ЛЕ - Лудо вече: Партизан, ипак, повлашћен на жребу!

Српски тимови ће у петак сазнати имена ривала у Лиги Европе. Партизан у првом, а Црвена звезда у другом шеширу! Домжале послале Партизан међу носиоце! Екипа Партизана стекла је статус носиоца у четвртом колу квалификација за Лигу Европе, после невероватног сплета околности.  Солунски орао раширио крила: Станојевић води ПАОК ка ЛЕ, голчина Цимирота!

Фудбал 03.08.2017 | 23:24
ЛЕ - Лудо вече: Партизан, ипак, повлашћен на жребу!
Наиме, црно-белима је требало да шест боље рангираних екипа од њих испадне у овом колу, што се управо и десило.

Прво су испали Спарта из Прага, Бордо и Астра, да би касније без пролаза даље остали и Гент, ПСВ и Фрајбург.

Управо се чекало до последњег меча у којем су играли Домжале и Фрајбруг у којем су домаћи играчи јурили гол заостатка. Словенци су то и успели и на крају славили са 2:0, чиме је Партизан постао повлашћен у четвртом колу квалифкација за Лигу Европе.

Голове за Домжале постигли су Ибричић у 50. и Бизјак у 59. минуту.

Алтах је одиграо 1:1 у Белгији, али су пред домаћом публиком победили и са 3:1 и тако избацили фаворизовани Гент. Аустријанци су до пролаза дошли у финишу утакмице, а велику помоћ имали су од Стефана Митровића који је искључен у 49. минуту.

Када је реч о хрватском клубу, они су у оба меча против фаворизованог ПСВ славили са 1:0. Стрелац јединог гола за Осијек био је Боцкај у 25. минуту.

Изненађење лета: Осијек избацио ПСВ! Хрватски представник победио славни холандски клуб и у гостима и код куће!

Историјски резултат Осијека!

Екипа Зорана Зекића, сачињена од осморице домаћих играча, Македонца Музафера Ејупија, Албанца Ероса Грезде и Украјинца Дмитра Љопе, елиминисала је славни ПСВ и избацила га из Европе. Савладала га је и у Ајндховеху и у Славонији.

ОСИЈЕК - ПСВ 1:0 (укупним скором 2:0)

И после прошлонедељног шока на "Филипс стадиону" (0:1), Холанђани нису сумњали у пласман. Тамошњи новинари називали су Осијек "подрумом европског фудбала" и "четвртом екипом у Хрватској", али их је унапред отписани аутсајдер изненадио и заслужено елиминисао.

Једини гол на вечерашњој утакмици дело је Петра Бочкаја у 25. минуту, када је и постављен коначан резултат, за делиријум Градског врта.

Таквим епилогом разјашњено је да ће, дакле, Осијек, а не ПСВ бити учесник сутрашњег жреба за бараж Лиге Европе у 13 часова, на којем ће учествовати и београдски "вечити" ривали, као и три хрватска тима, јер су раније вечерас пласман обезбедили и Динамо Загреб и Хајдук, док је Ријека у баражу за Лигу шампиона.

Осијек је на путу ка плеј-офу раније елиминисао Санта Колому из Андоре и швајцарски Луцерн.

Осијек је исписао историју! Хрватски клуб елиминисао је славни ПСВ Ајндховен у трећем колу квалификација за Лигу Европе. И то дуплом победом! После тријумфа од 1:0 у Ајндховену, Осијек је у реваншу на стадиону Градски врт истим резултатом нокаутирао Холанђане и потврдио да се не шали.

Јунак вечерашње победе Осијека био је дефанзивац Петар Бочкај који је затресао мрежу гостију из слободног ударца у 25. минуту.

Филипсовци чак ни после тога нису кренули у неку велику офанзиву, иако су били свесни да ће испасти и на неславан начин завршити такмичење у квалификацијама.

Чак ни у другом полувремену тим из Ајндховена није успео да преузме иницијативу, а Осијечани су играли храбро, дрско и веома паметно.

Када се погледа цео овај двомеч, Осијек је и више него заслужено направио велико изненађење, у ствари слободно се може рећи, праву сензацију. 

