Na školarca ode radnička plata

Nakon što opremi jedno dete za školu prosečnom radniku zaposlenom u privredi u Srpskoj neće ostati ništa u džepu.

Republika Srpska 03.08.2017 | 22:54
Na školarca ode radnička plata
Samo za udžbenike osnovaca treba izdvojiti od 90 KM, koliko košta komplet knjiga za treći razred, do 145 KM za komplet udžbenika za deveti razred. Za prvi i drugi razred Vlada Republike Srpske je do sad obezbeđivala besplatne udžbenike.

U navedene cene ne ulazi udžbenici za strane jezike. Na primer engleski jezik u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva košta 20 KM, a sastoji se iz udžbenika, radne sveske i kompakt diska.

"Cene udžbenika za ovu godinu ostaju nepromenjene. Prosečna cena jednog udžbenika je 7,5 KM, radne sveske 5,5 KM, izuzev kada je reč o udžbeniku za dva razreda", kaže Dejan Kerleta portparol Zavoda.

Dodaje da je u toku štampanje udžbenika koji će ubrzo naći u knjižarama. Problem je što je veliki broj udžbenika ove godine izmenjen pa roditelji ne mogu da računaju na to da kupe polovne ili ih pozajme od starijih učenika.

Kada se ovome doda nabavka školskog pribora za koji treba najmanje 30 KM, solidnog ruksaka koji košta oko 50 KM, te odeće i obuće za jesen za koju treba izdvojiti bar 200 KM, opremanje jednog đaka košta najmanje 500 KM, koliko iznosi prosečna plata u realnom sektoru.

Murisa Marić, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, kaže da će većina roditelja biti primorana da na već postojeća zaduženja zapadnu u još veći minus kako bi spremno dočekali školsku godinu.

"Bar 500 KM je potrebno za jedno dete, a ako imate više đaka u kući onda je problem veći. Ako samo jedan roditelj radi, onda je zaduživanje jedini izlaz. Banke su, svesne toga, već počele sa promocijom jednokratnih pozajmica i nenamenskih kredita za kojima će mnogi roditelji posegnuti", kaže Marićeva.

Ogorčeni roditelji

Roditelji se žale da ih im država nimalo ne olakšava da školuju decu.

"Nejasno je zbog čega se menjaju udžbenici i da zbog sitne izmene moramo da kupujemo novi. Jedan udžbenik za likovno ili muzičko može da koristi nekoliko generacija učenika", kaže Marija Lukić, majka dva osnovca.

(EuroBlic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marija

04.08.2017 08:19

Odgovor za majku dva skolarca bi odprilike bio.. i na ovaj nacin nas pljackaju. Majka sam tvoje djece,dva skolarca,i cijena knjiga za treci razred je 98 KM a ne 90 KM.

ODGOVORITE
Name

nnn

04.08.2017 11:36

Marija, i ja imam dvoje djece koja idu u skolu. Planiram i stedim za kraj avgusta kada ide nabavka knjiga i druge opreme za djecu! Nema drugog rjesenja! Uvijek su se kupovale knjige , nove patike i nesto od odjece za prve skolske dane...