Анализа: НЕ-јмар...!

Шта се крије иза одлуке челника шпанске Ла Лиге да не прихвате уплату од 222 милиона евра. . .

Фудбал 03.08.2017 | 23:45
Анализа: НЕ-јмар...!
Челници шпанске фудбалске "Ла лиге" стопирали су трансфер Бразилца Нејмара из Барселоне у француски Пари Сен Жермен!

"Можемо да потврдимо да су адвокати Нејмара данас дошли у наше просторије да откупе уговор, али захтев је одбијен јер се крши УЕФА финансијски фер-плеј. То су све информације које у овом тренутку можемо да пружимо", наводи се у сапштењу Ла Лиге.

Први човек предузећа које управља шпанским фудбалским првенством, Хавијер Тевас (којег иначе у Каталонији терете да је осведочени Мадридиста), поручио је да не може да прихвати никакву уплату, јер би тиме учествовао у кршењу УЕФА правила.

Међутим, мадридска "Марка" пише да Ла Лига нема право да одбије уплату и да је Тевасова реакција само популизам.

Радио "Цадена Цопе" и каталонски лист "Ел Мундо Депортиво" тврде да је Лига добила сав новац који би требало да активира откупну клаузулу Бразилца из Барселоне.

Нејмар се налази близу преласка из Барселоне у ПСЖ за 222 милиона евра, колико износи откупна клаузула. Разлика између откупних клаузула у Шпанији, у поређењу са клаузулама у осталим великим лигама у Европи, јесте у начину на који откупи морају бити извршени.

Уместо да клуб који жели да купи играча плати уговорени износ клубу који га продаје, услов је да играч који прелази у други клуб сам себе откупи из тренутног клуба, што значи да ПСЖ прво мора играчу да плати трансфер, а овај да поднесе захтев Ла Лиги.

бројке
/у еврима/

излазна клаузула - 222.000.000
годишња плата (бруто) - 45.000.000
недељна зарада (бруто) - 865.000
уговор важи - 2022
укупна вредност трансфера - 447.000.000

Да ту можда, ипак, "има нечега" може да се закључи из најава да Нејмар заправо неће донети новац Пари Сен Жермена, већ свој лични, који је у Катару добио за то што ће постати званични промотер ФИФА светског првенства, које ће у 2022. бити одржано у тој земљи на Блиском Истоку.

Незванично, постоје сумње да је председник ПСЖа-, уједно и члан Организационог комитета предстојећег Мундијала, Насер Ал Келафи, изиграо УЕФА финансијски фер-плеј тако што је промотерским уговором са Нејмаром вредним преко 222 милиона евра омогућио фудбалеру да откупи самог себе и онда као слободан играч пређе у нови клуб - Пари Сен Жермен.

Уколико се ово испостави као тачно, то би практично био крај УЕФА финансијског фер-плеја, али и потенцијални сукоб на релацији УЕФА-ФИФА, с обзиром на то да је "крађа" Нејмара посредно спроведена преко предузећа које је под патронатом ФИФА.

"ПУСТИТЕ ГА ВИШЕ"

Француска фудбалска лига (ЛФП) затражила је од шпанске Ла Лиге да што пре одобри трансфер Нејмара из Барселоне у Пари Сен Жермен, тако што ће прихватити отпусну клаузулу.

ЛФП је у писму навела да би Ла Лига требало да се понаша по правилима Светске фудбалске федерације и поступи одговорно у овом случају, као и да у овој ситуацији не схватају зашто је одбијен захтев.

Шпанска лига је раније данас одбила уплату Нејмара за отпусну клаузулу, која не постоји у осталим великим европским лигама.

У Шпанији, уместо да клуб који жели да купи играча плати уговорени износ клубу који га продаје, услов је да играч који прелази у други клуб сам себе откупи из тренутног клуба, што значи да ПСЖ прво мора играчу да плати трансфер, а овај да поднесе захтев Ла лиги.

ЛФП у саопштењу додаје да подржава ПСЖ и жељу Нејмара да пређе у париски клуб.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар