Analiza: NE-jmar...!

Šta se krije iza odluke čelnika španske La Lige da ne prihvate uplatu od 222 miliona evra. . .

Fudbal 03.08.2017 | 23:45
Analiza: NE-jmar...!
Čelnici španske fudbalske "La lige" stopirali su transfer Brazilca Nejmara iz Barselone u francuski Pari Sen Žermen!

"Možemo da potvrdimo da su advokati Nejmara danas došli u naše prostorije da otkupe ugovor, ali zahtev je odbijen jer se krši UEFA finansijski fer-plej. To su sve informacije koje u ovom trenutku možemo da pružimo", navodi se u sapštenju La Lige.

Prvi čovek preduzeća koje upravlja španskim fudbalskim prvenstvom, Havijer Tevas (kojeg inače u Kataloniji terete da je osvedočeni Madridista), poručio je da ne može da prihvati nikakvu uplatu, jer bi time učestvovao u kršenju UEFA pravila.

Međutim, madridska "Marka" piše da La Liga nema pravo da odbije uplatu i da je Tevasova reakcija samo populizam.

Radio "Cadena Cope" i katalonski list "El Mundo Deportivo" tvrde da je Liga dobila sav novac koji bi trebalo da aktivira otkupnu klauzulu Brazilca iz Barselone.

Nejmar se nalazi blizu prelaska iz Barselone u PSŽ za 222 miliona evra, koliko iznosi otkupna klauzula. Razlika između otkupnih klauzula u Španiji, u poređenju sa klauzulama u ostalim velikim ligama u Evropi, jeste u načinu na koji otkupi moraju biti izvršeni.

Umesto da klub koji želi da kupi igrača plati ugovoreni iznos klubu koji ga prodaje, uslov je da igrač koji prelazi u drugi klub sam sebe otkupi iz trenutnog kluba, što znači da PSŽ prvo mora igraču da plati transfer, a ovaj da podnese zahtev La Ligi.

brojke
/u evrima/

izlazna klauzula - 222.000.000
godišnja plata (bruto) - 45.000.000
nedeljna zarada (bruto) - 865.000
ugovor važi - 2022
ukupna vrednost transfera - 447.000.000

Da tu možda, ipak, "ima nečega" može da se zaključi iz najava da Nejmar zapravo neće doneti novac Pari Sen Žermena, već svoj lični, koji je u Kataru dobio za to što će postati zvanični promoter FIFA svetskog prvenstva, koje će u 2022. biti održano u toj zemlji na Bliskom Istoku.

Nezvanično, postoje sumnje da je predsednik PSŽa-, ujedno i član Organizacionog komiteta predstojećeg Mundijala, Naser Al Kelafi, izigrao UEFA finansijski fer-plej tako što je promoterskim ugovorom sa Nejmarom vrednim preko 222 miliona evra omogućio fudbaleru da otkupi samog sebe i onda kao slobodan igrač pređe u novi klub - Pari Sen Žermen.

Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, to bi praktično bio kraj UEFA finansijskog fer-pleja, ali i potencijalni sukob na relaciji UEFA-FIFA, s obzirom na to da je "krađa" Nejmara posredno sprovedena preko preduzeća koje je pod patronatom FIFA.

"PUSTITE GA VIŠE"

Francuska fudbalska liga (LFP) zatražila je od španske La Lige da što pre odobri transfer Nejmara iz Barselone u Pari Sen Žermen, tako što će prihvatiti otpusnu klauzulu.

LFP je u pismu navela da bi La Liga trebalo da se ponaša po pravilima Svetske fudbalske federacije i postupi odgovorno u ovom slučaju, kao i da u ovoj situaciji ne shvataju zašto je odbijen zahtev.

Španska liga je ranije danas odbila uplatu Nejmara za otpusnu klauzulu, koja ne postoji u ostalim velikim evropskim ligama.

U Španiji, umesto da klub koji želi da kupi igrača plati ugovoreni iznos klubu koji ga prodaje, uslov je da igrač koji prelazi u drugi klub sam sebe otkupi iz trenutnog kluba, što znači da PSŽ prvo mora igraču da plati transfer, a ovaj da podnese zahtev La ligi.

LFP u saopštenju dodaje da podržava PSŽ i želju Nejmara da pređe u pariski klub.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar