Srbac:Obilježena krsna slava

Služenjem svete liturgije, osvećenjem i lomljenjem slavskog kolača i svečanim ručkom, mještani srbačkog sela Kaoci danas su obilježili krsnu slavu svog sela i novog mjesnog hrama, Svete Marije Magdaline, u narodu poznatije kao Blaga Marija.

Republika Srpska 04.08.2017 | 18:10
Srbac:Obilježena krsna slava
Bogosluženje su obavili sveštenici parohije srbačke, sa Željkom Sarićem na čelu, dok je kum slave po treći put bio privrednik iz ovog sela Drago Ćirić.

Svečanosti su prisustvovali, pored mještana Kaoca i brojni Kaočani koji sada žive u drugim mjestima, kao i predstavnici opštinske uprave, među kojima je bio i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, koji, takodje, potiče iz ovog sela.

Kaočani, koji imaju čak pet grobalja u svom selu, čekali su punih 90 godina da sagrade i bogomolju. Nakon rješavanja lokacije i imovinsko –pravnih odnosa, izgradnja je započela prije četiri godine i sada se nalazi u završnoj fazi.



Prva bogosluženja počela su prije tri godine, a njena izgradnja doprinjela je stvaranju jedinstva i sloge koja je godinama nedostajala u ovom selu.

„Ja vam želim puno sreće i zdravlja, da imate što više djece, da se manje svađate, a više pjevate, veselite i radujete. Da se više okupljamo i vjerujemo u bolji život“, poželio je kum Drago Ćirić.

Slične želje uputio je i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, apelujući posebno na jedinstvo i medjusobmno poštovanje.

„Učinimo dodatne napore da završimo preostale radove u crkvi, kako bismo je mogli naredne godine osveštati uz prisustvo uglednih gostiju kakve ova bogomolja zaslužuje“, kazao je Dragosavljević.

On se istovremeno zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj hram napokon sagradi u veoma kratkom vremenu.

Ovo podmotajičko selo ima oko 200 kuća sa 450 stanovnika. Do sada nisu imali crkvu iako su u prošlosti imali sveštenike.



Obilježavanju krsne slave svoj doprinos dali su i najmlađi Kaočani – članovi folklorne sekcije, koji su izveli nekoliko narodnih igara.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar