједлогу који уз то не уважава међународне обавезе БиХ.

"Сматрамо да нас постојећи приједлог још више удаљава од европских стандарда. Ово би могло отежати добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ јер су министри иностраних послова Уније јасно дали до знања да ће приликом разматрања захтјева БиХ за кандидатски статус посебну пажњу обратити на напредак у провођењу пресуде (Европског суда правде) у случају 'Сејдић и Финци'", истакао је Фергусон.

Приједлог ХДЗ-а односи се искључиво на измјене у начину избора хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ те избора посланика у Дому народа парламента Федерације БиХ и не нуди приједлоге за укидање дискриминације припадника националних мањина у изборном процесу.

Британски амбасадор је рекао како у међународној заједници имају разумијевања за ставове по којима су потребне измјене које би обухватале рјешавање неких легитимних захтјева Хрвата у БиХ, али то се мора учинити кроз приближавање земље стандардима Европске уније.

Фергусон је упозорио и на недопустиве политичке притиске на Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ истичући да то може додатно угрозити безбједност грађана БиХ.

Та агенција је на директној мети предсједника Републике Српске Милорада Додика, који ју је јавно прогласио "непријатељском", али и члана Предсједништва БиХ Драгана Човића, који тврди да унутар агенције постоје паралелни системи који дјелују по политичким налозима и критеријима.

"Веома сам забринут јер се чини како је ОБА постала мета најновијих сукоба између политичких странака. Ово је изузетно важна институција и кључни партнер у борби против тероризма и тешког и организованог криминала. Улози су високи. Ако се онемогућава да она ради свој посао, ризици по грађане ће се повећавати. Од политичара очекујемо одговорност. Очекујемо да Агенција ради свој посао професионално и детаљно, у интересу свих грађана у БиХ. Ово, наравно, укључује размјену обавјештајних података са властима у Републици Српској, али та обвеза је двострана, те и РС треба дијелити своје информације с ОБА", поручио је Фергусон.

(Независне новине)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дјоко

04.08.2017 16:32

Не кузим сто се гдин Фергусон брине о уласку БиХ у ЕУ кад Британија иде из ЕУ. Остало је све добро уоцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.08.2017 17:17

Па царе морас бити толико јак да мозес изаци из ЕУ. Сиротиња тези уласку и неким бенефицијама. Један кварт Лондона коста висе него цијела Српска.

Name

Трен

04.08.2017 19:37

Зато сто народ размишља као и Дјоко зато и живимо овако. Поредити нас и Британију је сулудо.

Name

Дјоко

04.08.2017 21:47

Јоја и Трен, одговори су вам за нула бодова.

Name

СУЦЕСКА АВДАГА

04.08.2017 21:51

НЕМАС ТИ ПРИКА СТА БИТИ ЗАБРИНУТ ЗАС БИХ ПОЛИТИЦАРЕ, ТРЕБА ДА СЕ БРИНЕС ЗА СЕБЕ. оД ТИХ ИСТИХ ПРОПАЛИХ БИХ ПОЛИТИЦАРА КОЈЕ КРИТИКУЈЕЈЕС ТРАЗИО СИ, И ДОБИО, УСЛУГЕ ЗА НЕКЕ СВОЈЕ ОДАБРАНЕ ТАЈКУНЕ, НАВОДНО БРИТАНСКЕ. ОД КОЈИХ ДОБАР ДЕО ЉУДИ ОСУДЈЕНИ НА КАЗНЕ ЗАТВОРА ЗА КРИМИНАЛ ИЛИ НА ИНТЕРПОЛОВИМ ПОТЕРНИЦАМА. И САД ТЕ ТЕ ИСТИ ПОЛИТИЦАРИ ДРЗЕ У САХУ, ДА НЕ КАЗЕМ НА МУ...А тО ТИ ЈЕ РЕАЛНОСТ ПРИКА... СВЕ ОСТАЛО ЈЕ БЛА, БЛА. ПОНЕКАД, КАО САДА, ТОБОЗЕ ИХ ПРОЗОВЕС А НЕ СМИЈЕС, КАО И СЕФ ОХР-А НИТИ ЈЕДНОГ ДА ОЗБИЉНО ПОТКАЦИС ИЛИ, НЕ ДАЈ БОЗЕ, СМИЈЕНИС. КОД НАС СЕ КАЗЕ : "ОЗНА СВЕ ДОЗНА". А НАСА ОЗНА ЈЕ БИЛА ЈАЦА ОД ВАСЕ МИ6. И ВИ СТЕ ТО ЗНАЛИ. ЗАТО СТЕ НАС (ВИ МИСЛИТЕ) И РАСТУРИЛИ. ПРЕМА ТОМЕ: НАРОД БИ РЕКАО "ПОКРИ СЕ МОКРОМ КРПОМ ПО ГЛАВИ"

Name

СЦХЛУСС

04.08.2017 21:54

Ови белосветски испицутуре никако да схвате да насим политицарима ЕУ не одговара. Где би могли да краду и пљацкају, заједно са вама из тзв. медјународне заједнице, тако успесно као у банана дрзавама. Одговара то и вама и њима. Сви у исту тикву писате, или прдите. Како вам се висе свидја. Сцхлусс

Name

Реал-ан

04.08.2017 16:32

Ево и ја сам забринут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

***Е

04.08.2017 16:35

Васе мудролије само су политицке царолије...ника краја до изадјемо пакла а доцепамо се раја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.08.2017 16:46

Врло цудно.Док је на целу ОБАе,био цовијек из редова СНСДа и ХДЗе тад та Агенција није била издајницка ,јер је слузила Додику,Цовицу да имају све информације које активности,које и против кога се врси истрага за разноразне лопоповлуке и криминале.Два највеца реметилацка фактора у БиХ су ова два побратима,који на све нацине зеле хаос у БиХ,само висе нема будала за ратовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зоки

04.08.2017 20:19

А кад је то било.

Name

Хех

04.08.2017 21:04

Није никад био неко из снсд и хдз, цитај мало

Name

Смијесно

04.08.2017 17:05

Ста је сада ???? У Подгорици су нас хвалили како је БиХ земља стабилности а сада овај казе да смо свима се смуцили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Британац за ЕУ

04.08.2017 17:10

Еууууууууеxит. ехехехехахахахахеууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

луд збуњен

04.08.2017 18:11

Па Британци су напустил ЕУ. Коме сада овај демагог дрзи предавањ?! Луд збуњеног!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

04.08.2017 19:01

Британци су створили ОБУ и контролисати без обзира на ЕУ.Оба је дијете Ми6

Name

ре Е

04.08.2017 21:42

То је то,свака цаст....!!!

Name

Овако

04.08.2017 20:00

И Британци и Американци запосљавају све сто зна босански и енглески. Американци су отворени и фино тразе за ЦИА, ФБИ и НСА - сједиста. Енглези тразе за у полицију. Цитам о меди, Босанки и Енглезу па се слатко смијем. Цитам и о 'Еуспектицима' па ми и сузе крену од смиха. Кад цете ви схватити ко сте, ста сте и ста сви ти људи хоце од вас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оба

04.08.2017 22:29

Боли Цовица и Додика сто висе не знају када Оба ради њихов криминал.

ОДГОВОРИТЕ