Ипак је клуб из Ајндховена редован учесник европских такмичења и ова елиминација представља озбиљан шамар амбицијама ПСВ-а.

Петак у Ниону од 13 часова!

Српски представницу у плеј-офу за Лигу Европе, Партизан, који је елиминисан из ЛШ, и Црвена звезда, која је прошла три кола квалификација ЛЕ, тада ће сазнати имена последњих ривала на путу ка групној фази масовнијег европског такмичења.

Након данашњих мечева, и испадања неколицине фаворита, Партизан је напредовао за шест позиција и прешао у шешир повлашћених екипа на жребу са коефицијентом 16.075!

Томе су допринела елиминације Спарте, Гента, Астре, Бордоа, ПСВ-а и Фрајбурга.

Црвена звезда ће бити у групи неповлашћених са коефицијентом 7.325, а важно је подсетити да се српски тимови не могу сусрести у овом четвртом колу квалификација за Лигу Европе.

Ривали могу да им буду тимови попут Зенита, Динама, Ајакса, Билбаоа, Милана, Плзења, Салцбурга, ПАОК-а, али требало би подсетити да је Црвена звезда у трећој рунди квалификација за Лигу Европе већ избацила великог носиоца каква је била Спарта која је имала коефицијент 48.135.

Фенер се коцкао, али прошао! Естерсунд преокретом избегао бруку против Фоле Еш из Луксембурга.

Коцкао се Фенербахче против Штурма за пласман у плеј-оф Лиге Европе, али је на крају на свом терену сачувао 1:1 и пласирао се даље, јер је у првом мечу славио са 1:0. Такође, на корак од групне фазе ЛЕ дошао је и шведски Естерсунд који је уз доста проблема победио луксембуршку Фолу Еш са 2:1 после преокрет.

Фенер је добро почео против Штурма и повео у 32. минуту голом Набила Дирара после асистенције Матјеа Валбуене. Међутим, тај погодак као да је тотално опустио фудбалере турске екипе. И као последица таквог приступа дошао је изједначујући гол Штурма у 66. минуту преко Филипа Хуспека.

Од тог момента се увукао страх у кости домаћих играча и навијача, јер је Штурму био потребан један гол за продужетке. Ипак, одбрана Фенера више није кикснула, сачувала је своју мрежу и осигурала пласман даље.

Шведски Естерсунд је у Луксембургу морао да прави преокрет, пошто је Стефано Бенси у 53. минуту довео Фолу до вођства и тако је домаћин анулирао минус из првог меча.

Ипак, само шест минута касније изједначио је Габријел Соми, а коначан резултат поставио јеТом Петерсон. 

Солунски орао раширио крила: Станојевић води ПАОК ка ЛЕ, голчина Цимирота! Маритимо рутински против Ботева из Пловдива.

Александар Станојевић води ПАОК ка групној фази Лиге Европе. Солунски Двоглави орао вечерас је у Солуну победио украјински Олимпик из Доњецка са 2:0, што је након ремија од 1:1 у првој утакмици било сасвим довољно за пролазак.

Госте из Украјине начео је Роберт Мак поготком у 24. минуту, а онда је прошлогодишња велика жеља Црвене звезде, Гојко Цимирот ракетом у првом минуту судијске надокнаде поставио коначан резултат и донео ново славље навијачима црно-белих.

Репрезентативац Србије Александар Пријовић одиграо је целу утакмицу за ПАОК. 

Португалски Маритимо је истим резултатом, 2:0, савладао Ботев из Пловдива. У првом мечу одиграном у Португалији није било погодака тако да је домаћин вечерас морао да се озбиљно потруди како не би било неког непријатног изненађења.

Маритимо је повео у 34. минуту голом Родрига Пиња из пенала, а све дилеме отклонио је Рикардо Валенте у 49. минуту.

Прво су Црвена звезда и Видеотон су избацили Спарту, односно Бордо, Олександрија је елиминисала Астру, а потом је сличан подвиг направила и Рајндорф Алтах у судару са Гентом. Победа од 3:1 донела је Аустријанцима пласман у плеј оф за Лигу шампиона и приближила Партизан месту носиоца на жребу у петак.

Добрим делом захваљујући српском репрезентативцу Стефану Митровићу чије искључење у 49. минуту утакмице у Алтаху аустријском тиму прокрчио пут до тријумфа.

Могло је да буде и боље - можда и готово? - али нажалост по црно-беле Митјиланд је у 93. минуту судара са Арком стигао до победе од 2:1 и прошао даље захваљујући већем броју голова у гостима.

Што се тиче осталих мечева који су се играли у овом термину, издвојили бисмо победу Хајдука над Брондбијем од 2:0 уз два гола Анта Ерцега почетком другог полувремена. После 0:0 у Данској, Сплићанима сасвим довољно за пласман у плеј оф.

Утрехт је ремијем од 2:2 на гостовању код Леха.

За Милан и Билбао ово је рутина, Марсељ и Евертон лагано до плеј-офа! Фаворити оправдали очекивања.

За тимове из најјачих европских лига вечерас није било готово никаквих проблема. Ту се пре свега односи на Милан и Атлетик Билбао, који су показали да за њих овај ниво такмичења представља чисто одрађивање посла. Росонери су на свом терену савладали Универзитатеу из Крајове са 2:0 и укупним резултатом 3:0 прошли у наредну фазу такмичења. Билбао је на Сан Мамесу са убедљивих 3:0 испрашио Динамо из Букурешта и лагано стигао до плеј-офа.

Марсељ је одрадио посао у Остендеу (0:0), баш као и Евертон у Ружомбероку (0:1).

Екипа Винћенца Монтеле није нимало стрепела у вечерашњој утакмици. Повела је већ у деветом минуту захваљујући Ђакому Бонавентури, док је сваку дилему разрешио Куртонена почетку другог полувремена. Билбао је читав посао обавио средином првог полувремена захваљујући головима Раула Гарсије, док је Ариц Адуриц у завршници меча поставио коначан резултат.

Евертон се задовољио са два минималца против Ружомберока, а играч вечерашње утакмице у Словачкој био је млади Доминик Калверт-Левин.

А онда, на крају вечери - славље у табору Партизана: црно-бели су носиоци на жребу у плеј-офу квалификација за Лигу Европе!

Драматичан завршетак реванша трећег елиминационог кола за последицу је имао селидбу београдског тима из десне у леву половину жреба, што му, макар на папиру, даје веће шансе да добије значајно лакшег ривала на последњем степенику до групне фазе другог по вредности УЕФА купа.

Пошто су претоходно велики посао за екипу Мирослава Ђукића одрадили Црвена звезда (избацивши Спарту), Видеотон (екипа Марка Николића склонила с пута Бордо), Олександрија (била боља од Астре Ђурђу), Алтах (савладао Гент) и Осјек (у два меча бољи од ПСВ-а), чекало се да почне само још један фаворит. И то се десило на стадиону Стожице у Љубљани. Домжале су приредиле праву сензацију и после 0:1 у Немачкој савладале Фрајбург, себи обезбедиле пласман у последње коло квалификација, а спрског првака промовисале у носиоца - 2:0.

Стрелци за домаћина били су Сенијад Ибричић из једанаестерца у 50. минуту и нападач Ловро Безјак у 59. Од тог тренутка Фрајбург је навалио из све снаге, по погодак који би му донео пролаз, али је домаћин одолео и сачувао предност која има велики значај за Партизан, пошто је на тај начин избегао потенцијале ривале у виду великана какви су Милан, Зенит, Билбао, Фенербахче, Евертон...

Лига Европе, треће коло квалификација:

Фенербахче – Штрум 1:1 (4:3)
Фола – Естерсунд 1:2 (2:3)
Лингби – Краснодар 1:3 (2:5)
Маритимо – Ботев Пловдив 2:0 (2:0)
ПАОК – Олимпик Доњецк 2:0 (3:1)
Скендербег – Млада Болеслав (1:2)
Лех – Утрехт 2:2 (2:2)
Хајдук – Брендби 2:0 (2:0)
Алтах – Гент 3:1 (4:2)
Митјиленд – Арка 2:1 (5:3)
Милан – Универзитета 2:0 (3:0)
Атлетик Билбао – Динамо Букурешт 3:0 (4:1)
Остенде – Марсеј 0:0 (2:4)
Осијек – ПСВ 1:0 (2:0)
Ружомберок – Евертон 0:1 (0:2)
Паниониос – Маками ТА 0:1 (0:2)
Домжале – Фрајбург 2:0 (2:1)

Раније:
Динамо Минск – АЕК 1:1 (1:3)
Шкендија – Тракаји 3:0 (4:2)
Од Гренланд – Динамо Загреб 0:0 (1:2)
Аполон – Абердин 2:0 (3:2)
Габала – Панатинаикос 1:2 (1:3)
Александрија – Астра 1:0 (1:0)
Спарта Праг – Црвена звезда 0:1 (0:3)
Видеотон – Бордо 1:0 (1:2)
Зенит – Бнеј Јехуда 0:1 (2:1)

У току:
22:00 Брага – АИК Стокхолм (1:1)

Среда:
АЕЛ – Аустрија Беч 1:2 (0:0)
Сион – Судува 1:1 (3:0)

Ево комплетних шешира за сутрашњи жреб.

ПОВЛАШЋЕНИ:

Зенит (избацили Јехуду 2:1) - 87.106
Динамо Кијев (испао из ЛШ) - 67.526
Ајакс (испао из ЛШ) - 67.212
Билбао (избацили Динамо Букурешт 4:1) - 60.999
Фенербахче (избацили Штурм 3:1) - 51.840
Милан (избацили Крајову 2:0) - 47.666
Плзењ (испали из ЛШ) - 40.635
Салцбург (испали из ЛШ) - 40.570
Клуб Бриж (испали из ЛШ) - 39.480
Брага (први меч: АИК - Брага 1:1) - 37.366 (у току)
ПАОК (избацили Олимпик Доњецк 3:1) - 35.080
Лудогорец (испали из ЛШ) - 34.175
Краснодар (избацили Лингби 5:2) - 32.106
БАТЕ Борисов (испали из ЛШ) - 29.475
Легија (испали из ЛШ) - 28.450
Евертон (избацили Ружомберок 2:0) - 29.192
Марсеј (избацили Остенде 4:2) - 28.333
Динамо Загреб (избацили Од 2:1) - 26.050
Макаби Тел-Авив (избацили Паниониос 2:0) - 23.375
Аустрија Беч (прошли дан раније) - 17.070
Мидтјиланд (избацили Арку 5:4) - 16.300
ПАРТИЗАН (ИСПАЛИ ИЗ ЛШ) - 16.075

НЕПОВЛАШЋЕНИ:

Панатинаикос (избацили Габалу 3:1) - 15.080
Маритимо (избацили Ботев 2:0) - 14.866
Росенборг (испали из ЛШ) - 12.665
Хајдук Сплит (избацили Брондби 2:0) - 11.550
Шериф (испали из ЛШ) - 11.150
Аполон (избацили Абердин 3:2) - 10.710
Скендербег (избацили Младу Болеслав 5:4) - 6.825
Олександрија (избацили Астру Ђурђу 1:0) - 9.526
Видеотон (избацили Бордо 2:2 на гол у гостима) - 8.650
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (ИЗБАЦИЛИ СПАРТУ 3:0) - 7.325
Утрехт (избацили Лех 3:3 на гол у гостима) - 6.712
АЕК (испали из ЛШ) - 6.580
Алтах (избацили Гент 4:2) - 6.570
АЕК Ларнака (избацили Динамо Минск 3:1) - 6.210
Хафнафјордур (испали из ЛШ) - 6.175
Виторул (испали из ЛШ) - 5.870
Осијек (избацили ПСВ 2:0) - 5.550
Вардар (испали из ЛШ) - 5.125
Домжале (избацили Фрајбург 2:1) - 4.125
Естерсунд (избацили Фолу 3:1) - 3.945
Шкендија (избацили Тракај 5:1) - 3.375
Судува (прошли дан раније) - 1.825

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар