На школарца оде радничка плата

Након што опреми једно дете за школу просечном раднику запосленом у привреди у Српској неће остати ништа у џепу.

Република Српска 03.08.2017 | 22:54
На школарца оде радничка плата
Само за уџбенике основаца треба издвојити од 90 КМ, колико кошта комплет књига за трећи разред, до 145 КМ за комплет уџбеника за девети разред. За први и други разред Влада Републике Српске је до сад обезбеђивала бесплатне уџбенике.

У наведене цене не улази уџбеници за стране језике. На пример енглески језик у издању Завода за уџбенике и наставна средства кошта 20 КМ, а састоји се из уџбеника, радне свеске и компакт диска.

"Цене уџбеника за ову годину остају непромењене. Просечна цена једног уџбеника је 7,5 КМ, радне свеске 5,5 КМ, изузев када је реч о уџбенику за два разреда", каже Дејан Керлета портпарол Завода.

Додаје да је у току штампање уџбеника који ће убрзо наћи у књижарама. Проблем је што је велики број уџбеника ове године измењен па родитељи не могу да рачунају на то да купе половне или их позајме од старијих ученика.

Када се овоме дода набавка школског прибора за који треба најмање 30 КМ, солидног руксака који кошта око 50 КМ, те одеће и обуће за јесен за коју треба издвојити бар 200 КМ, опремање једног ђака кошта најмање 500 КМ, колико износи просечна плата у реалном сектору.

Муриса Марић, председница Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора, каже да ће већина родитеља бити приморана да на већ постојећа задужења западну у још већи минус како би спремно дочекали школску годину.

"Бар 500 КМ је потребно за једно дете, а ако имате више ђака у кући онда је проблем већи. Ако само један родитељ ради, онда је задуживање једини излаз. Банке су, свесне тога, већ почеле са промоцијом једнократних позајмица и ненаменских кредита за којима ће многи родитељи посегнути", каже Марићева.

Огорчени родитељи

Родитељи се жале да их им држава нимало не олакшава да школују децу.

"Нејасно је због чега се мењају уџбеници и да због ситне измене морамо да купујемо нови. Један уџбеник за ликовно или музичко може да користи неколико генерација ученика", каже Марија Лукић, мајка два основца.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марија

04.08.2017 06:19

Одговор за мајку два сколарца би одприлике био.. и на овај нацин нас пљацкају. Мајка сам твоје дјеце,два сколарца,и цијена књига за треци разред је 98 КМ а не 90 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

04.08.2017 09:36

Марија, и ја имам двоје дјеце која иду у сколу. Планирам и стедим за крај августа када иде набавка књига и друге опреме за дјецу! Нема другог рјесења! Увијек су се куповале књиге , нове патике и несто од одјеце за прве сколске дане...