ЛЕ: Сјајна Звезда на прагу групне фазе!

Црвена звезда пласирала се у четврто, последње коло квалификација за Лигу Европе пошто је и у Прагу савладала Спарту – 1:0 (1:0)! Фудбалери Црвене звезде одиграли још један одличан меч против Спарте и храбром игром стигли до тријумфа над чешким представником. Тим Владана Милојевића у плеј-офу за Лигу Европе!

Фудбал 03.08.2017 | 21:03
ЛЕ: Сјајна Звезда на прагу групне фазе!
Звездане стазе у Прагу! Црвено-бели на корак од чуда и јесени у Европи! Београђани савладали Спарту као гости и оверили пролаз у плеј оф рунду - 1:0.

Екипа Владана Милојевића је, после тријумфа од 2:0 у Београду, одиграла још један одличан меч и потпуно заслужено први пут од 2012. године стигла на корак до уласка у групну фазу најмасовнијег европског такмичења.

Једини погодак пред 16.000 навијача на 'Генерали Арени' постигао је невероватни Ричмонд Боаћи у 19. минуту, што је Гањанину већ шести погодак у Европи од старта сезоне.

Још два оваква меча и Звезда има Лигу Европе!

Сем пада у последњих десет минута меча у Прагу, кад је утакмица већ била решена, Црвена звезда је, збирно гледајући оба сусрета, у свих преосталих 170 минута фудбала била боља, храбрија и конкретнија што им је донело пласман у плеј-оф за Лигу Европе!

У петак у Ниону од 13 часова биће одржан жреб за улазак у групну фазу масовнијег европског такмичења, а упркос томе што ће се Звезда наћи у неповлашћеном шеширу тешко да ће их неко пожелети за противника након овако добре партије против, бодовно, пет пута "јачег" ривала.

Након београдских 2:0, екипа Владана Милојевића је и у други меч ушла без велике дозе респекта, са намером да постигне гол, што је и успела у 19. минуту преко Ричмонда Боаћија.

Најбољи нападач Црвене звезде одлично је испратио акцију Славољуба Срнића, који је био упоран и стигао "неухватљиву" лопту и асистирао "шпицу" из Гане за његов већ СЕДМИ гол у овим квалификацијама за Лигу Европе.

Пред тачно 16.820 навијача на стадиону "Ђенерали":

СПАРТА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1 (0:1), ЗА КОНАЧНИХ 0:3!
/Боаћи 19'/

Одлука навијача Спарте да "дебело" пре завршетка сусрета у Прагу напусте стадион незадовољни партијом њиховог тима, који до тада практично није створио једну озбиљну шансу, чак и ако рачунамо меч у Београду, док је Црвена звезда до тада искористила три од великог броја прилика у које су улазили њихови играчи, најчешће Ричмонд Боаћи.

Већ на старту је нападач из Гане ушао у шансу против Лафате, али је промашио лопту, што није урадио у 19. минуту сјајно истрчавши контру када је Звезди донео велики гол у гостима.

Одлично је Боаћи функционисао са Кангом, који је и сам улазио у шансе, и бивао изблокиран, да би у финишу полувремена, пре него што ће и сам истрчати пред Лафату и саплести се, у прилику "гурнуо" и дефанзивног везисту Бранка Јовичића који је "ухватио спринт", али не и добар шут.

Гађао је даљи угао, али лоше...

Подједнако добро улази Звезда и у наставак, бележи шансе преко Милића и Срнића, и редовно вреба из контри, док Спарта није успевала ништа да уради све до 79. минута.

Тада је кренула серија шанси за Бен Хаима и Лафату, статива и пречка, али је маестралан у тим ситуацијама, и једини коме је остало концентрације за последње минуте меча, био Милан Борјан и показао да је одлично појачање - не примивши гол у трећем мечу међу стативама.

Бодрио је своје играче након одличних рефлексних одбрана рукама и ногама, док су они вероватно мислили о наредном колу, а то није коштало Звезде победе у овом мечу.

За крај требало би истаћи и да су на овом сусрету навијачи Црвене звезде и Спарте "разменили довикивања" и стадионом "Ђенерали" је одвикивало "Србија - Косово".

Звездо, ово си ти! Препознај себе! Ово је твоја историја! Ово је твој ДНК! Ово је твој идентитет! Ово је твој начин живота! Ово је на послетку твоја слатка стварност. Чевтрфиналиста Лиге Европе од пре две године почишћен је са култне Летне као да га није било, погодак Ричмонда Боаћија оверио је Звездин пролаз у плеј- оф рунду квалификација за Лигу Европе. И натерао навијаче да и даље сањају о чуду.

А имају разлога да се надају групној фази после пуне деценије, јер можда је било квалитетнијих генерација,  али зрелијих тешко. Највећа заслуга иде на рачун тренера Владана Милојевић који је направио такмичарску екипу, способнну да препозна сваку ситуацију на терену. Направио је Звезду какву навијачи желе увек да гледају. Стрпљиву, агрсивну, дефанзивно утегнуту... Понекад се чинило да би играчима Спарте лакше било да изваде све зубе, него да направе опипљиву шансу пред Миланом Борјаном. Додуше, утисак се мало покварио у финишу утакмице.

Онај ко је у Звездином ланцу требало да буде чврст (Доналд,Јовићић) - био је! Онај ко је требало да буде убитачан (Боаћи) - био је! Онај ко је требало да буде вредан (Родић,Стојковић, Милић, Срнић) - био је! Слика коју су навијачи заборавили. Али она је - постојала.

На терену маскота у одори Спартанца, на видео биму Летне славни дани прошлости највећег чешког клуба. И подсећање када су на овом месту падали Ливерпул, Реал, Барселона... Међутим, домаћин није дошао до жељеног ефекта.

Не да се играчи Црвене звезде нису уплашили, него су играли као да их носи београдских ветар. Сваки пас је био као под конац, свака идеја је била рационална... Нити је било респекта, нити је било страха у очима Владана Милојевића. Домаћи навијачи су колутали очи, јер су видели за десет минута да је Боаћи поново решен да одигра симултанку са принудним штопером Марачеком и Штетином. Звезда је могла да затвори двомеч већ после четири минута, али су шансе Боаћија и Канге раштимовале и оно мало хармоничних тонова у оркестру Андрее Страмачонија.

Звезда је била Звезда, можда и за нијансу боља него пре седам дана. Поново је МичелДоналд био газда и кичма екипе, Канга је из Београда понео кључ и закључао лоптуМанђеку и Мавуби, док је Ричмонд Боаћи био бруталан. Била је то симфонија коју су допуњавали вредни Срнић, агресивни Јовичић, те штопери Савић и Ле Талек који су као магнетом првилачили лопту и добили све ваздушне дуеле.

Јесте време не семафору Летне споро ишло чак и после вођства Црвене звезде, али Спарта је била разоружана. Померио је Андреа Страмачони последњу линију одбране на 65 метара, мењао места Плавшићу, Кадлецу и Фридеку. Није вредело... Звезда је учила фудбалСтрамачонија, као што су Чеси некад од 1981. године и Бањика нас. Али пустимоСтрамачонија који је осетио гнев навијача Спарте већ у 42.минуту.

Жижа је била на играчима црвено-белих. Мораће Милојевић да одговори на пријатна питања о томе како је разорен тим од прошле године напунио таквим самопоуздањем. Звезда је са неподношљивом рутином крала време и вребала контру. Велика штета за ону контру у режији Канге и Јовићића.

Звезда се о свему питала и у наставку. Није било грча на лицима играча српског вицешампиона ни када су видели знаменита лица Росицког, Лафате и Бен Хаима... Све је у игри Црвене звезде била најлепша лдетња песма. Промашивали су добре шансе Стојковић и Милић, мало је недостајало да се изроде још неке смрт контре... Спарта је узвратила стативама Бен Хаима и Лафате, на крају је и Борјан добио неколико прилика да заблиста и са чак пет бриљантних интервенција у последњим минута утка и своје име у овај велики успех. Али тада је све већ било одлучено и гости су себи могли да дозволе мало опуштање.

Звезда је сравнила Праг.

СПАРТА ПРАГ - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1 (0:1), први меч 0:2
/Боаћи 19/

Стадион: Летна;
Гледалаца: око 19.000;
Судија: Тони Шапрон (Француска);
Жути картон: Манђек (Спарта), Борјан (Црвена звезда)

СПАРТА ПРАГ (4-2-3-1): Дубравка – Карвајев, Штетина, Маречек, М. Кадлец – Мавуба (од 66. Росицки), Манђек – В. Кадлец (од 46. Бен Хаим), Плавшић, Фридек – Јанко (од 61. Лафата).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан – Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић – Доналд, Јовичић – Срнић (од 70. Радоњић), Канга, Милић – Боаћи (од 80. минута Пешић).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар