LE - Ludo veče: Partizan, ipak, povlašćen na žrebu!

Srpski timovi će u petak saznati imena rivala u Ligi Evrope. Partizan u prvom, a Crvena zvezda u drugom šeširu! Domžale poslale Partizan među nosioce! Ekipa Partizana stekla je status nosioca u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, posle neverovatnog spleta okolnosti.  Solunski orao raširio krila: Stanojević vodi PAOK ka LE, golčina Cimirota!

Fudbal 03.08.2017 | 23:24
LE - Ludo veče: Partizan, ipak, povlašćen na žrebu!
Naime, crno-belima je trebalo da šest bolje rangiranih ekipa od njih ispadne u ovom kolu, što se upravo i desilo.

Prvo su ispali Sparta iz Praga, Bordo i Astra, da bi kasnije bez prolaza dalje ostali i Gent, PSV i Frajburg.

Upravo se čekalo do poslednjeg meča u kojem su igrali Domžale i Frajbrug u kojem su domaći igrači jurili gol zaostatka. Slovenci su to i uspeli i na kraju slavili sa 2:0, čime je Partizan postao povlašćen u četvrtom kolu kvalifkacija za Ligu Evrope.

Golove za Domžale postigli su Ibričić u 50. i Bizjak u 59. minutu.

Altah je odigrao 1:1 u Belgiji, ali su pred domaćom publikom pobedili i sa 3:1 i tako izbacili favorizovani Gent. Austrijanci su do prolaza došli u finišu utakmice, a veliku pomoć imali su od Stefana Mitrovića koji je isključen u 49. minutu.

Kada je reč o hrvatskom klubu, oni su u oba meča protiv favorizovanog PSV slavili sa 1:0. Strelac jedinog gola za Osijek bio je Bockaj u 25. minutu.

Iznenađenje leta: Osijek izbacio PSV! Hrvatski predstavnik pobedio slavni holandski klub i u gostima i kod kuće!

Istorijski rezultat Osijeka!

Ekipa Zorana Zekića, sačinjena od osmorice domaćih igrača, Makedonca Muzafera Ejupija, Albanca Erosa Grezde i Ukrajinca Dmitra Ljope, eliminisala je slavni PSV i izbacila ga iz Evrope. Savladala ga je i u Ajndhovehu i u Slavoniji.

OSIJEK - PSV 1:0 (ukupnim skorom 2:0)

I posle prošlonedeljnog šoka na "Filips stadionu" (0:1), Holanđani nisu sumnjali u plasman. Tamošnji novinari nazivali su Osijek "podrumom evropskog fudbala" i "četvrtom ekipom u Hrvatskoj", ali ih je unapred otpisani autsajder iznenadio i zasluženo eliminisao.

Jedini gol na večerašnjoj utakmici delo je Petra Bočkaja u 25. minutu, kada je i postavljen konačan rezultat, za delirijum Gradskog vrta.

Takvim epilogom razjašnjeno je da će, dakle, Osijek, a ne PSV biti učesnik sutrašnjeg žreba za baraž Lige Evrope u 13 časova, na kojem će učestvovati i beogradski "večiti" rivali, kao i tri hrvatska tima, jer su ranije večeras plasman obezbedili i Dinamo Zagreb i Hajduk, dok je Rijeka u baražu za Ligu šampiona.

Osijek je na putu ka plej-ofu ranije eliminisao Santa Kolomu iz Andore i švajcarski Lucern.

Osijek je ispisao istoriju! Hrvatski klub eliminisao je slavni PSV Ajndhoven u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. I to duplom pobedom! Posle trijumfa od 1:0 u Ajndhovenu, Osijek je u revanšu na stadionu Gradski vrt istim rezultatom nokautirao Holanđane i potvrdio da se ne šali.

Junak večerašnje pobede Osijeka bio je defanzivac Petar Bočkaj koji je zatresao mrežu gostiju iz slobodnog udarca u 25. minutu.

Filipsovci čak ni posle toga nisu krenuli u neku veliku ofanzivu, iako su bili svesni da će ispasti i na neslavan način završiti takmičenje u kvalifikacijama.

Čak ni u drugom poluvremenu tim iz Ajndhovena nije uspeo da preuzme inicijativu, a Osiječani su igrali hrabro, drsko i veoma pametno.

