1915. ponuđena Velika Srbija

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić danas je izjavio da je Jugsolavija bila „najveća greška i tragedija srpskog naroda“, ističući pritom da bi za Srbiju i Srbe bilo bolje da je tokom Prvog svjetskog rata prihvaćen Londonski ugovor, kojim je bilo predviđeno stvaranje Velike Srbije.

Srbija 03.08.2017 | 21:21
1915. ponuđena Velika Srbija
Danas se među mnogobrojnim srpskim političkim i intelektualnim krugovima, posebno onim nacionalističke provenijencije, često može čuti ova teza kako je Srbija istorijsku grešku napravila kada je tokom i nakon Prvog svjetskog rata umjesto Velike Srbije odlučila stvoriti Jugoslaviju.

 Ali, šta je tačno podrazumijevao Londonski ugovor i zašto je na kraju bio odbijen?

Londonski ugovor je tajni ugovor između Antante i Italije, zaključen 26. aprila 1915. u Londonu, kojim je bilo predviđeno da Italija dobije „pokrajinu Dalmaciju u njenim tadašnjim administrativnim granicama“ do rta Ploča, sa najvećim dijelom ostrva. Iz činjenica da je italijanski posjed sjeverne Dalmacije razdvojio hrvatsko od crnogorskog primorja, kao i pomena „oblasti koje interesuju Srbiju i Crnu Goru“, jasno je proizlazilo da Antanta namjeravala da stvori zasebnu hrvatsku državu, a Srbiju i Crnu Goru da proširi.

Prema tom ugovoru, Hrvatska bi bila svedena na dio oko Zagreba, Liku i primorje od Rijeke do sjeverne granice Dalmacije: preostali dijelovi Hrvatske bili bi podijeljeni između Italije i Srbije.

Slijedom ugovora, je takođe obećavao Kraljevini Srbiji stvaranje Velike Srbije; potpisnici ugovora su Srbiju - koja u pregovorima nije učestvovala - o tome službeno obavijestili diplomatskom notom od 16. avgusta 1915. godine. Saveznici su Srbiji obećali Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srijem, Bačku, južnu Dalmaciju (Šibenik, Zadar i Knin bi pripali Italiji) i sjevernu Albaniju, ali bez Makedonije i dijela Banata.

Za ulazak u rat i izdaju Centralnih sila saveznici su Italiji ponudili Istru i veći dio Dalmacije (što je kasnije rezultiralo 1920. Ugovorom u Rapalu, 1924. i 1941. Rimskim Ugovorom), Rumuniji Banat, a Bugarskoj Makedoniju. Srbija je odbacila ugovor budući da se nije bila spremna odreći Makedonije.

Tokom pregovora i srpska vlada dobila je obećanje da nakon pobjede može računati na teritorijalne ustupke u BiH i Hrvatskoj, a posno u Dalmaciji. Naime, Rusija, Francuska i Velika Britanija nastojale su na svoju stranu privući dotad neutralnu Bugarsku, a ne ugroziti tek sklopljeni savez s Italijom i zadovoljiti Srbiju, pa su Bugarskoj ponudili Makedoniju, a Srbija je za kompenzaciju trebala dobiti BiH i dio hrvatskih teritorija.

Prema informacijama, koje je član Jugoslovenskog odbora Frano Supilo dobio za boravka u britanskom Foreign Officeu, Srbiji je ponuđena južna Dalmacija, BiH, Srijem, dio Bačke i Slavonija sve do Pakraca te vjerovatno i pomoć saveznika u pitanju ujedinjenja Srbije s Hrvatskom.

Supilo je tako mogao procijeniti namjere Srbije i saveznika, jer je već u aprilu 1915., kad je boravio u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova u Petrogradu, saznao i za Londonski ugovor te o tome izvijestio Jugoslavenski odbor. Nakon otkrivanja sadržaja sporazuma, došlo je do žestokog otpora hrvatskog i slovenskog naroda, što je onemogućilo njegovo provođenje u cijelosti nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Spoznaja o posljedicama koje bi proizlazile iz realizacije Londonskog ugovora bila je odlučna za hrvatski pristanak na ulazak u Jugoslaviju.

Srbija je takođe na kraju odlučila da ne prihvati ovaj ugovor i da umjesto toga krene putem stvaranja Jugoslavije. O motivima tada regenta Aleksandra Karađorđevića i tadašnjeg šefa srpske vlade Nikole Pašića da se odluče za Jugoslaviju umjesto Velike Srbije uveliko se raspreda, no nekoliko je ključnih razloga koji su prevagnuli.

S obzirom da je Srbija kao članica Antante imala vojsku i neuporedivo superiorniju pregovaračku poziciju od Hrvata i Slovenaca koji su se borili na strani Austrougarske, mogli su i diktirati i uređenje buduće države.

Aleksandru je u datom trenutku bilo daleko primamljivije da bude vladar velike unitarne monarhističke Jugoslavije u kojoj će najveći dio vlasti bio skoncentrisan u njegovim rukama, nego dosta manje Velike Srbije.

Takođe, važna je činjenica da kralj Aleksandar zaista jeste bio projugoslovenski orijentisan i kao jedan od ciljeva tokom Prvog svjetskog rata zadao je i sebi „oslobođenje ostale južnoslavenske braće“.

Pored toga, razlozi za stvaranje Jugoslavije bili su i ekonomski, s obzirom da su se najrazvijenija industrija i posebno, finanijski sektor, nalazili na teritoriji sjeverne Hrvatske i Sloveniji bez kojih bi Londonskim ugovorom Srbija ostala.

Treba takođe napomenuti da, uprkos današnjem fetišiziranju od strane srpskih nacionalističkih krugova, Londonski ugovor nikada nije bio zaključen dokument, te se radilo samo o nacrtu i incijalnoj ideji kako iscrtati nove evropske granice nakon rata.

Danas, gotovo 100 godina nakon okončanja Prvog svjetskog rata lako je biti general poslije bitke, no u tadašnjem trenutku i srpskoj i hrvatskoj strani Jugoslavija je izgledala kao najbolje rješenje.

(SB)

Komentari / 67

Ostavite komentar
Name

mioš

03.08.2017 19:24

Mora da je ovu kartu crto Šešeljev djeda.

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.08.2017 01:29

Ovo ti je racun bez krcmara. Cuj Italija, Britanija daju ustupke na nekoj teritoriji. Pa sto nisu da li da Venecija i London budu u velikoj Srbiji. Evo i ja dajem Srbiji cijelu Rumuniju,Makedoniju i Bugarsku. Mogu odmah sve imat,nek sam dodju i potpisu....svasta.

Name

Hase

04.08.2017 01:39

Ovo je realna karta Bosne i Hercegovine. Podrzavam kartografa.Velika BiH.

Name

ucitelj

04.08.2017 02:42

Ma Malom Daci ostalo od ucitelja Slobe. More vracaj onaj zajam za preporod Srbije jebala te Velika i mala Srbija.

Name

Историја

04.08.2017 05:59

Ваши коментари показују колико сте необразовани. Србија је у Првом свјетском рату била једна од земаља победница (једина на "Балкану"). Платила је при том огромну цијену јер је страдало више од пола војноспособног мушког становништва. Зато су све старе српске земље први пут биле обједињене у једној држави. То што ви не знате да је нпр. Далмација, или Херцеговина, српска земља, то је зато што је то историја која нам је наметнута на тзв. Берлинском конгресу префидно измјењена. Из тадашњег Аграма (данас Загреб) и Лајбаха (данас Љубљана) су долазиле делегације словенских ентитета у Аустроугарској и молили Карађорђевића да их прими у заједничку државу. Да краљ то тада није прихватио, данас не би постојале Хрватска и Словенија него би то биле територије Аустрије.

Name

Anonimus

04.08.2017 10:47

Da se Srbi nisu k.rcili,sada bi bili u EU.

Name

Борислав

04.08.2017 23:51

Историја је за анализу али истина је бдруго. Србија као члан побједничких снага је могла да бира границе. Несрећни краљ хтеде да буде краљ срба, хрвата и словенаца јер га на то наговорили французи. Да је био паметан он би прво створио велику србију па тек онда ушао у стварање Југославије.

Name

pametujemo

06.08.2017 06:06

Previse pametujemo. Sve sto je ponudjeno na prema ovoj karti Srbija je dobila i mnogo toga vise. Dobila je cijelu Jugoslaviju. Nasa greska je sto nismo znali odrediti unutrasnje granice. Ko je branio Srbima da povuku liniju Velike Srbije onom trasom Karlovac Virovitica? Cim smo dobili kraljevinu shs mogli smo u njoj crtati granicu kako smo htjeli. Ko nam je branio da posle drugog rata iscrtamo Srbiju kako nam zelja? Zasto smo stali uz Tita? Mogli smo napisati da je Srbija do Zagreba i da ne postoji ni KiM ni Vojvodina ni BiH CG Makedonija. To sto mi nismo sposobni da iskoristimo sanse koje nam se ukazuju to je nasa greska a ne sta nam nudi neko iz inostranstva. Zasto smo 91 bili uz Milosevicev socijalizam kad se bilo jasno da ni jedan u svijetu ne moze da opstane. Da smo 91 krenuli u privatizaciju danas bi bili bar na nivou Ceha koji su 91 bili daleko iza nas. Lako je poslije bitke biti general a svaka greska se placa godinama. Pogledajte sve narode u bivsoj sfrj. Hrvati dobili Hrvatsku bez Srba i sad masovno bjeze u Njemacku isto i sa BiH. Smijesna je i bivsa velika jugoslavija a kamoli Srbija ili Hrvatska. Ostale da ne pominjem.

Name

Ne budi kao Dragutin

03.08.2017 19:24

Ne mogu i ne znaju sa ovom skraćenom verzijom da upravljaju a kamo li..

ODGOVORITE
Name

Dragutin

03.08.2017 22:19

Nije tačno da su nam englezi nudili veliku Srbiju, englezi su nam kao i uvek nudili samo propast!Da su nam englezi to nudili,zar bi Rumuniji dali Srpski Temišvar i deo banata kog su Srbi oslobodili od austrougarske,a ne Rumuni,zar bi englezi šiptarima dali Skadar i Drač koji je Srpska vojska oslobodila,da su nama Srbima ti englezi bili naklonjeni kao što ovaj Dačić priča ne bi nam pre svega sve ove teritorije oni oduzeli i podelili onima koji rata nisu ni videli???U Jugoslaviji su formirane tyv.banovine,ej banovine bez prethodnog Srpskog izjašnjavanja?A Srpski narod kao glavni oslobađajući faktor Jugoslavije je merodavan da prvi odlučuje o unutrašnjim granicama,jer je zaslužan za oslobođenje cele Jugoslavije? Dačić priča gluposti i on kao i njegov šef Milošević služi interesima zapada i obmanjuje i prodaje Srpski narod,i zasipa nas notornim lažima,zbog dobre LOVE koju prima za ovu vrstu propagande od MI6,tj.od naravno tih istih engleza,koje sada pokušava da opere od istorijske odgovornosti prema Srbima... Jugoslavija je bila engleska zamka za naivne Srbe!

Name

Istina

04.08.2017 00:42

Aca Prvi i Joža Drugi, što god o njima mislile lokalne puvadžije, kabadahije, nacionalisti i neznalice, su bili vizionari i mudre ljudine, ovi sadašnji balkanski kokošari ni mini kokošinjce ne mogu voditi. Živjet će jugoslovenska ideja i vremenom jačati kad dodju pravi ljudi a odu svi nastali Slobini, Franjini, Alijini i ini trbuhozborci u povijest istorijske pripizdine. Živi i zdravi bili.

Name

@Istina

04.08.2017 07:32

Драгутин је све лијепо написао. А нова Југославија више никада неће настати зато што Србски народ више неће да живи са другим ентитетима. То је показала анкета у Србији од прије неколико година. Од Србске нације (и Србских земаља) су Енглези/Американци/Њемци/Ватикан откидали и стварали разне послушне "нације" и "државе" којима је главни задатак да буду анти-Србски.

Name

Xxx

04.08.2017 08:43

STA znas ti o tome.

Name

hercegovac

06.08.2017 08:59

Ovaj je zahebo baju, ja mislio koferče je najžešći jugosloven jer je to bio do juče a on srbenda???? Svaka rasprava o velikoj i maloj Srbiji je nalik na Željkinu priču o velikom i malom a nijednog na vidiku.Narod koji nije u stanju da vodi svoju etničku državu može samo da sanja o proširenju te države i ništa više. Da li neko misli da je slučajno što su od 5 najgorih u evropi tri srpske države???? I naravno za to su krivi CIA Vatikan.... svi samo ne mi

Name

Geography

03.08.2017 19:32

Šta bi bilo kad bi bilo ili da je bilo prije 100, 200 ili 500 godina jako bitno za nas koji danas životarimo. Bolje da se pitamo šta će biti sutra za 10 ili 50 godina. Sav normalan svijet gleda u budućnost samo se balkanska plemena non stop okreću i razabiraju prošlost. Zato nam i jeste ovako

ODGOVORITE
Name

Jovanović Aristomen

10.02.2022 18:02

Bravo, baš tako...

Name

VELIKA SRBIJA

03.08.2017 19:34

A gdje su sad zagrebačko čaršisjke floskule o velikoj Srbiji. Pa Srbija i kad je mogla nije htjela da bude velika Srbija. Odbijeno je to i ranije. Nudila je i Austrougarska ranije. Samo oni koji nemaju istorije nemaju šta ni čitati. Pa ne znaju. A i priča kako je htjela da gospodari Hrvatskom i Slovenijom. Ma dajte. Spasila je Hrvatsku i prva i druga Jugoslavija,a sad pljuju na sav mah.Etika i Obraz. Veliki. Nema šta.Jeste. Jugoslavija je bila najveći poraz srpskog naroda. U maloj zaostaloj čaršijici pričaju stalno o četnicima. Pa Koča Popović je spasio muslimane uz Drinu baš od četnika. Što to ne pričaju.

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.08.2017 22:21

Ucuti bolje ti je! Ti živiš u Bosni, a ne u Srbiji i bosanski si pravoslavac!!!! A Dodik ti je Dodig i Hrvat, hteo ti to ili ne!

Name

Re

04.08.2017 03:59

A gdje je logika ovde da se malo uključi? Je li zaista vjerujes u ove nebuloze "malog Slobe"? Austrougarska nudila Srbija, a Srbija nije htjela! Je li zato Austrougarska napala Srbiju, jer je poklon odbila? Inače si navaljao mnogo gluposti u komentaru...

Name

RE

04.08.2017 05:32

Jos da znas sta si pisao? Pa Seselj i dan danas otvoreno prica o neostvarenom snu.

Name

Re zoki

04.08.2017 06:13

Moj zoki nema vise bosne ni bosanaca.sada smo svi srbi vidis da si I ti promijenio ime.staces vidis 21 vijek vise ne vladaju vise turci pa si se vratio korijenima.

Name

@re zoki

05.08.2017 15:27

Jest jest, sve su Srbi. Ja ne znam što se Rusi i Ameri nadmeću, kad su u biti i jedni i drugi Srbi, samo ih nismo još obavijestili. Pa opšte poznato je da su prvo nastali Srbi pa onda amebe....

Name

Todor

06.08.2017 10:48

Ta prica da smo mi spasili bilo koga je obicna glupost. Ti koje smo "oslobadjali" nisu to trazili od nas nego su jednostavno pristali da zive u zajednickoj drzavi sa nama pa se razocarali posle nepunu godinu nakon ujedinjenja,itd,itd.

Name

Re Todor

06.08.2017 12:39

Bravo Todore - lijepo je znati da i na ovakvim temama ima sve više normalnog svijeta, još uvijek nedovoljno da bi se ovi pečinski nacionalisti konačno nadglasali-preglasali, ali ipak se javlja, a sama ta činjenica popravi čovjeku dan.

Name

Fed

03.08.2017 19:36

Da se brinu o buducnosti ko o proslosti mi bi vec imali svoga covjeka na mjesecu a ovako samo jedno veliko nista ljudi gaze naprijed krupnim korakom a mi nazad

ODGOVORITE
Name

mara

03.08.2017 19:44

To je trebalo puskom branit a ne da ti drugi poklanja . pozdrav pametnim ljudima:

ODGOVORITE
Name

Sta

03.08.2017 22:20

S kakvom puskom bi ti branila Maro?

Name

Re

04.08.2017 04:09

Gospođo, da bi se nešto branilo, to isto se prvo treba posjedovati! Ili ste mislili u Valjevu Karlovac, Sarajevo i .... "braniti". A vaša zadnja rečenica, nakon komentara? E tu ste i ovog Dačića prevazišli.

Name

Dzimi

05.08.2017 15:56

Maro nesrećo jedna,pa idi na Kosovo i brani ga puškom.Prpa Marooo.

Name

Dragan

03.08.2017 19:44

Makedonija! Nit' zemlje, nit" ljudi da vrede ovolikog promašaja!

ODGOVORITE
Name

Vozdrica

03.08.2017 19:48

Bila, prošla i ne ponovila se Jugoslavija.

ODGOVORITE
Name

Milkan

03.08.2017 22:14

a sto? Bas me zanima. Mora da si sin nekog tajkuna koji je prije rata bio portir a onda ga krenulo.

Name

Da....

03.08.2017 19:50

Realnost je nesto drugo moj Dacicu....

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.08.2017 01:33

Bas tako. Srbija se izvukla nakon letargicnih 600 godina robovanja i sad neko njima nesto nudioTreba se biti zadovoljan sa ovim sta se ima.Tu jos milioni i milioni mogu zivljeti ali im treba obezbjediti uslove za normalan zivot.

Name

Zool

03.08.2017 19:51

Jednom možeš pogrešiti kao posle prvog sv.rata ali ako to isto uradiš opet nakon drugog onda to nije greska nego idiotizam.

ODGOVORITE
Name

Bizmark

03.08.2017 21:35

Upravo tako.

Name

Sfrjot

03.08.2017 19:57

I poslije svega sto se desilo Jugoslovenska ideja je i dalje dobra ideja,za obicni narod,naravno.

ODGOVORITE
Name

Opa

03.08.2017 19:58

Vidi i velike Bosne sa delovima Srbije i Hrvacke

ODGOVORITE
Name

Kapetan Dachi

03.08.2017 19:58

Jednostavna formula za vijecno bavljenje politikom i bogacanje je-izmisljaj bajke i pevaj narodu Cajke.

ODGOVORITE
Name

OSA

03.08.2017 20:24

Mani se Dacicu folova,bila tajna ponuda,gledaj da zadrzis i ovo sto imas, jer od kako si na vlasti Srbija sve manja.

ODGOVORITE
Name

Bosnae

03.08.2017 21:06

Ko o kome , vi o nekim velikim srbijama... ah ljudi moji... kanite se ćorava posla, fatajte se ekonomije... cccccccc

ODGOVORITE
Name

bosanac

03.08.2017 21:23

Kako ce ovaj Dacic skupo kostati Srbe i Srbiju... Sto taj lupeta, i Seselj bi mu pozavidio.

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2017 03:54

Da nema Hrvatske i Kosova ovaj se nikada ne bi oglasio.

Name

re bosanac

04.08.2017 04:41

Seselj je njpametniji Srbin odmah posle Tesle.

Name

re re bosanac

04.08.2017 17:02

Od njegove pameti nista dobro ne vidjosmo,osim gluposti.Ne mora da znaci ako neko velike skole zavrsi da je pametan i mudar covjek.

Name

Zoki

03.08.2017 21:37

E moj Dacicu,sta je bilo prije 100god,mene licno nije briga,nego se ti mani ti prica iz proslosti,okreni se sadasnjosti i nastoj da sacuvate Srbiju da je ne cerupaju,a poceli su.

ODGOVORITE
Name

Referendum

04.08.2017 04:05

cuj poceli .slijedi zavrsni cin.

Name

Plan b

03.08.2017 21:45

Dacic..hmmm...

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

03.08.2017 21:46

A gdje je Japan, Tokyo, Suzuki, Kavasaki? Kako nisu ponudili i Japan???!!! Šteta što je danas svakome pristupačna istorija kompletne planete, činjenice koje su zapisali ljudi od znanja i integriteta. Inače bi ove bajke autora Vulina i Dačića opasno zatupile narod u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2017 04:42

Sakri se u misiju rupu.

Name

galeb

03.08.2017 21:53

Stalno pohlepa srbska za vlascu i novcem kao i dandanas srbin proda i mater iz groba za vlast i novac

ODGOVORITE
Name

@galeb

03.08.2017 22:42

Srbin sav važan proda zemlju u Federaciji Arapima, poslije jadnik ne smije od straha da izađe iz naprednijeg blentiteta. SrBBBska logika u rikverc.

Name

Djekna

03.08.2017 22:18

Prekrajaće velike sile granice ponovo, ali ovaj put me zaboli ona stvar gdje će šta biti i kako će se zvati.

ODGOVORITE
Name

Hm

03.08.2017 22:20

Pomozi sirotu na svoju sramotu, uvijek bilo.

ODGOVORITE
Name

baka

04.08.2017 04:39

Istorija je uciteljica.

ODGOVORITE
Name

Cccc

04.08.2017 05:52

Ovi srbi stvarno nisu normalni, prosto je nevjerovatno koliko su preoptereceni istorijom.

ODGOVORITE
Name

Todor

06.08.2017 10:17

Nazalost,apsolutno tacno. Mi Srbi "zivimo istoriju". Problem je u tome sto imamo dve istorije i to: realnu-stvarnu i epsko-mitsku. Skloniji smo u proseku ovoj drugoj pa sami sebi stvaramo silne probleme ziveci u stalnim zabludama.

Name

Savo

04.08.2017 06:03

Na Marsu će biti jedna kolonija Srba....

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.08.2017 06:08

KOME JE VIŠE BITNO JE LI TREBALA BITI VELIKA PA OSTALA MALA SVI KOI SU BILI IOLE PAMETNI POLITIKA IM ISPRALA MOZAK PA LUPAJU DA SE ZADOVOLJI FORMA REJTING RASTE A NAROD SVE GLUPLJI .UVIJEK SE PITAM KAKO LJUDI MOGU BITI ZALUĐENI POLITIČARIMA DA IM APLAUDIRAJU DA TRČE ZA NJIMA NIŠTA NE MA LJEPŠE NE GO BITI POSMATRAČ

ODGOVORITE
Name

Banshee

04.08.2017 18:42

Tko imalo ista zna o historiji, a pogotovo ini koji su studirali historiju i i dobili zvanje, na ovu temu ne treba da pišu. Njihove Komentare kad god se pomnijie Engleze u negativu, se ne objavljuje. Zašto? BBC je u seriji Crna Guja ismijavao Engleze u i njihovo učešće u Prvom ratu. Glumac Atkinson dobio o Kraljice titulu viteza. Ali Srbi vole Engleze vise nego oni same sebe.

ODGOVORITE
Name

Tito

04.08.2017 20:51

Eno na karti i rodno mjesto dodika - Trasilvania

ODGOVORITE
Name

To Tito

06.08.2017 13:47

To Tito !

Name

Magistra vitae

05.08.2017 08:13

Svi istoričari nikom ponikoše...

ODGOVORITE
Name

Taki pos'o..

06.08.2017 12:19

Ponikoše ponikoše.. I uvijek tako, istoričari poniknu i kada o istoriji zbore i istoriju bitre i tabire ministar rada i radnika, boraca i rata, i onaj njegov pregojeni nesmjenjivi pomoćnik.

Name

Todor

06.08.2017 07:47

E to ja ta karta "Velike Srbije" koju je nas Kralj odbacio u zelji da stvori Kraljevinu SHS-Yugoslaviju. To ima i dan danas neverovatne negativne posledice na ukupne odnose u Regionu. Seselj je ovo samo "izvukao iz naftalina" u vreme kada se to nije voise moglo realizovati kao posle 1.sr.

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

06.08.2017 11:38

Dragi Todore maloumni su oni, nikad nisu ucili istoriju, da to je ta karta kad je kraljeva guzica bila malena pa rekla i slovenci su nasa braca pa da sjedne na veci prestol. Svi smo ovo ucili u Osnovnoj skoli, ali i dalje. Medjitim malo pismenih ima "vodje".

Name

Mario

06.08.2017 13:00

Ma čitavu bivšu jugu prodat za 1,00€ svakako je idioti vode

ODGOVORITE