1915. понуђена Велика Србија

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић данас је изјавио да је Југсолавија била „највећа грешка и трагедија српског народа“, истичући притом да би за Србију и Србе било боље да је током Првог свјетског рата прихваћен Лондонски уговор, којим је било предвиђено стварање Велике Србије.

Србија 03.08.2017 | 21:21
1915. понуђена Велика Србија
Данас се међу многобројним српским политичким и интелектуалним круговима, посебно оним националистичке провенијенције, често може чути ова теза како је Србија историјску грешку направила када је током и након Првог свјетског рата умјесто Велике Србије одлучила створити Југославију.

 Али, шта је тачно подразумијевао Лондонски уговор и зашто је на крају био одбијен?

Лондонски уговор је тајни уговор између Антанте и Италије, закључен 26. априла 1915. у Лондону, којим је било предвиђено да Италија добије „покрајину Далмацију у њеним тадашњим административним границама“ до рта Плоча, са највећим дијелом острва. Из чињеница да је италијански посјед сјеверне Далмације раздвојио хрватско од црногорског приморја, као и помена „области које интересују Србију и Црну Гору“, јасно је произлазило да Антанта намјеравала да створи засебну хрватску државу, а Србију и Црну Гору да прошири.

Према том уговору, Хрватска би била сведена на дио око Загреба, Лику и приморје од Ријеке до сјеверне границе Далмације: преостали дијелови Хрватске били би подијељени између Италије и Србије.

Слиједом уговора, је такође обећавао Краљевини Србији стварање Велике Србије; потписници уговора су Србију - која у преговорима није учествовала - о томе службено обавијестили дипломатском нотом од 16. августа 1915. године. Савезници су Србији обећали Босну и Херцеговину, Славонију, Сријем, Бачку, јужну Далмацију (Шибеник, Задар и Книн би припали Италији) и сјеверну Албанију, али без Македоније и дијела Баната.

За улазак у рат и издају Централних сила савезници су Италији понудили Истру и већи дио Далмације (што је касније резултирало 1920. Уговором у Рапалу, 1924. и 1941. Римским Уговором), Румунији Банат, а Бугарској Македонију. Србија је одбацила уговор будући да се није била спремна одрећи Македоније.

Током преговора и српска влада добила је обећање да након побједе може рачунати на територијалне уступке у БиХ и Хрватској, а посно у Далмацији. Наиме, Русија, Француска и Велика Британија настојале су на своју страну привући дотад неутралну Бугарску, а не угрозити тек склопљени савез с Италијом и задовољити Србију, па су Бугарској понудили Македонију, а Србија је за компензацију требала добити БиХ и дио хрватских територија.

Према информацијама, које је члан Југословенског одбора Франо Супило добио за боравка у британском Фореигн Оффицеу, Србији је понуђена јужна Далмација, БиХ, Сријем, дио Бачке и Славонија све до Пакраца те вјероватно и помоћ савезника у питању уједињења Србије с Хрватском.

Супило је тако могао процијенити намјере Србије и савезника, јер је већ у априлу 1915., кад је боравио у руском Министарству вањских послова у Петрограду, сазнао и за Лондонски уговор те о томе извијестио Југославенски одбор. Након откривања садржаја споразума, дошло је до жестоког отпора хрватског и словенског народа, што је онемогућило његово провођење у цијелости након завршетка Првог свјетског рата.

Спознаја о посљедицама које би произлазиле из реализације Лондонског уговора била је одлучна за хрватски пристанак на улазак у Југославију.

Србија је такође на крају одлучила да не прихвати овај уговор и да умјесто тога крене путем стварања Југославије. О мотивима тада регента Александра Карађорђевића и тадашњег шефа српске владе Николе Пашића да се одлуче за Југославију умјесто Велике Србије увелико се распреда, но неколико је кључних разлога који су превагнули.

С обзиром да је Србија као чланица Антанте имала војску и неупоредиво супериорнију преговарачку позицију од Хрвата и Словенаца који су се борили на страни Аустроугарске, могли су и диктирати и уређење будуће државе.

Александру је у датом тренутку било далеко примамљивије да буде владар велике унитарне монархистичке Југославије у којој ће највећи дио власти био сконцентрисан у његовим рукама, него доста мање Велике Србије.

Такође, важна је чињеница да краљ Александар заиста јесте био пројугословенски оријентисан и као један од циљева током Првог свјетског рата задао је и себи „ослобођење остале јужнославенске браће“.

Поред тога, разлози за стварање Југославије били су и економски, с обзиром да су се најразвијенија индустрија и посебно, финанијски сектор, налазили на територији сјеверне Хрватске и Словенији без којих би Лондонским уговором Србија остала.

Треба такође напоменути да, упркос данашњем фетишизирању од стране српских националистичких кругова, Лондонски уговор никада није био закључен документ, те се радило само о нацрту и инцијалној идеји како исцртати нове европске границе након рата.

Данас, готово 100 година након окончања Првог свјетског рата лако је бити генерал послије битке, но у тадашњем тренутку и српској и хрватској страни Југославија је изгледала као најбоље рјешење.

(СБ)

Коментари / 67

Оставите коментар
Name

миош

03.08.2017 19:24

Мора да је ову карту црто Шешељев дједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.08.2017 01:29

Ово ти је рацун без крцмара. Цуј Италија, Британија дају уступке на некој територији. Па сто нису да ли да Венеција и Лондон буду у великој Србији. Ево и ја дајем Србији цијелу Румунију,Македонију и Бугарску. Могу одмах све имат,нек сам додју и потпису....сваста.

Name

Хасе

04.08.2017 01:39

Ово је реална карта Босне и Херцеговине. Подрзавам картографа.Велика БиХ.

Name

уцитељ

04.08.2017 02:42

Ма Малом Даци остало од уцитеља Слобе. Море врацај онај зајам за препород Србије јебала те Велика и мала Србија.

Name

Историја

04.08.2017 05:59

Ваши коментари показују колико сте необразовани. Србија је у Првом свјетском рату била једна од земаља победница (једина на "Балкану"). Платила је при том огромну цијену јер је страдало више од пола војноспособног мушког становништва. Зато су све старе српске земље први пут биле обједињене у једној држави. То што ви не знате да је нпр. Далмација, или Херцеговина, српска земља, то је зато што је то историја која нам је наметнута на тзв. Берлинском конгресу префидно измјењена. Из тадашњег Аграма (данас Загреб) и Лајбаха (данас Љубљана) су долазиле делегације словенских ентитета у Аустроугарској и молили Карађорђевића да их прими у заједничку државу. Да краљ то тада није прихватио, данас не би постојале Хрватска и Словенија него би то биле територије Аустрије.

Name

Анонимус

04.08.2017 10:47

Да се Срби нису к.рцили,сада би били у ЕУ.

Name

Борислав

04.08.2017 23:51

Историја је за анализу али истина је бдруго. Србија као члан побједничких снага је могла да бира границе. Несрећни краљ хтеде да буде краљ срба, хрвата и словенаца јер га на то наговорили французи. Да је био паметан он би прво створио велику србију па тек онда ушао у стварање Југославије.

Name

паметујемо

06.08.2017 06:06

Превисе паметујемо. Све сто је понудјено на према овој карти Србија је добила и много тога висе. Добила је цијелу Југославију. Наса греска је сто нисмо знали одредити унутрасње границе. Ко је бранио Србима да повуку линију Велике Србије оном трасом Карловац Вировитица? Цим смо добили краљевину схс могли смо у њој цртати границу како смо хтјели. Ко нам је бранио да после другог рата исцртамо Србију како нам зеља? Засто смо стали уз Тита? Могли смо написати да је Србија до Загреба и да не постоји ни КиМ ни Војводина ни БиХ ЦГ Македонија. То сто ми нисмо способни да искористимо сансе које нам се указују то је наса греска а не ста нам нуди неко из иностранства. Засто смо 91 били уз Милосевицев социјализам кад се било јасно да ни један у свијету не мозе да опстане. Да смо 91 кренули у приватизацију данас би били бар на нивоу Цеха који су 91 били далеко иза нас. Лако је послије битке бити генерал а свака греска се плаца годинама. Погледајте све народе у бивсој сфрј. Хрвати добили Хрватску без Срба и сад масовно бјезе у Њемацку исто и са БиХ. Смијесна је и бивса велика југославија а камоли Србија или Хрватска. Остале да не помињем.

Name

Не буди као Драгутин

03.08.2017 19:24

Не могу и не знају са овом скраћеном верзијом да управљају а камо ли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

03.08.2017 22:19

Није тачно да су нам енглези нудили велику Србију, енглези су нам као и увек нудили само пропаст!Да су нам енглези то нудили,зар би Румунији дали Српски Темишвар и део баната ког су Срби ослободили од аустроугарске,а не Румуни,зар би енглези шиптарима дали Скадар и Драч који је Српска војска ослободила,да су нама Србима ти енглези били наклоњени као што овај Дачић прича не би нам пре свега све ове територије они одузели и поделили онима који рата нису ни видели???У Југославији су формиране тyв.бановине,еј бановине без претходног Српског изјашњавања?А Српски народ као главни ослобађајући фактор Југославије је меродаван да први одлучује о унутрашњим границама,јер је заслужан за ослобођење целе Југославије? Дачић прича глупости и он као и његов шеф Милошевић служи интересима запада и обмањује и продаје Српски народ,и засипа нас ноторним лажима,због добре ЛОВЕ коју прима за ову врсту пропаганде од МИ6,тј.од наравно тих истих енглеза,које сада покушава да опере од историјске одговорности према Србима... Југославија је била енглеска замка за наивне Србе!

Name

Истина

04.08.2017 00:42

Аца Први и Јожа Други, што год о њима мислиле локалне пуваџије, кабадахије, националисти и незналице, су били визионари и мудре људине, ови садашњи балкански кокошари ни мини кокошињце не могу водити. Живјет ће југословенска идеја и временом јачати кад додју прави људи а оду сви настали Слобини, Фрањини, Алијини и ини трбухозборци у повијест историјске припиздине. Живи и здрави били.

Name

@Истина

04.08.2017 07:32

Драгутин је све лијепо написао. А нова Југославија више никада неће настати зато што Србски народ више неће да живи са другим ентитетима. То је показала анкета у Србији од прије неколико година. Од Србске нације (и Србских земаља) су Енглези/Американци/Њемци/Ватикан откидали и стварали разне послушне "нације" и "државе" којима је главни задатак да буду анти-Србски.

Name

Xxx

04.08.2017 08:43

СТА знас ти о томе.

Name

херцеговац

06.08.2017 08:59

Овај је захебо бају, ја мислио коферче је најжешћи југословен јер је то био до јуче а он србенда???? Свака расправа о великој и малој Србији је налик на Жељкину причу о великом и малом а ниједног на видику.Народ који није у стању да води своју етничку државу може само да сања о проширењу те државе и ништа више. Да ли неко мисли да је случајно што су од 5 најгорих у европи три српске државе???? И наравно за то су криви ЦИА Ватикан.... сви само не ми

Name

Геограпхy

03.08.2017 19:32

Шта би било кад би било или да је било прије 100, 200 или 500 година јако битно за нас који данас животаримо. Боље да се питамо шта ће бити сутра за 10 или 50 година. Сав нормалан свијет гледа у будућност само се балканска племена нон стоп окрећу и разабирају прошлост. Зато нам и јесте овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовановић Аристомен

10.02.2022 18:02

Браво, баш тако...

Name

ВЕЛИКА СРБИЈА

03.08.2017 19:34

А гдје су сад загребачко чаршисјке флоскуле о великој Србији. Па Србија и кад је могла није хтјела да буде велика Србија. Одбијено је то и раније. Нудила је и Аустроугарска раније. Само они који немају историје немају шта ни читати. Па не знају. А и прича како је хтјела да господари Хрватском и Словенијом. Ма дајте. Спасила је Хрватску и прва и друга Југославија,а сад пљују на сав мах.Етика и Образ. Велики. Нема шта.Јесте. Југославија је била највећи пораз српског народа. У малој заосталој чаршијици причају стално о четницима. Па Коча Поповић је спасио муслимане уз Дрину баш од четника. Што то не причају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.08.2017 22:21

Уцути боље ти је! Ти живиш у Босни, а не у Србији и босански си православац!!!! А Додик ти је Додиг и Хрват, хтео ти то или не!

Name

Ре

04.08.2017 03:59

А гдје је логика овде да се мало укључи? Је ли заиста вјерујес у ове небулозе "малог Слобе"? Аустроугарска нудила Србија, а Србија није хтјела! Је ли зато Аустроугарска напала Србију, јер је поклон одбила? Иначе си наваљао много глупости у коментару...

Name

РЕ

04.08.2017 05:32

Јос да знас ста си писао? Па Сесељ и дан данас отворено прица о неоствареном сну.

Name

Ре зоки

04.08.2017 06:13

Мој зоки нема висе босне ни босанаца.сада смо сви срби видис да си И ти промијенио име.стацес видис 21 вијек висе не владају висе турци па си се вратио коријенима.

Name

@ре зоки

05.08.2017 15:27

Јест јест, све су Срби. Ја не знам што се Руси и Амери надмећу, кад су у бити и једни и други Срби, само их нисмо још обавијестили. Па опште познато је да су прво настали Срби па онда амебе....

Name

Тодор

06.08.2017 10:48

Та прица да смо ми спасили било кога је обицна глупост. Ти које смо "ослобадјали" нису то тразили од нас него су једноставно пристали да зиве у заједницкој дрзави са нама па се разоцарали после непуну годину након уједињења,итд,итд.

Name

Ре Тодор

06.08.2017 12:39

Браво Тодоре - лијепо је знати да и на оваквим темама има све више нормалног свијета, још увијек недовољно да би се ови печински националисти коначно надгласали-прегласали, али ипак се јавља, а сама та чињеница поправи човјеку дан.

Name

Фед

03.08.2017 19:36

Да се брину о будуцности ко о прослости ми би вец имали свога цовјека на мјесецу а овако само једно велико ниста људи газе напријед крупним кораком а ми назад

ОДГОВОРИТЕ
Name

мара

03.08.2017 19:44

То је требало пуском бранит а не да ти други поклања . поздрав паметним људима:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

03.08.2017 22:20

С каквом пуском би ти бранила Маро?

Name

Ре

04.08.2017 04:09

Госпођо, да би се нешто бранило, то исто се прво треба посједовати! Или сте мислили у Ваљеву Карловац, Сарајево и .... "бранити". А ваша задња реченица, након коментара? Е ту сте и овог Дачића превазишли.

Name

Дзими

05.08.2017 15:56

Маро несрећо једна,па иди на Косово и брани га пушком.Прпа Марооо.

Name

Драган

03.08.2017 19:44

Македонија! Нит' земље, нит" људи да вреде оволиког промашаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воздрица

03.08.2017 19:48

Била, прошла и не поновила се Југославија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

03.08.2017 22:14

а сто? Бас ме занима. Мора да си син неког тајкуна који је прије рата био портир а онда га кренуло.

Name

Да....

03.08.2017 19:50

Реалност је несто друго мој Дацицу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.08.2017 01:33

Бас тако. Србија се извукла након летаргицних 600 година робовања и сад неко њима несто нудиоТреба се бити задовољан са овим ста се има.Ту јос милиони и милиони могу зивљети али им треба обезбједити услове за нормалан зивот.

Name

Зоол

03.08.2017 19:51

Једном можеш погрешити као после првог св.рата али ако то исто урадиш опет након другог онда то није греска него идиотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

03.08.2017 21:35

Управо тако.

Name

Сфрјот

03.08.2017 19:57

И послије свега сто се десило Југословенска идеја је и даље добра идеја,за обицни народ,наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

03.08.2017 19:58

Види и велике Босне са деловима Србије и Хрвацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан Дацхи

03.08.2017 19:58

Једноставна формула за вијецно бављење политиком и богацање је-измисљај бајке и певај народу Цајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСА

03.08.2017 20:24

Мани се Дацицу фолова,била тајна понуда,гледај да задрзис и ово сто имас, јер од како си на власти Србија све мања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боснае

03.08.2017 21:06

Ко о коме , ви о неким великим србијама... ах људи моји... каните се ћорава посла, фатајте се економије... цццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

03.08.2017 21:23

Како це овај Дациц скупо костати Србе и Србију... Сто тај лупета, и Сесељ би му позавидио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2017 03:54

Да нема Хрватске и Косова овај се никада не би огласио.

Name

ре босанац

04.08.2017 04:41

Сесељ је њпаметнији Србин одмах после Тесле.

Name

ре ре босанац

04.08.2017 17:02

Од његове памети ниста добро не видјосмо,осим глупости.Не мора да знаци ако неко велике сколе заврси да је паметан и мудар цовјек.

Name

Зоки

03.08.2017 21:37

Е мој Дацицу,ста је било прије 100год,мене лицно није брига,него се ти мани ти прица из прослости,окрени се садасњости и настој да сацувате Србију да је не церупају,а поцели су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

04.08.2017 04:05

цуј поцели .слиједи заврсни цин.

Name

План б

03.08.2017 21:45

Дациц..хммм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

03.08.2017 21:46

А гдје је Јапан, Токyо, Сузуки, Кавасаки? Како нису понудили и Јапан???!!! Штета што је данас свакоме приступачна историја комплетне планете, чињенице које су записали људи од знања и интегритета. Иначе би ове бајке аутора Вулина и Дачића опасно затупиле народ у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2017 04:42

Сакри се у мисију рупу.

Name

галеб

03.08.2017 21:53

Стално похлепа србска за власцу и новцем као и данданас србин прода и матер из гроба за власт и новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

@галеб

03.08.2017 22:42

Србин сав важан прода земљу у Федерацији Арапима, послије јадник не смије од страха да изађе из напреднијег блентитета. СрБББска логика у рикверц.

Name

Дјекна

03.08.2017 22:18

Прекрајаће велике силе границе поново, али овај пут ме заболи она ствар гдје ће шта бити и како ће се звати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.08.2017 22:20

Помози сироту на своју срамоту, увијек било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

04.08.2017 04:39

Историја је уцитељица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.08.2017 05:52

Ови срби стварно нису нормални, просто је невјероватно колико су преоптерецени историјом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

06.08.2017 10:17

Назалост,апсолутно тацно. Ми Срби "зивимо историју". Проблем је у томе сто имамо две историје и то: реалну-стварну и епско-митску. Склонији смо у просеку овој другој па сами себи стварамо силне проблеме зивеци у сталним заблудама.

Name

Саво

04.08.2017 06:03

На Марсу ће бити једна колонија Срба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.08.2017 06:08

КОМЕ ЈЕ ВИШЕ БИТНО ЈЕ ЛИ ТРЕБАЛА БИТИ ВЕЛИКА ПА ОСТАЛА МАЛА СВИ КОИ СУ БИЛИ ИОЛЕ ПАМЕТНИ ПОЛИТИКА ИМ ИСПРАЛА МОЗАК ПА ЛУПАЈУ ДА СЕ ЗАДОВОЉИ ФОРМА РЕЈТИНГ РАСТЕ А НАРОД СВЕ ГЛУПЉИ .УВИЈЕК СЕ ПИТАМ КАКО ЉУДИ МОГУ БИТИ ЗАЛУЂЕНИ ПОЛИТИЧАРИМА ДА ИМ АПЛАУДИРАЈУ ДА ТРЧЕ ЗА ЊИМА НИШТА НЕ МА ЉЕПШЕ НЕ ГО БИТИ ПОСМАТРАЧ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

04.08.2017 18:42

Тко имало иста зна о хисторији, а поготово ини који су студирали хисторију и и добили звање, на ову тему не треба да пишу. Њихове Коментаре кад год се помнијие Енглезе у негативу, се не објављује. Зашто? ББЦ је у серији Црна Гуја исмијавао Енглезе у и њихово учешће у Првом рату. Глумац Аткинсон добио о Краљице титулу витеза. Али Срби воле Енглезе висе него они саме себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

04.08.2017 20:51

Ено на карти и родно мјесто додика - Трасилваниа

ОДГОВОРИТЕ
Name

То Тито

06.08.2017 13:47

То Тито !

Name

Магистра витае

05.08.2017 08:13

Сви историчари ником поникоше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таки пос'о..

06.08.2017 12:19

Поникоше поникоше.. И увијек тако, историчари поникну и када о историји зборе и историју битре и табире министар рада и радника, бораца и рата, и онај његов прегојени несмјењиви помоћник.

Name

Тодор

06.08.2017 07:47

Е то ја та карта "Велике Србије" коју је нас Краљ одбацио у зељи да створи Краљевину СХС-Yугославију. То има и дан данас невероватне негативне последице на укупне односе у Региону. Сесељ је ово само "извукао из нафталина" у време када се то није воисе могло реализовати као после 1.ср.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

06.08.2017 11:38

Драги Тодоре малоумни су они, никад нису уцили историју, да то је та карта кад је краљева гузица била малена па рекла и словенци су наса браца па да сједне на веци престол. Сви смо ово уцили у Основној сколи, али и даље. Медјитим мало писмених има "водје".

Name

Марио

06.08.2017 13:00

Ма читаву бившу југу продат за 1,00€ свакако је идиоти воде

ОДГОВОРИТЕ