Дјечија радост са 82 године

Да је циљ бити човјек, а срећа бити и остати дијете, обично сазнамо од оних који су дочекали дубоку старост, а остали досљедни својим сновима и машти. Не дозволите ни највећим животним препрекама да вам угасе пламен радости и љубави – животни мото је Илинке Благојевић, која је у Дому за стара лица “Свети Никола” у Бијељини прославила свој 82. рођендан.

Република Српска 03.08.2017 | 19:52
Дјечија радост са 82 године
Како године пролазе, бројеви у календару бивају суморнији, терет на плећима тежи, а боре дубље. Вријеме неумољиво пише рецке, а здрав и срећан човјек пркоси осмијехом, неуморним дамарима и вјером. Вјером у живот.

“Живот ми је био лош, терет био на леђима. Кичма ми је била добра шта сам радила. Али сам своју старост дочекала да сад уживам са својом дјецом”, прича старица.

И те како живахна, бака Илинка пркоси деветој деценији.

“Волим коло, у суботу сам играла коло, нисам нигдје стала. Са Ћаном сам се сликала.”

Волим живот, игру и пјесму, волим да се уредим, нашминкам, али и да са пријатељима причам о младости, каже бака Илинка. Са сјетом додаје: прије су се разлози за славља сами наметали, а данас, како истиче, у овим годинама мало треба за “диван дан”.



“Жеља ми је да будем здрава. Кад вечерам да умрем, да се не патим само.”

Када се у животној биљешци почну назирати велики бројеви и мале жеље, покоја суза ипак призива минуло вријеме. Бака Илинка без брачног друга остала је прије 12 година, каже - то јој је био најтежи тренутак у животу.

“Нема ништа теже, најтеже је кад останеш сам без свог друга, а мушкарцима је ипак теже, жена се снађе и себи је способна да спреми нешто.”

Иинка је поносна мајка троје дјеце, бака осморо унучади, а има и четири праунуке.

Од децембра прошле године она је у Дому за стара лица “Свети Никола” у Бијељини. Из Дома позивају све заинтересоване да их посјете сваког дана до краја августа у терминима 10-12 и 14-16 часова.



Бака Илинка на сва уста хвали Дом. Да то није за бадава, показује и несвакидашња прослава њеног рођендана.