Судбина анкетних листића неизвесна

Судбина анкетних листића које су грађани Требиња попуњавали овог пролећа је неизвесна, након што је Агенција за заштитну личних података БиХ наложила да упитници немају законску основу и да се униште.

Република Српска 04.08.2017 | 09:01
Судбина анкетних листића неизвесна
У „Информативним упитницима о домаћинству“, које су овлаштени представници месних заједница доносили у домаћинства, грађани су добровољно пристајали да их испуне.

Они су давали своје податке и то јединствени матични број, имовинско, социјално стање, радни статус, некретнине и образовање.

Упитнике у свим месним заједницама су, тврде у градској управи, проводили овлаштени анкетари и заштићени су од неовлаштеног приступа и злоупотребе личних података у складу са тајности података, а анкета не постоји у електронској форми.

Обимно објашњење градске управе о потреби провођења овакве анкете ради препознавања потреба грађана у сврху планирања адекватне помоћи, упућено Агенцији за заштиту личних података није уродило плодом, па је ова Агенција наложила Граду Требињу да уништи обрасце, који садрже личне податке Требињаца. Одлука је донесена након пријаве једног локалног портала и ванредне контроле, после које је Агенција, уважавајући објашњења и поступке предочене у градској управи, донела решење којима налаже уништавање свих прикупљених упитника у месним заједницама.

- Агенција је неспорно утврдила да Град Требиње за извршено прикупљање и обраду личних података грађана путем обрасца „Информативни упитник о домаћинству“ нема законског основа. Та обрада није неопходна у сврху сагледавања стања и свих проблема са којима се сусрећу грађани, унапређења живота у локалној заједници и планирања помоћи - наводи се у решењу објављеном на званичном сајту Агенције за заштиту личних података БиХ.

У објашњењу донесеног решења, Агенција се позвала и на Закон о локалној самоуправи РС.

У требињској градској управи још се децидно не изјашњавају о даљим поступцима, иако рок за уништавање података истиче за који дан.

- Поступићемо према ономе што налажу прописи РС, не вређајући ниједну институцију. Они су врло добро упознати да нисмо прекршили ниједан елеменат личног података, што су и навели у информацијји достављеној градској управи - прокоментарисао је кратко Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Припрема за опште изборе

Одговор на питање шта ће бити са анкетним листићима није добила ни требињска опозиција на последњем заседању Скупштине града, која сматра да је реч о припремама за наредне изборе у БиХ, а не о слободној вољи грађана.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

модрицанин

04.08.2017 08:32

Засто агенција није на лицу мјеста унистила упитнике ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qw

04.08.2017 09:53

попис је вршен по тачкама како је таксативно набројао.ПОПИС НИСУ ВРСИЛА НИКВА ОВЛАСТЕНА ЛИЦА КОНКРЕТНО КОД МЕНЕ ЈЕ ВРСИЛА ПОПИС ЗЕНА КОЈА РАДИ У БИЛНИЦИ УЗ ОБЈАСЊЕЊЕ ДА ЈЕ ЗАМОЛИО КОЛЕГА ДА МУ ПОМОГНЕ НИКАКВЕ НИЈЕ БИЛО ПРИСИЛЕ ДА СЕ ДАЈУ ПОДАЦИ,ПОСЕБНО О ПРИМАМЈИМА,НА МАТИЦНОМ БРОЈУ СЕ И.ДИСТИРАЛО ПРИЈЕ НЕКОЛИКО ДАНА НА УНИКРЕДИТ БАНЦИ ПОСЛО САМ ЦЕРКИ 50 км КОЈА ИМА ЗИРО РАЦУН ПОМЕНУТЕ БАНКЕ И ЈА КАО ЊЕН ОТАЦ ИМАМ ОВЛАСТЕЊЕ ДА МОГУ УПЛАЦИВАТИ НА ЊЕН РАЦУН,А ПОДИЗАТИ НЕ МОГУ.СЛУЗБЕНИЦА УНИКРЕДИТ БАНКЕ У ТРЕБИЊУ ЕКСПЛИЦИТНО МИ ЈЕ ТРАЗИЛА ЛИЦНУ КАРТУ КОЈУ ЈЕ ФОТОКОПИРАЛА СА ОБЕ СТРАНЕ ДА БИ ИЗВРСИЛА УПЛАТУ ОД 50 км.ЗА МИСЛИТЕ КОЈЕ УЦЈЕНЕ РАДЕ И УЗИМАЈУ ПОДАТКЕ.А ОНИ СТО КРЕДИТЕ ДОБИВАЈУ НА ЛАЗНЕ ПАПИРЕ БИТНА ЈЕ ВЕЗА.ПА РАЗУМИО БИХ ДА САМ УПЛАЦИВАТИ 5 МИЛИОНА КМ ИЛИ€ РАЗУМИО БИХ.