Kada se pogleda ceo ovaj dvomeč, Osijek je i više nego zasluženo napravio veliko iznenađenje, u stvari slobodno se može reći, pravu senzaciju. 

Ipak je klub iz Ajndhovena redovan učesnik evropskih takmičenja i ova eliminacija predstavlja ozbiljan šamar ambicijama PSV-a.

Petak u Nionu od 13 časova!

Srpski predstavnicu u plej-ofu za Ligu Evrope, Partizan, koji je eliminisan iz LŠ, i Crvena zvezda, koja je prošla tri kola kvalifikacija LE, tada će saznati imena poslednjih rivala na putu ka grupnoj fazi masovnijeg evropskog takmičenja.

Nakon današnjih mečeva, i ispadanja nekolicine favorita, Partizan je napredovao za šest pozicija i prešao u šešir povlašćenih ekipa na žrebu sa koeficijentom 16.075!

Tome su doprinela eliminacije Sparte, Genta, Astre, Bordoa, PSV-a i Frajburga.

Crvena zvezda će biti u grupi nepovlašćenih sa koeficijentom 7.325, a važno je podsetiti da se srpski timovi ne mogu susresti u ovom četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Rivali mogu da im budu timovi poput Zenita, Dinama, Ajaksa, Bilbaoa, Milana, Plzenja, Salcburga, PAOK-a, ali trebalo bi podsetiti da je Crvena zvezda u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope već izbacila velikog nosioca kakva je bila Sparta koja je imala koeficijent 48.135.

Fener se kockao, ali prošao! Estersund preokretom izbegao bruku protiv Fole Eš iz Luksemburga.

Kockao se Fenerbahče protiv Šturma za plasman u plej-of Lige Evrope, ali je na kraju na svom terenu sačuvao 1:1 i plasirao se dalje, jer je u prvom meču slavio sa 1:0. Takođe, na korak od grupne faze LE došao je i švedski Estersund koji je uz dosta problema pobedio luksemburšku Folu Eš sa 2:1 posle preokret.

Fener je dobro počeo protiv Šturma i poveo u 32. minutu golom Nabila Dirara posle asistencije Matjea Valbuene. Međutim, taj pogodak kao da je totalno opustio fudbalere turske ekipe. I kao posledica takvog pristupa došao je izjednačujući gol Šturma u 66. minutu preko Filipa Huspeka.

Od tog momenta se uvukao strah u kosti domaćih igrača i navijača, jer je Šturmu bio potreban jedan gol za produžetke. Ipak, odbrana Fenera više nije kiksnula, sačuvala je svoju mrežu i osigurala plasman dalje.

Švedski Estersund je u Luksemburgu morao da pravi preokret, pošto je Stefano Bensi u 53. minutu doveo Folu do vođstva i tako je domaćin anulirao minus iz prvog meča.

Ipak, samo šest minuta kasnije izjednačio je Gabrijel Somi, a konačan rezultat postavio jeTom Peterson. 

Solunski orao raširio krila: Stanojević vodi PAOK ka LE, golčina Cimirota! Maritimo rutinski protiv Boteva iz Plovdiva.

Aleksandar Stanojević vodi PAOK ka grupnoj fazi Lige Evrope. Solunski Dvoglavi orao večeras je u Solunu pobedio ukrajinski Olimpik iz Donjecka sa 2:0, što je nakon remija od 1:1 u prvoj utakmici bilo sasvim dovoljno za prolazak.

Goste iz Ukrajine načeo je Robert Mak pogotkom u 24. minutu, a onda je prošlogodišnja velika želja Crvene zvezde, Gojko Cimirot raketom u prvom minutu sudijske nadoknade postavio konačan rezultat i doneo novo slavlje navijačima crno-belih.

Reprezentativac Srbije Aleksandar Prijović odigrao je celu utakmicu za PAOK. 

Portugalski Maritimo je istim rezultatom, 2:0, savladao Botev iz Plovdiva. U prvom meču odigranom u Portugaliji nije bilo pogodaka tako da je domaćin večeras morao da se ozbiljno potrudi kako ne bi bilo nekog neprijatnog iznenađenja.

Maritimo je poveo u 34. minutu golom Rodriga Pinja iz penala, a sve dileme otklonio je Rikardo Valente u 49. minutu.

Prvo su Crvena zvezda i Videoton su izbacili Spartu, odnosno Bordo, Oleksandrija je eliminisala Astru, a potom je sličan podvig napravila i Rajndorf Altah u sudaru sa Gentom. Pobeda od 3:1 donela je Austrijancima plasman u plej of za Ligu šampiona i približila Partizan mestu nosioca na žrebu u petak.

Dobrim delom zahvaljujući srpskom reprezentativcu Stefanu Mitroviću čije isključenje u 49. minutu utakmice u Altahu austrijskom timu prokrčio put do trijumfa.

Moglo je da bude i bolje - možda i gotovo? - ali nažalost po crno-bele Mitjiland je u 93. minutu sudara sa Arkom stigao do pobede od 2:1 i prošao dalje zahvaljujući većem broju golova u gostima.

Što se tiče ostalih mečeva koji su se igrali u ovom terminu, izdvojili bismo pobedu Hajduka nad Brondbijem od 2:0 uz dva gola Anta Ercega početkom drugog poluvremena. Posle 0:0 u Danskoj, Splićanima sasvim dovoljno za plasman u plej of.

Utreht je remijem od 2:2 na gostovanju kod Leha.

Za Milan i Bilbao ovo je rutina, Marselj i Everton lagano do plej-ofa! Favoriti opravdali očekivanja.

Za timove iz najjačih evropskih liga večeras nije bilo gotovo nikakvih problema. Tu se pre svega odnosi na Milan i Atletik Bilbao, koji su pokazali da za njih ovaj nivo takmičenja predstavlja čisto odrađivanje posla. Rosoneri su na svom terenu savladali Univerzitateu iz Krajove sa 2:0 i ukupnim rezultatom 3:0 prošli u narednu fazu takmičenja. Bilbao je na San Mamesu sa ubedljivih 3:0 isprašio Dinamo iz Bukurešta i lagano stigao do plej-ofa.

Marselj je odradio posao u Ostendeu (0:0), baš kao i Everton u Ružomberoku (0:1).

Ekipa Vinćenca Montele nije nimalo strepela u večerašnjoj utakmici. Povela je već u devetom minutu zahvaljujući Đakomu Bonaventuri, dok je svaku dilemu razrešio Kurtonena početku drugog poluvremena. Bilbao je čitav posao obavio sredinom prvog poluvremena zahvaljujući golovima Raula Garsije, dok je Aric Aduric u završnici meča postavio konačan rezultat.

Everton se zadovoljio sa dva minimalca protiv Ružomberoka, a igrač večerašnje utakmice u Slovačkoj bio je mladi Dominik Kalvert-Levin.

A onda, na kraju večeri - slavlje u taboru Partizana: crno-beli su nosioci na žrebu u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope!

Dramatičan završetak revanša trećeg eliminacionog kola za posledicu je imao selidbu beogradskog tima iz desne u levu polovinu žreba, što mu, makar na papiru, daje veće šanse da dobije značajno lakšeg rivala na poslednjem stepeniku do grupne faze drugog po vrednosti UEFA kupa.

Pošto su pretohodno veliki posao za ekipu Miroslava Đukića odradili Crvena zvezda (izbacivši Spartu), Videoton (ekipa Marka Nikolića sklonila s puta Bordo), Oleksandrija (bila bolja od Astre Đurđu), Altah (savladao Gent) i Osjek (u dva meča bolji od PSV-a), čekalo se da počne samo još jedan favorit. I to se desilo na stadionu Stožice u Ljubljani. Domžale su priredile pravu senzaciju i posle 0:1 u Nemačkoj savladale Frajburg, sebi obezbedile plasman u poslednje kolo kvalifikacija, a sprskog prvaka promovisale u nosioca - 2:0.

Strelci za domaćina bili su Senijad Ibričić iz jedanaesterca u 50. minutu i napadač Lovro Bezjak u 59. Od tog trenutka Frajburg je navalio iz sve snage, po pogodak koji bi mu doneo prolaz, ali je domaćin odoleo i sačuvao prednost koja ima veliki značaj za Partizan, pošto je na taj način izbegao potencijale rivale u vidu velikana kakvi su Milan, Zenit, Bilbao, Fenerbahče, Everton...

Liga Evrope, treće kolo kvalifikacija:

Fenerbahče – Štrum 1:1 (4:3)
Fola – Estersund 1:2 (2:3)
Lingbi – Krasnodar 1:3 (2:5)
Maritimo – Botev Plovdiv 2:0 (2:0)
PAOK – Olimpik Donjeck 2:0 (3:1)
Skenderbeg – Mlada Boleslav (1:2)
Leh – Utreht 2:2 (2:2)
Hajduk – Brendbi 2:0 (2:0)
Altah – Gent 3:1 (4:2)
Mitjilend – Arka 2:1 (5:3)
Milan – Univerziteta 2:0 (3:0)
Atletik Bilbao – Dinamo Bukurešt 3:0 (4:1)
Ostende – Marsej 0:0 (2:4)
Osijek – PSV 1:0 (2:0)
Ružomberok – Everton 0:1 (0:2)
Panionios – Makami TA 0:1 (0:2)
Domžale – Frajburg 2:0 (2:1)

Ranije:
Dinamo Minsk – AEK 1:1 (1:3)
Škendija – Trakaji 3:0 (4:2)
Od Grenland – Dinamo Zagreb 0:0 (1:2)
Apolon – Aberdin 2:0 (3:2)
Gabala – Panatinaikos 1:2 (1:3)
Aleksandrija – Astra 1:0 (1:0)
Sparta Prag – Crvena zvezda 0:1 (0:3)
Videoton – Bordo 1:0 (1:2)
Zenit – Bnej Jehuda 0:1 (2:1)

U toku:
22:00 Braga – AIK Stokholm (1:1)

Sreda:
AEL – Austrija Beč 1:2 (0:0)
Sion – Suduva 1:1 (3:0)

Evo kompletnih šešira za sutrašnji žreb.

POVLAŠĆENI:

Zenit (izbacili Jehudu 2:1) - 87.106
Dinamo Kijev (ispao iz LŠ) - 67.526
Ajaks (ispao iz LŠ) - 67.212
Bilbao (izbacili Dinamo Bukurešt 4:1) - 60.999
Fenerbahče (izbacili Šturm 3:1) - 51.840
Milan (izbacili Krajovu 2:0) - 47.666
Plzenj (ispali iz LŠ) - 40.635
Salcburg (ispali iz LŠ) - 40.570
Klub Briž (ispali iz LŠ) - 39.480
Braga (prvi meč: AIK - Braga 1:1) - 37.366 (u toku)
PAOK (izbacili Olimpik Donjeck 3:1) - 35.080
Ludogorec (ispali iz LŠ) - 34.175
Krasnodar (izbacili Lingbi 5:2) - 32.106
BATE Borisov (ispali iz LŠ) - 29.475
Legija (ispali iz LŠ) - 28.450
Everton (izbacili Ružomberok 2:0) - 29.192
Marsej (izbacili Ostende 4:2) - 28.333
Dinamo Zagreb (izbacili Od 2:1) - 26.050
Makabi Tel-Aviv (izbacili Panionios 2:0) - 23.375
Austrija Beč (prošli dan ranije) - 17.070
Midtjiland (izbacili Arku 5:4) - 16.300
PARTIZAN (ISPALI IZ LŠ) - 16.075

NEPOVLAŠĆENI:

Panatinaikos (izbacili Gabalu 3:1) - 15.080
Maritimo (izbacili Botev 2:0) - 14.866
Rosenborg (ispali iz LŠ) - 12.665
Hajduk Split (izbacili Brondbi 2:0) - 11.550
Šerif (ispali iz LŠ) - 11.150
Apolon (izbacili Aberdin 3:2) - 10.710
Skenderbeg (izbacili Mladu Boleslav 5:4) - 6.825
Oleksandrija (izbacili Astru Đurđu 1:0) - 9.526
Videoton (izbacili Bordo 2:2 na gol u gostima) - 8.650
CRVENA ZVEZDA (IZBACILI SPARTU 3:0) - 7.325
Utreht (izbacili Leh 3:3 na gol u gostima) - 6.712
AEK (ispali iz LŠ) - 6.580
Altah (izbacili Gent 4:2) - 6.570
AEK Larnaka (izbacili Dinamo Minsk 3:1) - 6.210
Hafnafjordur (ispali iz LŠ) - 6.175
Vitorul (ispali iz LŠ) - 5.870
Osijek (izbacili PSV 2:0) - 5.550
Vardar (ispali iz LŠ) - 5.125
Domžale (izbacili Frajburg 2:1) - 4.125
Estersund (izbacili Folu 3:1) - 3.945
Škendija (izbacili Trakaj 5:1) - 3.375
Suduva (prošli dan ranije) - 1.825

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar