LE: Sjajna Zvezda na pragu grupne faze!

Crvena zvezda plasirala se u četvrto, poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope pošto je i u Pragu savladala Spartu – 1:0 (1:0)! Fudbaleri Crvene zvezde odigrali još jedan odličan meč protiv Sparte i hrabrom igrom stigli do trijumfa nad češkim predstavnikom. Tim Vladana Milojevića u plej-ofu za Ligu Evrope!

Fudbal 03.08.2017 | 21:03
LE: Sjajna Zvezda na pragu grupne faze!
Zvezdane staze u Pragu! Crveno-beli na korak od čuda i jeseni u Evropi! Beograđani savladali Spartu kao gosti i overili prolaz u plej of rundu - 1:0.

Ekipa Vladana Milojevića je, posle trijumfa od 2:0 u Beogradu, odigrala još jedan odličan meč i potpuno zasluženo prvi put od 2012. godine stigla na korak do ulaska u grupnu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja.

Jedini pogodak pred 16.000 navijača na 'Generali Areni' postigao je neverovatni Ričmond Boaći u 19. minutu, što je Ganjaninu već šesti pogodak u Evropi od starta sezone.

Još dva ovakva meča i Zvezda ima Ligu Evrope!

Sem pada u poslednjih deset minuta meča u Pragu, kad je utakmica već bila rešena, Crvena zvezda je, zbirno gledajući oba susreta, u svih preostalih 170 minuta fudbala bila bolja, hrabrija i konkretnija što im je donelo plasman u plej-of za Ligu Evrope!

U petak u Nionu od 13 časova biće održan žreb za ulazak u grupnu fazu masovnijeg evropskog takmičenja, a uprkos tome što će se Zvezda naći u nepovlašćenom šeširu teško da će ih neko poželeti za protivnika nakon ovako dobre partije protiv, bodovno, pet puta "jačeg" rivala.

Nakon beogradskih 2:0, ekipa Vladana Milojevića je i u drugi meč ušla bez velike doze respekta, sa namerom da postigne gol, što je i uspela u 19. minutu preko Ričmonda Boaćija.

Najbolji napadač Crvene zvezde odlično je ispratio akciju Slavoljuba Srnića, koji je bio uporan i stigao "neuhvatljivu" loptu i asistirao "špicu" iz Gane za njegov već SEDMI gol u ovim kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Pred tačno 16.820 navijača na stadionu "Đenerali":

SPARTA - CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:1), ZA KONAČNIH 0:3!
/Boaći 19'/

Odluka navijača Sparte da "debelo" pre završetka susreta u Pragu napuste stadion nezadovoljni partijom njihovog tima, koji do tada praktično nije stvorio jednu ozbiljnu šansu, čak i ako računamo meč u Beogradu, dok je Crvena zvezda do tada iskoristila tri od velikog broja prilika u koje su ulazili njihovi igrači, najčešće Ričmond Boaći.

Već na startu je napadač iz Gane ušao u šansu protiv Lafate, ali je promašio loptu, što nije uradio u 19. minutu sjajno istrčavši kontru kada je Zvezdi doneo veliki gol u gostima.

Odlično je Boaći funkcionisao sa Kangom, koji je i sam ulazio u šanse, i bivao izblokiran, da bi u finišu poluvremena, pre nego što će i sam istrčati pred Lafatu i saplesti se, u priliku "gurnuo" i defanzivnog vezistu Branka Jovičića koji je "uhvatio sprint", ali ne i dobar šut.

Gađao je dalji ugao, ali loše...

Podjednako dobro ulazi Zvezda i u nastavak, beleži šanse preko Milića i Srnića, i redovno vreba iz kontri, dok Sparta nije uspevala ništa da uradi sve do 79. minuta.

Tada je krenula serija šansi za Ben Haima i Lafatu, stativa i prečka, ali je maestralan u tim situacijama, i jedini kome je ostalo koncentracije za poslednje minute meča, bio Milan Borjan i pokazao da je odlično pojačanje - ne primivši gol u trećem meču među stativama.

Bodrio je svoje igrače nakon odličnih refleksnih odbrana rukama i nogama, dok su oni verovatno mislili o narednom kolu, a to nije koštalo Zvezde pobede u ovom meču.

Za kraj trebalo bi istaći i da su na ovom susretu navijači Crvene zvezde i Sparte "razmenili dovikivanja" i stadionom "Đenerali" je odvikivalo "Srbija - Kosovo".

Zvezdo, ovo si ti! Prepoznaj sebe! Ovo je tvoja istorija! Ovo je tvoj DNK! Ovo je tvoj identitet! Ovo je tvoj način života! Ovo je na posletku tvoja slatka stvarnost. Čevtrfinalista Lige Evrope od pre dve godine počišćen je sa kultne Letne kao da ga nije bilo, pogodak Ričmonda Boaćija overio je Zvezdin prolaz u plej- of rundu kvalifikacija za Ligu Evrope. I naterao navijače da i dalje sanjaju o čudu.

A imaju razloga da se nadaju grupnoj fazi posle pune decenije, jer možda je bilo kvalitetnijih generacija,  ali zrelijih teško. Najveća zasluga ide na račun trenera Vladana Milojević koji je napravio takmičarsku ekipu, sposobnnu da prepozna svaku situaciju na terenu. Napravio je Zvezdu kakvu navijači žele uvek da gledaju. Strpljivu, agrsivnu, defanzivno utegnutu... Ponekad se činilo da bi igračima Sparte lakše bilo da izvade sve zube, nego da naprave opipljivu šansu pred Milanom Borjanom. Doduše, utisak se malo pokvario u finišu utakmice.

Onaj ko je u Zvezdinom lancu trebalo da bude čvrst (Donald,Jovićić) - bio je! Onaj ko je trebalo da bude ubitačan (Boaći) - bio je! Onaj ko je trebalo da bude vredan (Rodić,Stojković, Milić, Srnić) - bio je! Slika koju su navijači zaboravili. Ali ona je - postojala.

Na terenu maskota u odori Spartanca, na video bimu Letne slavni dani prošlosti najvećeg češkog kluba. I podsećanje kada su na ovom mestu padali Liverpul, Real, Barselona... Međutim, domaćin nije došao do željenog efekta.

Ne da se igrači Crvene zvezde nisu uplašili, nego su igrali kao da ih nosi beogradskih vetar. Svaki pas je bio kao pod konac, svaka ideja je bila racionalna... Niti je bilo respekta, niti je bilo straha u očima Vladana Milojevića. Domaći navijači su kolutali oči, jer su videli za deset minuta da je Boaći ponovo rešen da odigra simultanku sa prinudnim štoperom Maračekom i Štetinom. Zvezda je mogla da zatvori dvomeč već posle četiri minuta, ali su šanse Boaćija i Kange raštimovale i ono malo harmoničnih tonova u orkestru Andree Stramačonija.

Zvezda je bila Zvezda, možda i za nijansu bolja nego pre sedam dana. Ponovo je MičelDonald bio gazda i kičma ekipe, Kanga je iz Beograda poneo ključ i zaključao loptuManđeku i Mavubi, dok je Ričmond Boaći bio brutalan. Bila je to simfonija koju su dopunjavali vredni Srnić, agresivni Jovičić, te štoperi Savić i Le Talek koji su kao magnetom prvilačili loptu i dobili sve vazdušne duele.

Jeste vreme ne semaforu Letne sporo išlo čak i posle vođstva Crvene zvezde, ali Sparta je bila razoružana. Pomerio je Andrea Stramačoni poslednju liniju odbrane na 65 metara, menjao mesta Plavšiću, Kadlecu i Frideku. Nije vredelo... Zvezda je učila fudbalStramačonija, kao što su Česi nekad od 1981. godine i Banjika nas. Ali pustimoStramačonija koji je osetio gnev navijača Sparte već u 42.minutu.

Žiža je bila na igračima crveno-belih. Moraće Milojević da odgovori na prijatna pitanja o tome kako je razoren tim od prošle godine napunio takvim samopouzdanjem. Zvezda je sa nepodnošljivom rutinom krala vreme i vrebala kontru. Velika šteta za onu kontru u režiji Kange i Jovićića.

Zvezda se o svemu pitala i u nastavku. Nije bilo grča na licima igrača srpskog vicešampiona ni kada su videli znamenita lica Rosickog, Lafate i Ben Haima... Sve je u igri Crvene zvezde bila najlepša ldetnja pesma. Promašivali su dobre šanse Stojković i Milić, malo je nedostajalo da se izrode još neke smrt kontre... Sparta je uzvratila stativama Ben Haima i Lafate, na kraju je i Borjan dobio nekoliko prilika da zablista i sa čak pet briljantnih intervencija u poslednjim minuta utka i svoje ime u ovaj veliki uspeh. Ali tada je sve već bilo odlučeno i gosti su sebi mogli da dozvole malo opuštanje.

Zvezda je sravnila Prag.

SPARTA PRAG - CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:1), prvi meč 0:2
/Boaći 19/

Stadion: Letna;
Gledalaca: oko 19.000;
Sudija: Toni Šapron (Francuska);
Žuti karton: Manđek (Sparta), Borjan (Crvena zvezda)

SPARTA PRAG (4-2-3-1): Dubravka – Karvajev, Štetina, Mareček, M. Kadlec – Mavuba (od 66. Rosicki), Manđek – V. Kadlec (od 46. Ben Haim), Plavšić, Fridek – Janko (od 61. Lafata).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Stojković, Savić, Le Talek, Rodić – Donald, Jovičić – Srnić (od 70. Radonjić), Kanga, Milić – Boaći (od 80. minuta Pešić).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar