Sudbina anketnih listića neizvesna

Sudbina anketnih listića koje su građani Trebinja popunjavali ovog proleća je neizvesna, nakon što je Agencija za zaštitnu ličnih podataka BiH naložila da upitnici nemaju zakonsku osnovu i da se unište.

Republika Srpska 04.08.2017 | 09:01
Sudbina anketnih listića neizvesna
U „Informativnim upitnicima o domaćinstvu“, koje su ovlašteni predstavnici mesnih zajednica donosili u domaćinstva, građani su dobrovoljno pristajali da ih ispune.

Oni su davali svoje podatke i to jedinstveni matični broj, imovinsko, socijalno stanje, radni status, nekretnine i obrazovanje.

Upitnike u svim mesnim zajednicama su, tvrde u gradskoj upravi, provodili ovlašteni anketari i zaštićeni su od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe ličnih podataka u skladu sa tajnosti podataka, a anketa ne postoji u elektronskoj formi.

Obimno objašnjenje gradske uprave o potrebi provođenja ovakve ankete radi prepoznavanja potreba građana u svrhu planiranja adekvatne pomoći, upućeno Agenciji za zaštitu ličnih podataka nije urodilo plodom, pa je ova Agencija naložila Gradu Trebinju da uništi obrasce, koji sadrže lične podatke Trebinjaca. Odluka je donesena nakon prijave jednog lokalnog portala i vanredne kontrole, posle koje je Agencija, uvažavajući objašnjenja i postupke predočene u gradskoj upravi, donela rešenje kojima nalaže uništavanje svih prikupljenih upitnika u mesnim zajednicama.

- Agencija je nesporno utvrdila da Grad Trebinje za izvršeno prikupljanje i obradu ličnih podataka građana putem obrasca „Informativni upitnik o domaćinstvu“ nema zakonskog osnova. Ta obrada nije neophodna u svrhu sagledavanja stanja i svih problema sa kojima se susreću građani, unapređenja života u lokalnoj zajednici i planiranja pomoći - navodi se u rešenju objavljenom na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

U objašnjenju donesenog rešenja, Agencija se pozvala i na Zakon o lokalnoj samoupravi RS.

U trebinjskoj gradskoj upravi još se decidno ne izjašnjavaju o daljim postupcima, iako rok za uništavanje podataka ističe za koji dan.

- Postupićemo prema onome što nalažu propisi RS, ne vređajući nijednu instituciju. Oni su vrlo dobro upoznati da nismo prekršili nijedan elemenat ličnog podataka, što su i naveli u informacijji dostavljenoj gradskoj upravi - prokomentarisao je kratko Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Priprema za opšte izbore

Odgovor na pitanje šta će biti sa anketnim listićima nije dobila ni trebinjska opozicija na poslednjem zasedanju Skupštine grada, koja smatra da je reč o pripremama za naredne izbore u BiH, a ne o slobodnoj volji građana.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

modricanin

04.08.2017 10:32

Zasto agencija nije na licu mjesta unistila upitnike ?

ODGOVORITE
Name

Qw

04.08.2017 11:53

popis je vršen po tačkama kako je taksativno nabrojao.POPIS NISU VRSILA NIKVA OVLASTENA LICA KONKRETNO KOD MENE JE VRSILA POPIS ZENA KOJA RADI U BILNICI UZ OBJASNJENJE DA JE ZAMOLIO KOLEGA DA MU POMOGNE NIKAKVE NIJE BILO PRISILE DA SE DAJU PODACI,POSEBNO O PRIMAMJIMA,NA MATICNOM BROJU SE I.DISTIRALO PRIJE NEKOLIKO DANA NA UNIKREDIT BANCI POSLO SAM CERKI 50 km KOJA IMA ZIRO RACUN POMENUTE BANKE I JA KAO NJEN OTAC IMAM OVLASTENJE DA MOGU UPLACIVATI NA NJEN RACUN,A PODIZATI NE MOGU.SLUZBENICA UNIKREDIT BANKE U TREBINJU EKSPLICITNO MI JE TRAZILA LICNU KARTU KOJU JE FOTOKOPIRALA SA OBE STRANE DA BI IZVRSILA UPLATU OD 50 km.ZA MISLITE KOJE UCJENE RADE I UZIMAJU PODATKE.A ONI STO KREDITE DOBIVAJU NA LAZNE PAPIRE BITNA JE VEZA.PA RAZUMIO BIH DA SAM UPLACIVATI 5 MILIONA KM ILI€ RAZUMIO BIH.