Суша "појела" 525 милиона евра

Временске непогоде које су задесиле Србију овог лета преполовиле су приносе ратарских култура, а суша је уништила летину вредну 525 милиона евра.

Србија 04.08.2017 | 12:25
Суша "појела" 525 милиона евра
Због суше, кукуруз је ове године десеткован, на коме је, према тренутним проценама, штета већа од 40 одсто, упозоравају стручњаци, а ништа боље није ни са сојом, која још теже подноси жегу, пишу "Вечерње новости".

Председник Удружења "Жито Србије" Вукосав Савковић каже да ће род кукуруза ове године бити мањи за 3,5 милиона тона, у односу на прошлу годину, соје за 40 одсто, те сунцокрета за око 10 одсто.

"Ако гледамо светске оквире, Србија је, када је реч о кукурузу, доживела катастрофу. Суша је делимично умањила род у Хрватској, а нешто мало у Мађарској и Румунији. Као земља смо најгоре прошли", рекао је Савковић.

Он каже да кукурузу одговара висока температура, али да је дошло до убрзаног зрења, што се штетно одражава на приносе и квалитет.

Савковић је додао да је дио прошлогодишњег рода кукуруза остао, тако да ће бити нешто и за извоз, као и да ће услед већих засађених површина соје и уљарица делимично бити надокнађена та штета.

(Ало/Новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац

04.08.2017 11:07

Замислите да су многи наси кваси политицари стетнији од елементарни непогода (АЛИ МНОГИ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доц

04.08.2017 22:50

Они су као патогене бактерије.