Србац:Обиљежена крсна слава

Служењем свете литургије, освећењем и ломљењем славског колача и свечаним ручком, мјештани србачког села Каоци данас су обиљежили крсну славу свог села и новог мјесног храма, Свете Марије Магдалине, у народу познатије као Блага Марија.

Република Српска 04.08.2017 | 18:10
Србац:Обиљежена крсна слава
Богослужење су обавили свештеници парохије србачке, са Жељком Сарићем на челу, док је кум славе по трећи пут био привредник из овог села Драго Ћирић.

Свечаности су присуствовали, поред мјештана Каоца и бројни Каочани који сада живе у другим мјестима, као и представници општинске управе, међу којима је био и начелник општине Млађан Драгосављевић, који, такодје, потиче из овог села.

Каочани, који имају чак пет гробаља у свом селу, чекали су пуних 90 година да саграде и богомољу. Након рјешавања локације и имовинско –правних односа, изградња је започела прије четири године и сада се налази у завршној фази.



Прва богослужења почела су прије три године, а њена изградња доприњела је стварању јединства и слоге која је годинама недостајала у овом селу.

„Ја вам желим пуно среће и здравља, да имате што више дјеце, да се мање свађате, а више пјевате, веселите и радујете. Да се више окупљамо и вјерујемо у бољи живот“, пожелио је кум Драго Ћирић.

Сличне жеље упутио је и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, апелујући посебно на јединство и медјусобмно поштовање.

„Учинимо додатне напоре да завршимо преостале радове у цркви, како бисмо је могли наредне године освештати уз присуство угледних гостију какве ова богомоља заслужује“, казао је Драгосављевић.

Он се истовремено захвалио свима онима који су на било који начин помогли да се овај храм напокон сагради у веома кратком времену.

Ово подмотајичко село има око 200 кућа са 450 становника. До сада нису имали цркву иако су у прошлости имали свештенике.



Обиљежавању крсне славе свој допринос дали су и најмлађи Каочани – чланови фолклорне секције, који су извели неколико народних игара.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар